tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post2609097520600370700..comments2024-03-28T22:27:42.897+01:00Comments on Arabeska : Murzynek z kokosemArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10831194074076052172022-06-05T11:13:18.888+02:002022-06-05T11:13:18.888+02:00Jest bardzo pyszny Jest bardzo pyszny Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-50475985480392382862022-01-22T16:48:51.266+01:002022-01-22T16:48:51.266+01:00Ciasto super 😍
Jednak zmniejszyłam ilość cukru 😉...Ciasto super 😍<br />Jednak zmniejszyłam ilość cukru 😉Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06407976631818022307noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-33812526794811598972022-01-16T13:36:09.415+01:002022-01-16T13:36:09.415+01:00Murzynek wyszedł przepyszny i wszystkim bardzo sma...Murzynek wyszedł przepyszny i wszystkim bardzo smakował, zniknął w jeden dzień 😋☕Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12557219004196079855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-80016202154931552622021-11-24T12:08:40.084+01:002021-11-24T12:08:40.084+01:00Można.Można.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-934423096973926682021-11-24T09:13:11.177+01:002021-11-24T09:13:11.177+01:00Można zamiast margaryny dać masło?Można zamiast margaryny dać masło?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-50053120175720866552019-05-15T08:18:30.531+02:002019-05-15T08:18:30.531+02:00Ciasto bardzo słodkie. Jak dla mnie za słodkie, sz...Ciasto bardzo słodkie. Jak dla mnie za słodkie, szczególnie warstwa z kokosem. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01836414050341415927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-78092202546637274902014-02-03T18:58:56.021+01:002014-02-03T18:58:56.021+01:00Bardzo serdecznie dziekuję za podpowiedż. Jednak ż...Bardzo serdecznie dziekuję za podpowiedż. Jednak żle robiłam wkładając ciasto do zimnego piekarnika. Regulowałam tylko długość pieczenia, mając na uwadze mniej więcej czas jego rozgrzania się.Jakoś tak nie zastanawiałam się nad tym. Być może dlatego ciasta z reguły słabo mi rosną.<br />Dziękuję i pozdrawiam.<br />BarbaraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-37263016667983745892014-02-03T17:55:10.521+01:002014-02-03T17:55:10.521+01:00Cieszę się, że ciasto smakowało :-)
A co do pytań...Cieszę się, że ciasto smakowało :-)<br /><br />A co do pytań. <br />1. Blaszkę wkłada się zawsze do nagrzanego piekarnika (chyba, że w przepisie zaznaczono inaczej). Jedynym wyjątkiem od tej reguły i to tylko czasami jest ciasto drożdżowe (w niektórych przepisach wkłada się je do zimnego piekarnika).<br />2. Na to pytanie nie ma jednej, dobrej odpowiedzi. Trzeba tak trochę na wyczucie. Niektóre ciasta mają tendencję do opadania i są podatne na zakalce. Takie ciasta lepiej potrzymać w piekarniku chwilę dłużej niż za krótko. Inne z kolei można wyjmować od razu, wręcz nawet trzeba, bo inaczej za bardzo się przypieką, czy przesuszą. <br />Ja wiem, że za pierwszym razem trudno jest "wyczuć" dane ciasto, ale jedyne, co mogę poradzić, to zawsze używać patyczka. Jeżeli po wetknięciu w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto można już wyjąć z piekarnika. Nie należy jednak wynosić ciasta od razu do zimnego pomieszczenia, ani nie stawiać na czymś zimnym. Najlepiej odstawić na kratkę kuchenną do przestygnięcia, a po 10-15 minutach wyjąć z formy (chyba, że przepis podaje inaczej).<br /><br />Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-715711200640631252014-02-03T15:37:12.839+01:002014-02-03T15:37:12.839+01:00Evenko, to już trzecie przetestowane ciasto z Twoj...Evenko, to już trzecie przetestowane ciasto z Twojego bloga. Nieraz tak na szybko piekę murzynka, a ten z kokosem nie dosyć że ładnie wygląda to w dodatku jest pyszny.<br />Ponieważ pieczone ciasta niekoniecznie zawsze ładnie mi rosną w piekarniku, proszę Ciebie o podpowiedż czy:<br />1/Blaszkę powinno się wkładać do <br /> zimnego czy nagrzanego<br /> piekarnika?<br />2/Po upieczeniu lepiej zaraz <br /> wyjąć foremkę, czy na trochę<br /> pozostawić w piekarniku?<br />To takie banalne pytania ale może istotne dla ciasta.<br />Serdecznie pozdrawiam.<br />BarbaraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-12354176253131386882013-09-10T16:07:03.707+02:002013-09-10T16:07:03.707+02:00super przepis!super przepis!