tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post4636713833341445129..comments2024-03-29T08:03:20.108+01:00Comments on Arabeska : Chatka Baby JagiArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger31125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-46722521979008583402019-01-11T18:23:30.427+01:002019-01-11T18:23:30.427+01:00A tutaj w nowszej odsłonie ten sam przepis: https:...A tutaj w nowszej odsłonie ten sam przepis: https://www.arabeskawaniliowa.pl/2015/03/chatka-baby-jagi.htmlArabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-92167715159253625072019-01-11T12:50:06.520+01:002019-01-11T12:50:06.520+01:00Ten przepis znam jako Domki, ulubione ciasto moich...Ten przepis znam jako Domki, ulubione ciasto moich dzieci w dzieciństwie. Robilam go bardzo często, nie dodawałam aromatu waniliowego,ser czasami robiłam sama z mleka i gęstej kwaśnej śmietany i jajek lub z serka homogenizowanego. Zawsze udawało się. Mam ten stary przepis ale sprawdzę ten przepis na prośbę mojej dorosłej córki.baramarahttps://www.blogger.com/profile/01514906920360423708noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-51387477804767141852012-05-13T12:05:11.859+02:002012-05-13T12:05:11.859+02:00Robiłam chatkę z Twojego przepisu i wyszła pyszna,...Robiłam chatkę z Twojego przepisu i wyszła pyszna, tyle tylko, że margarynę w masie serowej zastąpiłam masłem, bo nie lubię łączyć twarogu z margaryną - masło to zupełnie inny smak :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-29829230091293549332012-03-26T23:02:30.975+02:002012-03-26T23:02:30.975+02:00Akurat takiego twarogu nigdy nie kupowałam , ale t...Akurat takiego twarogu nigdy nie kupowałam , ale to nie ma znaczenia , bo i tak odradzam ;-) Najlepszy będzie zwyczajny biały ser (lub twaróg) w kostce , samodzielnie zmielony. Masa będzie wtedy sztywniejsza i bardziej "kleista". Twaróg wiaderkowy , jaki by nie był , jest dosyć rzadki. Do sernika jest OK , ale do Chatki bym go nie dawała. Poza tym niektóre z tych "wiaderkowych" twarogów są z jakimiś sztucznymi dodatkami , więc tym bardziej do surowej masy nie nadają się.<br />A zatem radzę upiec tradycyjny sernik , a męża wysłać jeszcze raz do sklepu po ser , tym razem w kostkach ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-75926375638987279762012-03-26T16:45:16.154+02:002012-03-26T16:45:16.154+02:00Mam pytanie- czy może być serek taki z kubełka? je...Mam pytanie- czy może być serek taki z kubełka? jest napisane, ze idealny do sernikow. ale nie jest napisane, ze to zmielony twarog, tylko ser waniliowy. A dokladniej rzecz ujmujac jest to serek Vitello z Biedronki 1 kg. No i sie zastanawiam czy bedzie pasowal, czy nie bedzie za rzadki. Bardzo prosze o rade. A tak swoja droga, to wczesniej robilam juz dwa razy i ciastko wyszlo pyyyycha :) Ale jak wyslalam meza po zakupy i kazalam kupic ser do ciasta, to kupil wlasnie taki no i sie zastanawiam czy go nie zepsuje, czy moze jednak moze byc. Dziekuje z gory za odpowiedz.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-27320668803858688332012-01-06T17:31:24.200+01:002012-01-06T17:31:24.200+01:00Ciasto rewelacyjne :)) Super przepis.Porobiły mi s...Ciasto rewelacyjne :)) Super przepis.Porobiły mi się lekkie grudki, ale podgrzałam lekko masę i na ciepło się rozpuściły :) Wyszło mi więcej masy, ale dołożyłam rząd ciasteczek i ok :)) POLECAM!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-53018494249886401082011-12-24T00:14:39.453+01:002011-12-24T00:14:39.453+01:00Ciastka należy ułożyć w duży prostokąt o boku: 3 c...Ciastka należy ułożyć w duży prostokąt o boku: 3 ciastka (w pionie) i 6 ciastek , czyli 3 rzędy po 6 ciastek. Smarujemy to masą ciemną , na tym układamy znowu ciastka (w taki sam sposób jak poprzednio), smarujemy jasną masą i odrobiną ciemnej po środku. Dłuższe boki "składamy" do środka tak , aby powstał domek jak na zdjęciu. Najlepiej robić to na pergaminie lub folii aluminiowej - wystarczy wtedy podnieść za brzegi i domek praktycznie sam się złoży ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-61727589267925292442011-12-23T14:05:49.702+01:002011-12-23T14:05:49.702+01:00Ja przepraszam, mam nadzieję, że nie wyjdę na głup...Ja przepraszam, mam nadzieję, że nie wyjdę na głupka, ale nie do końca jest dla mnie zrozumiały sposób "składania" tego ciasta. Czy moge poprosić o dodatkowe wyjaśnienie?