tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post1190485244321686968..comments2024-03-15T11:55:21.531+01:00Comments on Arabeska : Polski chleb wiejski (Polish Cottage Rye)Arabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-57517151098029020222012-05-06T16:31:52.716+02:002012-05-06T16:31:52.716+02:00Mój bochen rozpłaszczył się koncertowo. Bardziej p...Mój bochen rozpłaszczył się koncertowo. Bardziej przypomina gigantyczną podstawkę pod piwo, niż chleb. Pamiętam, że już go piekłam i nie było takiej porażki. Poprzednim razem dodałam odrobinę drożdży, tym razem piekłam na samym zakwasie, więc zwalam winę na niego:P<br />A oto jak pięknie wygląda:P - http://img838.imageshack.us/img838/9854/rozplaszczka.jpgAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-6697962425477178792012-01-23T19:54:23.207+01:002012-01-23T19:54:23.207+01:00Podejrzewam , że to kruszenie się chleba zależy pr...Podejrzewam , że to kruszenie się chleba zależy przede wszystkim od przepisu. A tak poza tym , jedyne , co moge poradzić , to poczekać z krojeniem , aż chleb całkowicie wystygnie ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-23788390877744376922012-01-23T10:32:24.077+01:002012-01-23T10:32:24.077+01:00super, bardzo dziękuję za wskazówki:) zaraz się za...super, bardzo dziękuję za wskazówki:) zaraz się zabiorę za zrobienie zakwasu. Mój zakwas najpierw bąbelkował intensywnie a po kilku dniach prawie niezauważalnie, może dlatego. A czy jest jakiś sposób na to żeby chlebek się nie kruszył tak bardzo przy krojeniu? Może znowu kwestia przepisu ale jeśli można jakoś temu zaradzić to będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam bardzo serdecznie:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-51777008974358168292012-01-12T23:12:31.700+01:002012-01-12T23:12:31.700+01:00Być może problem nie leżał w samym zakwasie tylko ...Być może problem nie leżał w samym zakwasie tylko w przepisie. Jeśli po "dokarmieniu" zakwas mocno bąbelkuje , to wszystko z nim w porządku.<br /><br />A oto najprostszy przepis na zakwas:<br /> Ok. 2 łyżki mąki żytniej (najlepiej razowej), 2-3 łyżki wody (ciasto powinno być dosyć rzadkie). Dokładnie wymieszać i odstawić w sumie na 5 dni w temp. pokojowej. Każdego dnia dodawać 2 łyżki mąki żytniej i 2-3 łyżki wody , a co 12 godzin ciasto dobrze wymieszać (np. rano: mąka + woda + wymieszać , a wieczorem: tylko wymieszać). Po 5. dniach zakwas jest gotowy i można go wstawić do lodówki , ale nie na dłużej niż 2 tygodnie. Przed upływem tego czasu zakwas należy "dokarmić" , czyli znowu dodać ok. 2 łyżki mąki żytniej i 2-3 łyżki wody. Zostawić na ok. 24 godziny do przefermentowania (dopóki mocno bąbelkuje) i wstawić z powrotem do lodówki.<br /><br />Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-36804202276372821092012-01-12T16:45:42.507+01:002012-01-12T16:45:42.507+01:00wspaniałe przepisy :) chciałabym upiec taki chlebe...wspaniałe przepisy :) chciałabym upiec taki chlebek tylko nie wiem jak zabrać się za zrobienie zakwasu. Kiedyś próbowałam z mąki żytniej i po tygodniowej hodowli piekłam chlebek ale zupełnie nie wyrósł:( Może tu uzyskałabym jakieś wskazówki lub przepis na zakwas np do dakiego przepisu Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy na tym blogu :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-69064107701427438702011-08-04T16:22:39.339+02:002011-08-04T16:22:39.339+02:00Spełnienie moich marzeń, właśnie go zjadłam, pyszn...Spełnienie moich marzeń, właśnie go zjadłam, pyszny z miękkim miąższem, po prostu wspaniały. Zwłaszcza że to moj pierwszy chleb na zakwasie, a myślałam ze już nigdy mi się nie uda. Dziękuję, dziękuję, dziękuję :)<br />elsidkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3337292279109989222011-01-03T02:03:12.277+01:002011-01-03T02:03:12.277+01:00No przecież podałam na