tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post7482830338711734804..comments2024-03-15T11:55:21.531+01:00Comments on Arabeska : Tort z bitą śmietaną i nutelląArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger54125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-66982043848873123682013-05-11T10:15:16.618+02:002013-05-11T10:15:16.618+02:00Świetny przepis! Piekłam go już dwa razy. Za pierw...Świetny przepis! Piekłam go już dwa razy. Za pierwszym razem nie wyszedł idealny, ale i tak wszyscy byli zachwyceni!Karokrakowhttps://www.blogger.com/profile/08894805228610542304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-42543067370003272922012-12-21T17:27:17.199+01:002012-12-21T17:27:17.199+01:00O ile da się, to łyżką, a jak nie, to mikserem na ...O ile da się, to łyżką, a jak nie, to mikserem na najniższych obrotach i bardzo krótko. <br />Na wszelki wypadek uprzedzę, że u mnie śmietana z nutellą wyszła niezbyt sztywna. Potem zastygła w lodówce, ale trudno było dekorować nią tort. Dlatego polecam też inną opcję (zrobiłam tak ostatnio z tortem dla synka). A mianowicie: zrobić tylko masę w wersji jasnej, czyli samą bitą śmietanę, a nutellą (prosto ze słoika) smarować krążki biszkoptów. I dopiero na nutellę dawać ubitą śmietanę. Wtedy jest pewność, że śmietana nie rozrzedzi się, a smak nutelli będzie bardziej wyczuwalny. Oczywiście wybór należy do ciebie :-) Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-9995889416674247332012-12-21T12:09:45.500+01:002012-12-21T12:09:45.500+01:00Witam mam pytanie dotyczące mieszania śmietany i n...Witam mam pytanie dotyczące mieszania śmietany i nutelli. Czy do ubitej śmietany dodajemy nutelle i dalej mieszamy mikserem czy już łyżką? Pozdrawiam Agnieszka. Jutro mamy roczek i ten tort spadł mi z nieba:) Planowałam z owocami, ale dzieci za tort z nutellą chyba mnie do nieba podrzucą:):):)DUCHAhttps://www.blogger.com/profile/16369714179357934432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-14172222060379281882012-03-21T16:41:30.003+01:002012-03-21T16:41:30.003+01:0026 cm , już dopisuję.26 cm , już dopisuję.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-55595626659980710492012-03-21T14:10:28.089+01:002012-03-21T14:10:28.089+01:00Droga Arabesko! Robiłam już ciasta z Twoich przepi...Droga Arabesko! Robiłam już ciasta z Twoich przepisów - wszystkie wyszły fenomenalne. Dziękuję za przepisy. Ale mam do Ciebie pytanie odnośnie tego tortu. Jaka średnica tortownicy?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-74476735667131976422012-03-08T14:16:32.443+01:002012-03-08T14:16:32.443+01:00Szukałam przepisy na tort dla synka na drugie urod...Szukałam przepisy na tort dla synka na drugie urodzinki i wygląda na to, że zainspiruję się Twoim pomysłem:)pierwszy raz jestem na tym blogu,ale zauważyłam tyle ciekawych przepisów,że na pewno będę zaglądała.Pozdrawiam :)Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/03156893800080983932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-43139129302942750492012-03-07T13:12:55.181+01:002012-03-07T13:12:55.181+01:00Niestety mam ten sam problem ;-) Radzę sobie jak m...Niestety mam ten sam problem ;-) Radzę sobie jak mogę - łyżką lub szerokim nożem. Zalecam tylko wytrzeć naokoło podstawkę (z kropelek ponczu , czy śladów kremu), żeby można było łatwo zebrać , to , co się nie przyklei.