Black Friday Weeks
środa, 12 listopada 2025

Bananowe muffiny z masłem orzechowym

 

Bananowe muffiny z dodatkiem masła orzechowego. Przepis oczywiście jest prosty i szybki w wykonaniu, jak to z muffinami, a przy tym bardzo dobry. Dodam od razu, że pochodzi z książki "Cakes" Rachel Allen, autorki kilku bestsellerowych książek kucharskich.

 

 Składniki na 12 sztuk:
- 75 g miękkiego masła
- 180-200 g cukru
- 150 g masła orzechowego
- 2 mocno dojrzałe banany
- 4 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie.
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać masło orzechowe oraz rozgniecione widelcem banany - zmiksować. Następnie wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać i nakładać do wyścielonych papilotkami foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz