tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post1297680066298877570..comments2024-03-28T22:27:42.897+01:00Comments on Arabeska : Ciasto z brzoskwiniami i piankąArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-74597343708231513302013-05-02T23:16:40.214+02:002013-05-02T23:16:40.214+02:00Ale nie kroiłaś go na ciepło ? ;-) Tego typu ciast...Ale nie kroiłaś go na ciepło ? ;-) Tego typu ciasta muszą całkowicie wystygnąć przed pokrojeniem. A jeżeli nawet wtedy budyń będzie rzadki, to obawiam się, że i lodówka tu nie pomoże. <br />Swoją drogą to jakaś dziwna sprawa z tym budyniem (nie tylko w Twoim przypadku).<br />Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-54568081179662951492013-05-02T16:43:36.363+02:002013-05-02T16:43:36.363+02:00Ciasto wygląda przecudnie i nabrałam wielkiej ocho...Ciasto wygląda przecudnie i nabrałam wielkiej ochoty, żeby je upiec zwłaszcza że uwielbiam ciasta z brzoskwiniami. Niestety mój wypiek nie przypomina Twojego. Pianka trochę opadła amle jest ok. Niestety budyń pływa, tak że ciasta nie da się ukroić. Może dopiero jak potrzymam w lodówce to stężeje? Nie mam pomysłu :/<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-12049860343238396092012-05-13T17:57:24.326+02:002012-05-13T17:57:24.326+02:00Super przepis!,mnie się ciasto bardzo udało,jedyni...Super przepis!,mnie się ciasto bardzo udało,jedynie co zmieniłam ,to do ciasta dałam cynamon,budynie ugotowałam na soku z puszki plus mleko ,dorzuciłam też rodzynki na wierzch,,,pozdrawiam!<br />https://picasaweb.google.com/118422720355212041557/9Kwietnia2012SMAKOWICIE?authkey=Gv1sRgCMHQz4OmzIHGPQ#5741967602859677234Margohttps://www.blogger.com/profile/14029755941814483004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-42658602601093468622012-05-08T16:08:01.357+02:002012-05-08T16:08:01.357+02:00do piany dobrze dodać przed samym ubijaniem szczyp...do piany dobrze dodać przed samym ubijaniem szczyptę soli (lepiej się ubije)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10373628399282318562012-05-08T16:06:40.512+02:002012-05-08T16:06:40.512+02:00no i wszyło idealne. zero zastrzeżeń. jeżeli chodz...no i wszyło idealne. zero zastrzeżeń. jeżeli chodzi o ten sok z brzoskwiń to u mnie nic nie ma na dnie. po prostu trzeba dokładnie obkleić dno formy ciastem + brzegi (najlepiej po nakłuwać widelcem żeby nie porobiły się bąble) i nic nie powinno wylecieć :) <br />A ja biorę się do jedzenia :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-17845620570406813092012-05-08T15:53:38.628+02:002012-05-08T15:53:38.628+02:00moim zdaniem powinno być jedno opakowanie budyniu ...moim zdaniem powinno być jedno opakowanie budyniu bo dużo mi zostało (a w czasie gotowania też podjadałam ;) no i chyba powinny być 4 jajka, bo piany też dużo wyszło. ale oczywiście nie zmarnowała się-zrobiłam bezy :) ale z drugiej strony ciasta było troszkę za mało. Właśnie się piecze i pachnie cudownie. Ciekawe czy będzie równie cudownie smakowało :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-90011409691439179192012-03-19T12:14:57.945+01:002012-03-19T12:14:57.945+01:00Brzoskwiń nie trzeba aż tak dokładnie odcedzać , t...Brzoskwiń nie trzeba aż tak dokładnie odcedzać , tym bardziej wyciskać , ale to naprawdę niespotykany przypadek ;-)<br />Cieszę się , że mimo wszystko ciasto smakowało :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-79243405476283615182012-03-18T22:31:53.469+01:002012-03-18T22:31:53.469+01:00Brzoskwinie odcedziłam, pokroiłam w kostkę i tak z...Brzoskwinie odcedziłam, pokroiłam w kostkę i tak z talerza na budyń, może faktycznie powinny być jeszcze raz odcedzone i wyciśnie, bo pod wpływem temp. puszczają dodatkowo sok? Mimo