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-57761758767988802522012-03-07T11:58:08.579+01:002012-03-07T11:58:08.579+01:00Witam ;-)mam male pytanie. Masz jakis sposob na de...Witam ;-)mam male pytanie. Masz jakis sposob na dekorowanie bokow czekolada czy inna posypka ? Gimnaastykuje sie zawsze a efekt i tak jest zwykle marny. W przeciwienstwie do Twoich dziel ;)<br />Z gory dzieki,pozdrawiam.motylkiwbrzuchuhttps://www.blogger.com/profile/15631229173412979689noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-63926251173342491692012-02-04T09:53:20.218+01:002012-02-04T09:53:20.218+01:00Dziękuje serdecznie za rade!:) Dzisiaj go zrobię, ...Dziękuje serdecznie za rade!:) Dzisiaj go zrobię, mam nadzieje że się uda! :)winiary_ashttps://www.blogger.com/profile/01341254738902683586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-21132547868307642742012-02-02T23:06:07.750+01:002012-02-02T23:06:07.750+01:00Chodzi o jedno lub dwa opakowania. Zwykle daje się...Chodzi o jedno lub dwa opakowania. Zwykle daje się 1 opakowanie na 1 szklankę śmietanki (chyba , że na torebce jest napisane inaczej), ale ja używam zazwyczaj 1 opakowanie na pół litra i też jest dobrze. <br />Jednak , jeśli będzie to Twój pierwszy tort , to na wszelki wypadek radzę dać 2 opakowania , zwłaszcza do ciemnego kremu , bo nutella nieco go rozrzedza.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-42210091145425611692012-02-02T12:04:42.720+01:002012-02-02T12:04:42.720+01:00Witam :) pierwszy raz bede piekła tort i musze mie...Witam :) pierwszy raz bede piekła tort i musze mieć wszystko jasne ;p więc w przepisie na krem jest napisane 1-2 opakowania zagęstnika, chodzi o jedno lub dwa opakowania czy 1/2 tzn połowę?z góry dziękuje za odpowiedz :)winiary_ashttps://www.blogger.com/profile/01341254738902683586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-42311162303650460902012-01-17T10:44:26.803+01:002012-01-17T10:44:26.803+01:00robiłam go na 2 urodziny synka wyszedł przepyszny ...robiłam go na 2 urodziny synka wyszedł przepyszny biszkopty po prostu fenomenalne a krem z nuteli pychota jeszcze go będę robić polecamaleksandra509https://www.blogger.com/profile/01516031113542147964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-23416691162007226332011-11-26T19:22:27.767+01:002011-11-26T19:22:27.767+01:00U mnie nigdy nic takiego się nie wydarzyło. Tort p...U mnie nigdy nic takiego się nie wydarzyło. Tort powinien być dobry na drugi , trzeci , a nawet na czwarty dzień :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-45017885944738030672011-11-26T15:53:40.308+01:002011-11-26T15:53:40.308+01:00Można zrobić ten tort dzień przed podaniem czy trz...Można zrobić ten tort dzień przed podaniem czy trzeba podać zaraz po jego zrobieniu? Mam na myśli głównie kremy, bo z doświadczenia wiem, że kremy na bitej śmietanie robią się lekko glutowate albo się rozpływają, a boję się, że biszkopt bardzo nasiąknie i zrobi się z tego tortu wielka ciapa. Jeden biszkopt już upiekłam, zaraz będę piec drugi. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10760256430333376302011-11-25T12:45:23.535+01:002011-11-25T12:45:23.535+01:00A ja zamierzam go zrobic dziś na jurto dla mojego ...A ja zamierzam go zrobic dziś na jurto dla mojego synka który kończy roczek mam nadzieje ze wyjdzie taki pyszny jak smakowicie wygląda na zdjeciu pozdrawiam i dam znac jak wyszło pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-65937663743714153862011-10-09T12:08:58.144+02:002011-10-09T12:08:58.144+02:00tak wiem i sama byłam zaskoczona..
