tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post1140124418927416728..comments2024-03-28T22:27:42.897+01:00Comments on Arabeska : Sernik z białą czekoladą i polewąArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-64389040447060158042024-03-28T21:58:19.415+01:002024-03-28T21:58:19.415+01:00Strasznie opadł pomimo że piekarnik był dosłownie ...Strasznie opadł pomimo że piekarnik był dosłownie minimalnie opuszczony, nigdy w życiu mi tak nie opadł sernik. Nie polecam przepisu ze względu na toAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-61227421094908853152021-03-21T21:10:03.066+01:002021-03-21T21:10:03.066+01:00Przepyszny 😊 Lekki, idealny! zamiast polewy z prz...Przepyszny 😊 Lekki, idealny! zamiast polewy z przepisu zrobiłam fruzeline z borówek 😊Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-59820358175542345062020-10-02T09:08:53.902+02:002020-10-02T09:08:53.902+02:00Mniej lub bardziej, ale tak, pęka. Z tym, że akura...Mniej lub bardziej, ale tak, pęka. Z tym, że akurat w tym przepisie pęknięcia można zamaskować polewą :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-83441464138656974042020-10-01T22:42:46.356+02:002020-10-01T22:42:46.356+02:00Czy Pani również sernik pęka? Czy coś robię nie ta...Czy Pani również sernik pęka? Czy coś robię nie takAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/10163515477324965213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-65857435418014227732016-12-28T18:58:33.000+01:002016-12-28T18:58:33.000+01:00Upiekłam ten sernik na święta jako przełamanie moj...Upiekłam ten sernik na święta jako przełamanie mojej niechęci do serników. Okazał się być pyszny :) już wiem, że jest choć jeden sernik, który mi smakuje :) mimo że piekłam sernik pierwszy raz, to chyba wypiek się udał. Odrobinę się przestraszyłam,bo wyrósł trochę ponad formę 28 cm i trząsł się jak galareta, więc strasznie go "macałam" i zastanawiałam się czy w ogóle się upiekl. Nie miałam pojęcia, że sernik po prostu się tak zachowuje. No i ostatecznie sporo opadł. Mimo to był pyszny, a ze stołu zniknął przed innymi sernikami, spod "doświadczonej"ręki:D dziękuję za przepis.<br>PS. Upiekłam też za Pani radą orzechowca, który też wyszedł pyszny. Z pospiechu wystąpiło przy jego składaniu kilka zabawnych pomyłek, które jednak wtedy wydawały się katastrofą ;) pozdrawiam~Eltonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3768667249726343972016-12-01T20:28:59.000+01:002016-12-01T20:28:59.000+01:00Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wyp...Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)~Arkadiuszhttp://Stronadomowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-69022538440138689012016-12-01T21:41:40.000+01:002016-12-01T21:41:40.000+01:00jaka pychota:)jaka pychota:)~Magdalenahttp://rhubarb-baby.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-57667439525737983082016-12-01T22:50:13.000+01:002016-12-01T22:50:13.000+01:00W takim razie czekam na wrażenia już po spróbowani...W takim razie czekam na wrażenia już po spróbowaniu. Pozdrawiam :-)Evenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-75781353966766882212016-12-02T13:19:15.000+01:002016-12-02T13:19:15.000+01:00Ale piękny! Chciałabym taki kiedyś zrobić, ale tro...Ale piękny! Chciałabym taki kiedyś zrobić, ale trochę ,,boję się" serników. Zawsze mnie zastanawiała jedna rzecz. Jak rozumiem sernika nie wyciągasz z blaszki tylko w niej studzisz, polewasz polewą i chłodzisz w lodówce? Nie czuć wtedy ,,smaku" blachy w cieście? Czy jednak np. dajesz wysoko papier do pieczenia i tak oddzielasz ser od blachy?<br>I mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak sernik się studzi w piecu to czy z dolnego spodu nie zrobi się papka (tzn. od wilgoci i parowania sera)? U mnie zawsze z tego powodu od razu się ciasta wyciąga z blachy, ale przy serniku wiadomo jak to się może skończyć... Ale się rozpisałam, ale proszę o poradę :D<br>Ps. Jakich blach używasz? Takich z czarną nieprzywierającą powłoką, zwykłych srebrnych czy jeszcze innych?