braku kruchego spodu i tak wszystkim smakuje:) super przepis:)ankarohttps://www.blogger.com/profile/11665702114799189225noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-59330662004252603082012-03-17T22:30:06.441+01:002012-03-17T22:30:06.441+01:00Jeszcze o czymś takim nigdy nie słyszałam. A czy b...Jeszcze o czymś takim nigdy nie słyszałam. A czy brzoskwinie były odcedzone z zalewy ? (to jedyne , co mi przychodzi w tej chwili do głowy) ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-4527099861602019502012-03-17T19:31:11.741+01:002012-03-17T19:31:11.741+01:00Placek pyszny, tylko nie wiem dlaczego kiedy wycią...Placek pyszny, tylko nie wiem dlaczego kiedy wyciągnęłam pierwszy kawałek okazało się za na dnie jest woda??? wyciągałam i tak zebrała się cała miseczka?? Niestety kruszon jest wodnisty jednak cała reszta budyń, brzoskwinie i beza są ok. Cóż zrobiłam źle? Gdzie popełniam błąd?ankarohttps://www.blogger.com/profile/11665702114799189225noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-32743189067304246822012-01-29T23:12:09.801+01:002012-01-29T23:12:09.801+01:00Oj , no to szkoda , że opadła...
Ja zawsze ubijam ...Oj , no to szkoda , że opadła...<br />Ja zawsze ubijam pianę na sztywno (tak , żeby po odwróceniu naczynia nie wypadła), a potem dosypuję cukier (z kryształem ubijam do rozpuszczenia się cukru , a z pudrem tylko chwilę). Ewentualnie jeszcze na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-67227428251614791882012-01-29T21:33:17.744+01:002012-01-29T21:33:17.744+01:00Jednak opadła, niestety. Wydaje mi się, że wina le...Jednak opadła, niestety. Wydaje mi się, że wina leży w niezbyt dobrym ubiciu piany, bo ciasto uprzednio podpiekłam a potem jeszcze siedziało godzinkę, więc ta opcja odpada. A ile należy ubijać pianę, przez jaki czas? Jeżeli chodzi o ciasto to wielkie ukłony w stronę autorki, bo jak żyję lepszego kruchego nie zdołałam zrobić, nigdy. Delikatny, kruchutki i bardzo smaczny. Wszystkim gościom smakowało. Szkoda, że zawaliłam z tą pianą, bo byłoby jeszcze lepiej.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-53971401686724179362012-01-28T23:51:12.709+01:002012-01-28T23:51:12.709+01:00Może to fałszywy alarm ? ;-) Piana zazwyczaj troch...Może to fałszywy alarm ? ;-) Piana zazwyczaj trochę opada , więc jest nadzieja , że nie będzie tak źle :-)<br />W przeciwnym razie podejrzewam niezbyt dokładne ubicie piany albo ciasto trochę za krótko się piekło (każdy piekarnik grzeje nieco inaczej).Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-52809945452847812552012-01-28T21:18:42.254+01:002012-01-28T21:18:42.254+01:00Zrobiłam dziś to ciasto, jeszcze nie próbowałam bo...Zrobiłam dziś to ciasto, jeszcze nie próbowałam bo świeże, ledwo co wyjęte z piekarnika. Mam problem, bo piana mi opadła. Zrobiłam idealnie jak w przepisie, więc dlaczego?<br />Piana opadła jak tylko wyłączyłam piekarnik, co to oznacza? Dodałam sok z cytryny jak autorka oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Nie rozumiem dlaczego opadła?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-57827629836323525052010-12-05T02:06:10.303+01:002010-12-05T02:06:10.303+01:00Piana mogła opaść , jeśli ciasto było niedopieczon...Piana mogła opaść , jeśli ciasto było niedopieczone , ale skoro piszesz , że piekłaś dłużej... A ubiłaś ją z samym cukrem , czy tak jak ja z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny ? (moja wersja wydaje mi się pewniejsza).