początku przepisu jak go zr...No przecież podałam na początku przepisu jak go zrobić ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-47979016052558893702011-01-02T23:19:03.491+01:002011-01-02T23:19:03.491+01:00a skąd wziąć zaczyn?:)a skąd wziąć zaczyn?:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-66815279308906653382010-12-10T22:31:04.327+01:002010-12-10T22:31:04.327+01:00Chlebek prezentuje sie wzoriwo - idealnie wrecz. T...Chlebek prezentuje sie wzoriwo - idealnie wrecz. Tak chyba sobie wlasnie wyobrazamy polski chleb!arekhttps://www.blogger.com/profile/13747978841906526155noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-50329690171333812212010-12-08T19:18:06.304+01:002010-12-08T19:18:06.304+01:00Przepysznie wygląda i zapewne tak samo smakuje:)Przepysznie wygląda i zapewne tak samo smakuje:)Anuchahttps://www.blogger.com/profile/17714570400625260894noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-81711428477874116122010-12-08T05:13:18.264+01:002010-12-08T05:13:18.264+01:00Wygląda przepysznie!Wygląda przepysznie!atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-74949626718005017902010-12-08T04:54:42.089+01:002010-12-08T04:54:42.089+01:00Dziękuję za wszystkie komentarze :-)
Gosiuu , tak...Dziękuję za wszystkie komentarze :-)<br /><br />Gosiuu , tak jakoś wyszło ;-) Cieszę się , że chlebek Ci się podoba i dziękuję za jeszcze jeden świetny przepis :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-38804563786352549722010-12-08T00:05:01.721+01:002010-12-08T00:05:01.721+01:00Jaki piękny! A wiesz, że zawsze masz tyle dziur! j...Jaki piękny! A wiesz, że zawsze masz tyle dziur! ja też tyle chce ;p:)<br /><br />Pozdrawiam ciepłogosiaa99http://www.mojeekspresjekulinane.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-92087518686165866832010-12-07T22:40:52.431+01:002010-12-07T22:40:52.431+01:00Cudowny ten chlebek, prawie czuje jego zapach, pat...Cudowny ten chlebek, prawie czuje jego zapach, patrzac na zdjecia. I cos mi sie wydaje, ze juz wiem, co bede piekla w piatek...Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-81896285816501773832010-12-07T22:10:33.044+01:002010-12-07T22:10:33.044+01:00Jaki piękny ten chlebek Evenko! Ma cudowne dziurki...Jaki piękny ten chlebek Evenko! Ma cudowne dziurki i skórkę i w ogóle - sliczny jest! <br /><br />Pozdrowienia:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-58579346736053931192010-12-07T22:07:27.898+01:002010-12-07T22:07:27.898+01:00Cudny! I skórka i dziury.Podziwiam!Cudny! I skórka i dziury.Podziwiam!Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-7101349177861306402010-12-07T21:48:34.611+01:002010-12-07T21:48:34.611+01:00przepiekny chlebek:) juz mi sie marzy taka pyszna ...przepiekny chlebek:) juz mi sie marzy taka pyszna swiezutka kromka z maselkiem:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-56826885742446743062010-12-07T21:43:47.840+01:002010-12-07T21:43:47.840+01:00zawsze jak widzę chleb z dziurami to robię się gło...zawsze jak widzę chleb z dziurami to robię się głodna tak jest i teraz, muszę iść cos zjeść bo zgłodniałam na widok Twojego chleba :) pozdrawiampiegusek1976https://www.blogger.com/profile/06364950255820759670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-6136087203492017602010-12-07T21:00:34.500+01:002010-12-07T21:00:34.500+01:00wspanialy chlebek,piekne dziurki i skorka :)chetni...wspanialy chlebek,piekne dziurki i skorka :)chetnie bym kromeczke ze swiezym maslem wtrzachnela :)<br /><br />Pozdrawiam :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-31413325425652157172010-12-07T20:38:27.837+01:002010-12-07T20:38:27.837+01:00jest genialny! ja pewnie za sto lat zabiorę się za...jest genialny! ja pewnie za sto lat zabiorę się za takie wypieki. aż ślinka cieknie;)Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.com