~Asiahttp://Stronadomowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-72312239298776681892016-12-02T13:24:56.000+01:002016-12-02T13:24:56.000+01:00Śmietany kremówki nie ubijamy wcześniej, tylko po...Śmietany kremówki nie ubijamy wcześniej, tylko po prostu miksujemy z pozostałymi składnikami?~Eltonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-41848278277124781872016-12-02T19:46:41.000+01:002016-12-02T19:46:41.000+01:00Dokładnie tak, bez ubijania.Dokładnie tak, bez ubijania.Evenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-16369517322069518942016-12-02T20:32:12.000+01:002016-12-02T20:32:12.000+01:00Zacznę może od końca, czyli od form do ciasta. Mam...Zacznę może od końca, czyli od form do ciasta. Mam różne powlekane i jedną taką starą, najzwyklejszą, która lubi rdzewieć pod wpływem wilgoci ;-) Tak, czy owak do sernika zawsze wyściełam formę papierem do pieczenia. Jeżeli jest to tortownica (nie rdzewiejąca ;-) lub blaszka dobrej jakości, to tylko na spodzie. Te gorsze wyściełam razem z bokami, choć zasadniczo staram się w ogóle nie używać ich do serników. Szczególnie do tego typu serników, które są delikatne. Najwygodniejsze będą formy otwierane, wtedy można łatwo zsunąć ciasto na tacę. Pieczone w zwykłych blaszkach niestety muszą tam pozostać i trzeba w nich kroić ciasto (stąd zabezpieczanie dna papierem także w tych powlekanych blachach). Ewentualnie można próbować wyjmować z blaszki dobrze schłodzony sernik, przytrzymując za wystające brzegi papieru, ale nie ręczę, że to się uda zrobić bez szwanku dla ciasta ;-) <br>Do tego sernika użyłam tortownicy, wyścielonej tylko na dnie. Ciasto wystudziłam w formie, oddzieliłam nożem od brzegów formy i zdjęłam obręcz. Oblałam polewą i schłodziłam w lodówce. Po jakimś czasie zsunęłam całość razem z papierem na tacę, wyciągnęłam papier spod spodu i wstawiłam sernik z powrotem do lodówki na całą noc.<br>Jeśli chodzi o spód, to masa ciasteczkowa na początku będzie dosyć zapieczona, dlatego jeśli sernik ma być "zsunięty" z papieru, to należy zrobić to najlepiej jak tylko ciasto dobrze zastygnie. Po nocy spędzonej w lodówce spód zrobi się wilgotny, a wtedy lepiej zostawić go na papierze i już nie kombinować ;-)<br><br>Mam nadzieję, że nieco rozwiałam wątpliwości, a w razie dalszych pytań służę pomocą :-)Evenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-46031279058093652602016-12-03T20:12:02.000+01:002016-12-03T20:12:02.000+01:00Bardzo dziękuję Ci za tyle przydatnych informacji....Bardzo dziękuję Ci za tyle przydatnych informacji. Nie ukrywam, że bardzo mi pomogą, bo przymierzam się do próby przed świętami :) A będzie to mój sernikowy debiut ;). Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych smakowitych wypieków!~Asiahttp://Stronadomowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-75146200058549301012016-12-03T21:19:33.000+01:002016-12-03T21:19:33.000+01:00Dziękuję i powodzenia ! :-)Dziękuję i powodzenia ! :-)Evenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-77866753565405578432016-12-03T21:50:00.000+01:002016-12-03T21:50:00.000+01:00Dziękuję!!!! Rozwiązałaś mój problem dot. słodkośc...Dziękuję!!!! Rozwiązałaś mój problem dot. słodkości na święta!!! Zrobię. I będę wpadać :)~nieprzyzwoitkahttp://nieprzyzwoitka.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-17134702447615607132016-12-04T14:23:23.000+01:002016-12-04T14:23:23.000+01:00Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promuj...Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 17 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!~Katalog Smakówhttp://www.katalogsmakow.