tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post1347078171306536101..comments2024-03-28T22:27:42.897+01:00Comments on Arabeska : Bułki murarkiArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-67277938379693155982021-02-24T10:03:09.559+01:002021-02-24T10:03:09.559+01:00"różne maki" ??? polne maki też mogą być..."różne maki" ??? polne maki też mogą być?, bułki al dente??? coś Ci się z makaronem popieprzyło.EdiSolohttps://www.blogger.com/profile/00328680386196163653noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-61422769282617484602020-11-20T17:14:36.149+01:002020-11-20T17:14:36.149+01:00To jakaś ceremonia zrobić zaczyn z drożdży i doda...To jakaś ceremonia zrobić zaczyn z drożdży i dodać drożdży ? Przecież na 8 gr suchych drożdży powinno obsłużyć 1 kg mąki . Robi się zaczyn z tej ilości drożdży jaka ma być użyta do ciasta,chleba .Zaczyn to pobudzenie do mnozenia sie drożdży na pożywce z ciepłej woda lub mlekiem 100-150 ml , łyżki cukru ,i łyżki mąki .Ddy zacznie sie robić piana oznacza to że "pracują i mozna wlać wszystko do mąki i dodać wody w przwidzianej przepisem ilości - różne maki wchłaniaja różne ilości wody .No i czekać po wyrobieniu skadników aż zacznie rosnąć ,urośnie,odgazować wyrabuiajac na podsypanej stolnicy ,uformowac bułki ,poczekać aż "urosną" i ułozone na w formie lub na blasze . I wszystko .Nie proponuje aż tak goracego piekarnika ,po co ,niech sobie rosna i powoki pieką aby nie były al dente bo takie potrawy niszczą nam jelita .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-1630646516403548262020-10-29T20:30:14.067+01:002020-10-29T20:30:14.067+01:00Zgadzam się. Odnośnik znajduje się pod przepisem (...Zgadzam się. Odnośnik znajduje się pod przepisem (był tam od dnia dodania wpisu) :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-28694799874935881062020-10-29T17:43:54.736+01:002020-10-29T17:43:54.736+01:00Wydaje mi się, że powinno się podać źródło tego pr...Wydaje mi się, że powinno się podać źródło tego przepisu, bo jest skopiowany ze strony chleb.info.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-19159300338630458612020-05-13T11:29:20.685+02:002020-05-13T11:29:20.685+02:00Niektóre piekarniki mają funkcję pary. Do tych któ...Niektóre piekarniki mają funkcję pary. Do tych które nie mają wystarczy tuż przed pieczeniem wrzucić na dno (gorącego już piekarnika) kilka kostek lodu albo wstawić małą blaszkę z wodą. Dzięki temu piekarnik będzie "naparowany" :-) Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-23451968695046821422020-05-13T10:45:28.743+02:002020-05-13T10:45:28.743+02:00Co to znaczy w "naparowanym piekarniku"?...Co to znaczy w "naparowanym piekarniku"?Anonymousnoreply@blogger.com