<br /><br />Pozdrawiam :)<br />SylaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-7443238172322142492011-12-21T14:18:00.189+01:002011-12-21T14:18:00.189+01:00Rok w rok robię chatkę, zawsze z tych samych skład...Rok w rok robię chatkę, zawsze z tych samych składników, co tutaj podane w przepisie i wychodzi super. Ale o jednym trzeba pamiętać, że gotując cokolwiek trzeba brać poprawkę na inną jakość danego produktu itd i robić Z GŁOWĄ,a nie tylko być wpatrzonym w przepis i wtedy wszystko wyjdzie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-36156609135483750882011-12-20T22:41:42.584+01:002011-12-20T22:41:42.584+01:00korzystam z twojego przepisu na chatke od ok. 2 la...korzystam z twojego przepisu na chatke od ok. 2 lat i jest to najlepszy przepis na chatke! Osobiscie nie korzystam z przepisu na polewe, kupuje 2 tabliczki czekolady i rozpuszczam ja z odrobina mleka i jest super. Uzywalam najrozniejszych gatunkow twarogu, twardsze w kostkach, luzniejszy sernikowy i niemiecki homogenizowany i chatka ZAWSZE wychodzi SUPER wielkie dzieki za ten przepis :)aditihttps://www.blogger.com/profile/15618002802322496418noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-54321442982101698172011-12-04T14:26:05.373+01:002011-12-04T14:26:05.373+01:00Zapewne są różne przepisy - ja do swojej chatki ni...Zapewne są różne przepisy - ja do swojej chatki nigdy nie dodawałam żółtek. Dla wielu jest to na pewno zaletą , bo ciasta się nie piecze i trzeba by było żółtka ubić na parze , a to już dodatkowe utrudnienie. <br />Co do ciastek , to nigdy nie miałam z nimi problemu , pod warunkiem , że z krojeniem poczekamy do następnego dnia.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-5976334186183129252011-12-04T12:59:30.705+01:002011-12-04T12:59:30.705+01:00Jak dla mnie w tej masie brakuje żółtek, które po ...Jak dla mnie w tej masie brakuje żółtek, które po ubiciu z cukrem zwiększają ilość masy i jednocześnie powodują że masa jest rzadsza co umożliwia że herbatniki staja sie bardziej miększe!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-54690120444677020462011-11-29T10:59:20.026+01:002011-11-29T10:59:20.026+01:00Wyprobowalam i wyszlo cudownie!!!Rodzina zachwycon...Wyprobowalam i wyszlo cudownie!!!Rodzina zachwycona nawet sąsiadka chwaliła !!!I dzieki tamu takie beztalencie cukernicze jak ja zabłysło hi hi. dziękuje za przepis i polecam wszystkim!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-37472768531814197272011-11-22T22:57:15.841+01:002011-11-22T22:57:15.841+01:00Może być , jak najbardziej :-)Może być , jak najbardziej :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-42802515081108878132011-11-22T12:49:03.959+01:002011-11-22T12:49:03.959+01:00a ser może być smietankowy? taki w kostkach? po 25...a ser może być smietankowy? taki w kostkach? po 250g?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-32634952908860305342011-10-05T17:02:46.739+02:002011-10-05T17:02:46.739+02:00Właśnie wstawiłam chatkę do lodówki. Zrobiłam sama...Właśnie wstawiłam chatkę do lodówki. Zrobiłam sama pierwszy raz, chociaż wiele razy już jadłam.. już nie mogę się doczekać jak spróbuję swojego wykonania:)). Jedyne co zrobiłam ciut inaczej to do kremu dodałam trochę mniej margaryny niż w Twoim przepisie. Z kremu, który został zrobiłam markizy i polałam je polewą zrobioną wg powyższego przepisu.<br />Deliszyssss!!