<br />I jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Zazwyczaj nie piszę o tym , że piekarnik ma być już nagrzany do odpowiedniej temp. zanim wstawimy do niego ciasto , bo wydaje mi się to oczywiste , ale początkujące kucharki może o tym nie wiedzą ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-42368235754842867082010-12-04T23:07:24.877+01:002010-12-04T23:07:24.877+01:00witam, zrobiłam ciasto i niestety ale piana jest c...witam, zrobiłam ciasto i niestety ale piana jest całkwicie niewidoczna, brzoskwinie też mi gdzieś zginęły między budyniem :( ale w smaku dobre. czy myślisz, że przez to że trzymałam je dłużej w piekarniku, piana mogła opaść?śliwkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-29498395669128684992010-09-29T15:36:50.059+02:002010-09-29T15:36:50.059+02:00Następny komentarz (reklama) z herbatą dilmah będz...Następny komentarz (reklama) z herbatą dilmah będzie skasowany.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-8577359560206415762010-09-29T14:07:56.552+02:002010-09-29T14:07:56.552+02:00Kiedyś widziałam na jakimś innym blogu sernik na z...Kiedyś widziałam na jakimś innym blogu sernik na zimno z galaretką która była połączona z naparem z herbaty dilmah aromatyzowanej malinowej. Jestem ciekawa czy w tym przypadku mozna by bylo użyć takiej brzoskwiniowej?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-30921817901085582382010-09-25T12:10:54.400+02:002010-09-25T12:10:54.400+02:00Arabesko twój blog jest niesamowity. Zainspirowała...Arabesko twój blog jest niesamowity. Zainspirowałaś mnie to stworzenia własnego. Gotowanie jest moją pasją i cieszę się, że mogę dzielić się z nią innymi :)<br /><br />A co to ciasta: jest fantastyczne! Moja rodzinka bardzo się nim zajadała:) PozdrawiamKarolinahttps://www.blogger.com/profile/10029262683304185733noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-39547476021341239962010-09-23T16:40:25.282+02:002010-09-23T16:40:25.282+02:00Bardzo przyjemne to ciasto. Wygląda niesamowicie s...Bardzo przyjemne to ciasto. Wygląda niesamowicie słonecznie! :)<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-53499713897987115782010-09-23T15:21:14.448+02:002010-09-23T15:21:14.448+02:00Piękna, soczysta fota! Aż chce się spróbować :)Piękna, soczysta fota! Aż chce się spróbować :)Tylko Spróbujhttps://www.blogger.com/profile/18357721819218989049noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-22113991208466836162010-09-23T15:16:04.980+02:002010-09-23T15:16:04.980+02:00Bardzo dziękuję za komentarze :-)
Myślę , że ze ś...Bardzo dziękuję za komentarze :-)<br /><br />Myślę , że ze śliwkami to ciasto mogłoby być nawet lepsze , a to dlatego , że śliwki są bardziej wyraziste w smaku niż brzoskwinie z puszki , ale to oczywiście kwestia gustu ;-)<br />Aha i jeszcze tylko dodam , że jak ktoś lubi ciasta bardziej aromatyczne , to do ciasta kruchego można dodać trochę cukru waniliowego.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-30439588043042379192010-09-23T14:24:17.474+02:002010-09-23T14:24:17.474+02:00Muszę Mamie podsunąć, bo Mama jest fanką Twoich ci...Muszę Mamie podsunąć, bo Mama jest fanką Twoich ciast, jak również sernika z brzoskwiniami :)<br />wygląda pysznie i może mi nawet bardziej niż sernik przypadłby do gustu?amarantkahttps://www.blogger.com/profile/01362049168508869911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-70617306368719598382010-09-23T13:00:47.940+02:002010-09-23T13:00:47.940+02:00Genialnie wygląda! na pewno wkrótce zagości na moi...Genialnie wygląda! na pewno wkrótce zagości na moim stole :-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10079846141376567487noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-1017648782255571302010-09-23T11:47:17.276+02:002010-09-23T11:47:17.276+02:00piękne to ciasto i jakie smakowite...piękne to ciasto i jakie smakowite...justynahttps://www.blogger.com/profile/05972936970334042549noreply@blogger.com