skończyło się d...tak wiem i sama byłam zaskoczona..<br />skończyło się dobrze, ale niestety ten jasny krem musiałam zastąpić gotowym.. podobno był pyszny, mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie jeszcze lepiej i bez gotowca :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-8769223083130277332011-10-01T12:59:17.308+02:002011-10-01T12:59:17.308+02:00Jasny krem to tylko bita śmietana , powinien wyjść...Jasny krem to tylko bita śmietana , powinien wyjść wręcz sztywny. Co innego ciemny , ten po dodaniu nutelli dosyć mocno się rozrzedza (zastyga dopiero w lodówce).<br />Przykro mi , że niespodzianka nie wyszła (a może jednak wszystko dobrze się skończyło ? ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-14428089015963882032011-09-30T16:13:25.050+02:002011-09-30T16:13:25.050+02:00zrobiłam jasny krem dokładnie wg przepisu, nie zgę...zrobiłam jasny krem dokładnie wg przepisu, nie zgęstniał nawet troszeczkę, teraz dodałam odrobine żelatyny, zobaczymy co się będzie działo dalej.. kurczę, to ciasto miało być dla mojego chłopaka w dniu jego święta, nie dość że spóźnię się na spotkanie to jeszcze nici z niespodzianki :<Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-60622454614672212052011-08-09T14:33:38.272+02:002011-08-09T14:33:38.272+02:00Przepis bardzo mi się podoba, biszkopty już upiekł...Przepis bardzo mi się podoba, biszkopty już upiekłam i wyszły lepiej, niż z mojego dotychczasowego przepisu, a zaraz biorę się za przekładanie i dekorację :) <b>UWIELBIAM ROBIĆ TORTY</b>, czysta przyjemnośćAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-31788714174604741172011-07-06T15:39:25.296+02:002011-07-06T15:39:25.296+02:00Musze koniecznie ten przepis wypróbowac. Odkąd pop...Musze koniecznie ten przepis wypróbowac. Odkąd popełniam tortowe próby - szukam ciekawych pomysłow, a ten niezwykle mi się podoba :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12914202312325483977noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-56426800764757260322011-04-03T21:52:54.301+02:002011-04-03T21:52:54.301+02:00ze słodkich wyrobów wychodzą mi tylko keksy jednak...ze słodkich wyrobów wychodzą mi tylko keksy jednak na pierwsze urodziny córki musiałam spróbować zrobić coś bardziej ambitnego. I o dziwo tort wyszedł mi genialny:) był na prawdę pyszny. Co prawda biszkopt udał mi się dopiero za trzecim razem ale wiem już co robiłam źle. Dziękuję bardzo za świetny przepis, który nadaje się nawet dla takich nieutalentowanych cukierniczo osób jak ja:) PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-82705116111531426622011-03-28T17:17:06.911+02:002011-03-28T17:17:06.911+02:00Pyszny tort- zrobiłam wczoraj. Tylko dałam konfitu...Pyszny tort- zrobiłam wczoraj. Tylko dałam konfiturę jagodową. A krem nutellowy jest świetny :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-73612927483062824932011-01-07T08:35:48.800+01:002011-01-07T08:35:48.800+01:00Witaj, dziś wykorzystam kremy do przełożenia mojeg...Witaj, dziś wykorzystam kremy do przełożenia mojego torta dla mojej 2letniej córeczki. Do kremu dodam troszkę owocków. Pozdrawiam i dziękuję za inspirację.Ania30noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-79002393201616376532010-09-01T15:28:17.690+02:002010-09-01T15:28:17.690+02:00Jeszcze nigdy nie piekłam biszkoptu orzechowego , ...Jeszcze nigdy nie piekłam biszkoptu orzechowego , ale właśnie podsunęłaś mi pomysł na kolejny tort ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3846017984308289892010-09-01T09:31:37.607+02:002010-09-01T09:31:37.607+02:00Witam, czy piekłaś kiedyś biszkopt orzechowy? Bo b...Witam, czy piekłaś kiedyś biszkopt orzechowy? Bo bardzo bym chciała upiec, ale nie wiem, jakie proporcje wykorzystać.Barbara Stachyra-Gutekhttps://www.blogger.com/profile/12531555212312298406noreply@blogger.com