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10549029046150115732012-11-15T15:20:06.197+01:002012-11-15T15:20:06.197+01:00pyszny,testuje duzo przepisow arabeskipyszny,testuje duzo przepisow arabeskiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-39316520491984913942012-05-03T11:04:03.005+02:002012-05-03T11:04:03.005+02:00Świetny przepis, godny polecenia!Ciasto pyszne i t...Świetny przepis, godny polecenia!Ciasto pyszne i tak ładnie się prezentuje:)makohttps://www.blogger.com/profile/13575395114921410424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-76709988043218679412012-04-18T19:01:55.548+02:002012-04-18T19:01:55.548+02:00Właśnie zrobiłam! Ciasto wyszło pyszne i estetyczn...Właśnie zrobiłam! Ciasto wyszło pyszne i estetyczne! Super, dzięki :) OlgaAdelaishttps://www.blogger.com/profile/16479475585652773495noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-45104281803867942012010-10-23T19:08:18.845+02:002010-10-23T19:08:18.845+02:00chyba blacha 15x15cm :/chyba blacha 15x15cm :/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-12407717372629653782010-09-29T17:23:59.573+02:002010-09-29T17:23:59.573+02:00W przepisie nie ma mowy o termoobiegu i w ogóle go...W przepisie nie ma mowy o termoobiegu i w ogóle go nie używam ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-15917168198385472142010-09-29T17:02:35.332+02:002010-09-29T17:02:35.332+02:00czy piec z termoobiegiem te 200C bo ja nie uzywam ...czy piec z termoobiegiem te 200C bo ja nie uzywam termoobiegu ? to moze 180c bez? pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-35602171393630531952010-09-27T15:28:18.657+02:002010-09-27T15:28:18.657+02:00Moja blaszka miała wymiary 20 x 30 cm. Można też u...Moja blaszka miała wymiary 20 x 30 cm. Można też użyć okrągłej formy o średnicy ok. 26 cm.<br />Jajek rzeczywiście potrzeba 4 całe i 4 białka , dlatego najlepiej upiec to ciasto wtedy , gdy uzbiera się nam zapas białek , żeby nie zostały potem same żółtka ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-30396925328682991732010-09-27T14:55:46.259+02:002010-09-27T14:55:46.259+02:00czy ta blaszka w której pieczesz to keksówka???to ...czy ta blaszka w której pieczesz to keksówka???to w sumie wychodzi 4 całe jajka i 4 bialka tak to w sumie 8 jaj i zółtka przechowac na kiedy indziej? pozdrawiam i prosze o odpowiedzAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-52093941328009922672010-08-23T17:30:12.966+02:002010-08-23T17:30:12.966+02:00zrobilam o polowe wiecej skladnikow i wyszlo spoko...zrobilam o polowe wiecej skladnikow i wyszlo spoko pieklam 55minAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-39553694003699295822010-08-23T17:00:08.745+02:002010-08-23T17:00:08.745+02:00Myślę , że można spróbować w większej blaszce bez ...Myślę , że można spróbować w większej blaszce bez zwiększania ilości składników , ale wtedy ciasto będzie cieńsze i trzeba je krócej piec. Albo zwiększyć porcję o połowę i wtedy powinno być dobrze.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-32673413444203316002010-08-23T11:07:58.828+02:002010-08-23T11:07:58.828+02:00jestem pierwszy raz na tym blogu :) ale jest super...jestem pierwszy raz na tym blogu :) ale jest super.W odnosni do murzynka ja mam blache 25na 35 czy musze zwiekszyc skladniki? czy zrobic 20 na 30 w keksówce tak? wolalabym w wiekszej blaszceAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-41929176553931582172010-08-11T06:13:07.717+02:002010-08-11T06:13:07.717+02:00Też fajnie , choć mi osobiście bardziej chodziło o...Też fajnie , choć mi osobiście bardziej chodziło o zużycie zachowanych białek , więc nie miałam problemu z pozostałymi żółtkami ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-26524426737755515232010-08-10T22:57:22.524+02:002010-08-10T22:57:22.524+02:00A ja robie jeszcze krem budyniowy na pozostalych z...A ja robie jeszcze krem budyniowy na pozostalych zoltkach-wykladam na przestudzony ,dekoruje polewa i dopiero jest Yummmy :)) Lubie to ciacho :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-85818221239134785922010-08-06T14:55:03.498+02:002010-08-06T14:55:03.498+02:00Dokładnie tak. Do ciasta 4 białka (i żółtka) + 4 b...Dokładnie tak. Do ciasta 4 białka (i żółtka) + 4 białka do masy kokosowej.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-65184508592272672312010-08-06T08:55:20.748+02:002010-08-06T08:55:20.748+02:00Mam pytanie i byłabym wdzięczna za pilną odpowiedź...Mam pytanie i byłabym wdzięczna za pilną odpowiedź :) Czy dobrze rozumiem że do tego przepisu potrzebnych jest 8 białek i 4 żółtka? dzięki za odp :)Anonymousnoreply@blogger.com