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3872889908444816922016-12-05T12:11:21.000+01:002016-12-05T12:11:21.000+01:00wspaniały sernik! a wiesz, że jeszcze nie robiłam ...wspaniały sernik! a wiesz, że jeszcze nie robiłam polewy z mleka w proszku:) muszę wypróbować bo je uwielbiam:)<br>PS<br>czy sernik jest bardzo słodki?~piegusekhttp://www.pieguskowakuchnia.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-70586574025613375552016-12-05T13:00:06.000+01:002016-12-05T13:00:06.000+01:00Robiłam kiedyś kakaową wersję takiej polewy i jesz...Robiłam kiedyś kakaową wersję takiej polewy i jeszcze do niedawna nawet nie przyszło mi do głowy żeby zrobić jasną ;-) <br>Jak dla mnie bez polewy sernik jest, że tak powiem, umiarkowanie słodki, a z polewą oczywiście słodszy, ale nie przesłodzony.Evenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3128492486916241152016-12-15T02:54:25.000+01:002016-12-15T02:54:25.000+01:00Upieklam sernik .Zrobilam w prostokatnej formie 23...Upieklam sernik .Zrobilam w prostokatnej formie 23x33. Chyba jednak lepiej go upiec w tortownicy 26 lub 28 cm poniewaz jest zbyt niski. Pieknie wyrosl, pozniej opadl. Delikatny w smaku, czekolade slabo wyczuc ale ma w sobie to cos... Pozdrawiam.~Bozenahttp://Stronadomowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-44907897423697820992016-12-15T10:11:25.000+01:002016-12-15T10:11:25.000+01:00U mnie w tortownicy 26 cm sernik wyrósł tak mocno,...U mnie w tortownicy 26 cm sernik wyrósł tak mocno, że kawałek aż spadł poza formę ;-) Później całość faktycznie wyrównuje się i ciasto nie jest przesadnie wysokie, ale właśnie ten moment, kiedy rośnie najbardziej... Myślałam, że pomysł z większą formą będzie dobrym rozwiązaniem, a okazuje się, że niekoniecznie. W takim razie trzeba wymyślić coś innego. W tej chwili chodzi mi po głowie obniżenie temperatury i wydłużenie czasu pieczenia albo zrobienie dodatkowej "obręczy" z papieru wokół tortownicy.<br><br>Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)Evenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-16912541966399447672016-12-26T18:13:23.000+01:002016-12-26T18:13:23.000+01:00Wypróbowany już 2 razy.... i pyszny pyszny pyszny:...Wypróbowany już 2 razy.... i pyszny pyszny pyszny:)wpisuję go na listę moich ulubionych wypieków.<br>Dziękuje!!!!~wioletahttp://Stronadomowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-31695513540584541672016-12-27T10:29:17.000+01:002016-12-27T10:29:17.000+01:00Cieszę się, że posmakował. Pozdrawiam :-)Cieszę się, że posmakował. Pozdrawiam :-)Evenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-61583509836336086282016-12-28T22:07:03.000+01:002016-12-28T22:07:03.000+01:00Super ! Bardzo się cieszę, że ciasta smakowały. Or...Super ! Bardzo się cieszę, że ciasta smakowały. <br>Orzechowca też ponownie upiekłam na Święta, ale tym razem zrobiłam trochę więcej kremu. Sama już nie wiem jak lepiej, może jakieś sugestie ? ;-) <br>PozdrawiamEvenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-58087189810221372812016-12-29T11:07:51.000+01:002016-12-29T11:07:51.000+01:00Ja zdecydowałam się zrobić z dwóch placków, dlateg...Ja zdecydowałam się zrobić z dwóch placków, dlatego też kremu w zupełności wystarczyło. Następnym razem przetestuje wersję z trzema,wówczas zobaczymy. W mojej opinii jeżeli ktoś z góry wie, że lubi duża ilość kremu,to od razu powinien robić z podwójnej porcji. Myślę, że nawet przy trzech plackach kremu wystarczy, tylko wówczas nie będzie on aż tak znacząco się wybijal. Dla mnie to orzechy mają grać pierwsze skrzypce :) pycha.~Eltonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-63849054006487654332016-12-29T13:22:02.000+01:002016-12-29T13:22:02.000+01:00Dziękuję za odpowiedź :-) Podzielam tę opinię, z t...Dziękuję za odpowiedź :-) <br>Podzielam tę opinię, z tym, że nie każdy potrafi "z góry" ocenić, czy kremu będzie wystarczająco dużo, czy nie ;-) Może po prostu dodam na koniec jeszcze kilka słów wyjaśnienia, aby przepis był bardziej przejrzysty.Evenkanoreply@blogger.com