<br /><br />Pozdrawiam<br />AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-13745333497090577962011-08-12T11:44:56.102+02:002011-08-12T11:44:56.102+02:00Witam. Ciasto robiłam pierwszy raz i wyszło niemal...Witam. Ciasto robiłam pierwszy raz i wyszło niemal identycznie z tym na zdjęciu. Pyszne!!! Mąż zaproponował aby z drugiej części sera która nam została od razu zrobic drugi:)<br />Jedyny minus to ten że użyłam gotowej czekolady, która stała się bardzo twarda i utrudniała krojenie placka tak by się nie rozwalał. Przy następnym robieniu chatki, polewę na pewno zrobię sama.<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-89602968793750440122011-04-06T21:35:30.296+02:002011-04-06T21:35:30.296+02:00Słowo się rzekło...dzisiaj zrobiłam Chatke Baby Ja...Słowo się rzekło...dzisiaj zrobiłam Chatke Baby Jagi i to pierwszy raz! Przepis super, wygląda jak z Twojego zdjęcia:) Czas na kolejne wyzwania;) Pozdrawiam. Aga z Bydgoszczy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-85441239456724331952011-02-18T09:51:05.550+01:002011-02-18T09:51:05.550+01:00Witam,
faktycznie smaki z dzieciństwa. U nas ten s...Witam,<br />faktycznie smaki z dzieciństwa. U nas ten sernik królował w sylwestrowym czasie. W środek masy białej mama dawała paski galaretki. Wygląda wtedy bajecznie , a jak smakuje ...Wuyunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-84707295667048991672010-11-05T12:56:37.973+01:002010-11-05T12:56:37.973+01:00Witam :)
wczoraj pierwszy raz robiłam tą chatkę i ...Witam :)<br />wczoraj pierwszy raz robiłam tą chatkę i muszę przyznać że jest baaaardzo dobra :)<br />dałam inną polewę, nie robiłam sama tylko na szybko kupiłam gotowca o smaku krówkowym i też jest super :)<br />ciastko jest lepsze na drugi dzień :) herbatniki zmiękły i całe zrobiło się sztywniejsze :)<br />proste i smaczne :)<br />pozdrawiam <br />Bożena.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-15429399672497523682010-08-17T19:38:30.832+02:002010-08-17T19:38:30.832+02:00Dzięki za przypomnienie przepisu. Lecę składać her...Dzięki za przypomnienie przepisu. Lecę składać herbatniki :) Pozdrawiam - Basia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-71369758532734410882010-07-16T17:31:28.034+02:002010-07-16T17:31:28.034+02:00Z tego co pamiętam "petitki" występują w...Z tego co pamiętam "petitki" występują w dwóch rozmiarach , ale chodzi o te większe , nazwijmy je tradycyjne.<br />Rzeczywiście mowa była o Podlasiu , bo stamtąd pochodzę , ale obecnie mieszkam w USA , w miejscu , które też ma swoje uroki ;-)<br />Pozdrawiam Wrocław !Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10749066777226543252010-07-16T17:11:38.583+02:002010-07-16T17:11:38.583+02:00A czy do tego przepisu używa się zwykłych herbatni...A czy do tego przepisu używa się zwykłych herbatników prostokątnych typu Petitki? Bo nie wiem, czy o taki rozmiar chodzi... Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam - od jakiegoś czasu obserwuję tego bloga i przymierzam się, żeby coś upiec, ale to będzie pierwszy przepis, który stąd wypróbuję, a także mój pierwszy komentarz... Pozdrowienia z Wrocławia dla pięknego Podlasia - bo mam nadzieję, że dobrze pamiętam, że w którymś wpisie była mowa o Podlasiu...? :)Basia z Wrocławiahttps://www.blogger.com/profile/11105795157953921857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-91622020142401967562009-11-28T15:03:33.976+01:002009-11-28T15:03:33.976+01:00Takie drobniutkie grudki są w normie , u mnie też ...Takie drobniutkie grudki są w normie , u mnie też się zdarzają. To zależy przede wszystkim od rodzaju sera - najlepszy byłby taki o kremowej konsystencji lub kilkakrotnie mielony.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-49234565927222928402009-11-28T11:47:06.665+01:002009-11-28T11:47:06.665+01:00hej po utarciu masla z twarogiem byly milimetrowe ...hej po utarciu masla z twarogiem byly milimetrowe grudki od czego sie one biora czy to oznacza ze źle ucieralam mase?ucieralam w plastikowej misce czy to może byc tego wina ?MarcinShttps://www.blogger.com/profile/05308552262994343334noreply@blogger.com