tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post7585521857179580264..comments2024-03-28T22:27:42.897+01:00Comments on Arabeska : Francuski chleb na zakwasie (French Country Bread)Arabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-56083277954675755992023-02-18T18:24:26.326+01:002023-02-18T18:24:26.326+01:00Ja piekłam ten chleb tylko w postaci okrągłego boc...Ja piekłam ten chleb tylko w postaci okrągłego bochenka, ale też uważam, że jedna, podłużna forma powinna wystarczyć na taką porcję. Ewentualnie dwie mini keksówki (max. 20 cm długości).Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-25259942803882584872023-02-17T16:02:00.149+01:002023-02-17T16:02:00.149+01:00Jakiej wielkości te keksówki powinny być, sądząc p...Jakiej wielkości te keksówki powinny być, sądząc po ilości użytych produktów, to raczej wyjdzie jedna wąska blachaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3688814752089295142021-03-23T12:25:31.985+01:002021-03-23T12:25:31.985+01:001 szkl. mąki pszennej (używam T650) to 170g. Mąka ...1 szkl. mąki pszennej (używam T650) to 170g. Mąka żytnia jest trochę lżejsza, bo 1/4 szkl. to ok. 33g. Natomiast 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej to 40g. 1,5 łyżeczki soli to 15g. Jeśli chodzi o wodę, to mililitry mniej więcej pokrywają się z gramami. No i zakwas - 1/4 szkl. to 70g.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-16802213167206913822021-03-23T06:13:35.951+01:002021-03-23T06:13:35.951+01:00A jak to wygląda wagowo?A jak to wygląda wagowo?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-55286631518996486582019-02-08T11:57:26.897+01:002019-02-08T11:57:26.897+01:00Ja też bardzo go lubię.
Pozdrawiam :-)Ja też bardzo go lubię. <br />Pozdrawiam :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-85614793716245014952019-02-08T09:03:21.599+01:002019-02-08T09:03:21.599+01:00Kolejny raz upiekłam ten chleb. Przepis jest rewel...Kolejny raz upiekłam ten chleb. Przepis jest rewelacyjny.winko49https://www.blogger.com/profile/01581779061190408258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-69805980270961176892018-03-02T07:59:11.423+01:002018-03-02T07:59:11.423+01:00Właśnie wczoraj pisałam odpowiedź na podobne pytan...Właśnie wczoraj pisałam odpowiedź na podobne pytanie, więc zacytuję ją poniżej:<br /><br />Z przepisem na zakwas zwlekam już tak długo, że chyba ktoś powinien dać mi w końcu za to kopa ;-)<br />A póki co polecam sposób Mirabbelki (Małgorzaty Zielińskiej):<br />„Stara metoda mówi, ze należy mąkę i wodę dodawać porcjami, co 24 godziny. Garść mąki, najlepiej razowej, mniej więcej 100g mieszamy gruntownie z letnią wodą, aby otrzymać dość gęstą papką konsystencji ciasta na racuchy, bądź kwaśnej śmietany. To wszystko zostawiamy w cieple (optymalnie byłoby w pobliżu grzejnika). Co 12 godzin dobrze jest tę papkę dokładnie wymieszać, tak, aby pokazały się pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i odstawić w spokoju. Każdego dnia dodawać garść mąki i trochę wody, do uzyskania konsystencji jak wyżej i tak przez 4-5 dni.<br />Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C. W niższej zakwaszanie trwa dłużej, czasami zupełnie się nie udaje; w wyższej zaś fermentacja jest zazwyczaj wstrzymana.<br />Świeżo wyhodowany zakwas używamy od razu do upieczenia pierwszego chleba, zostawiając małą ilość (50-100g) która będzie naszym „starterem” albo mówiąc po polsku zaczątkiem do następnych wypieków.<br />Tę pozostawioną ilość należy przechowywać w lodówce w szklanym słoju, lekko przykrytym. Używając go potem, skracamy sobie czas oczekiwania na nowy zakwas przy następnym pieczeniu o ok. 2 dni.”Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-72834826330296704242018-03-01T22:38:46.540+01:002018-03-01T22:38:46.540+01:00A zakwas jak zrobić.....?😔😔😔A zakwas jak zrobić.....?😔😔😔GeorgeSandhttps://www.blogger.com/profile/11667697835891045102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-67091177078997749082017-09-22T22:26:41.880+02:002017-09-22T22:26:41.880+02:00Chleb to pół biedy, ale naczynia szkoda. Trzeba by...Chleb to pół biedy, ale naczynia szkoda. Trzeba było zalać wodą, żeby odmokło :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3216606844723215442017-09-22T19:06:26.909+02:002017-09-22T19:06:26.909+02:00Ja właśnie też miałam taką przygodę, ale zapieczon...Ja właśnie też miałam taką przygodę, ale zapieczone było całe naczynie, więc chlebek wyjadło się łyżką, a reszta wylądowała w koszu wraz z naczyniem. :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-57313352165252194682017-09-22T16:41:03.979+02:002017-09-22T16:41:03.979+02:00Myślę, że tak, tylko trzeba je wyścielić papierem ...Myślę, że tak, tylko trzeba je wyścielić papierem do pieczenia - tak będzie bezpieczniej. Kiedyś piekłam chleb z innego przepisu, właśnie w naczyniu żaroodpornym, ale posmarowanym jedynie olejem. Bochenek tak się zapiekł na ściankach naczynia, że nie mogłam go oderwać ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-30278302498608717282017-09-22T15:06:25.088+02:002017-09-22T15:06:25.088+02:00Witam serdecznie,
czy może ciasto chlebowe wyrasta...Witam serdecznie,<br />czy może ciasto chlebowe wyrastać w dużym naczyniu żaroodpornym, w którym będzie potem pieczony?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-73743698508210762352017-09-08T20:05:17.653+02:002017-09-08T20:05:17.653+02:00Pyszny. Wilgotny miąższ z dużymi dziurkami i chrup...Pyszny. Wilgotny miąższ z dużymi dziurkami i chrupiąca skórka. Mniam... Połowy chleba już nie ma 😉<br /><br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-50143486382009001692016-05-08T12:56:24.612+02:002016-05-08T12:56:24.612+02:00Wlasnie upiekłam tylko dodałam troche ziaren słone...Wlasnie upiekłam tylko dodałam troche ziaren słonecznika- chlebek pyszny pozdrawiam ☺igrahttps://www.blogger.com/profile/15748809389253189231noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-20429265844844450842016-05-08T12:54:00.354+02:002016-05-08T12:54:00.354+02:00Skorzystałam z przepisu, chlebuś wyszedł pyszny ☺Skorzystałam z przepisu, chlebuś wyszedł pyszny ☺igrahttps://www.blogger.com/profile/15748809389253189231noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-5944494161707555422013-10-29T15:28:08.617+01:002013-10-29T15:28:08.617+01:00en chlebuś jest pyszny, wiem bo piekłam:) .... uwi...en chlebuś jest pyszny, wiem bo piekłam:) .... uwielbiam takie dziury w chlebie:) pozdrawiamjola szyndlarewiczhttps://www.blogger.com/profile/05913020197051162904noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-5033260030272112972013-10-26T12:56:37.975+02:002013-10-26T12:56:37.975+02:00A lovely loaf with a perfect crumb. Dziękujemy za ...A lovely loaf with a perfect crumb. Dziękujemy za udział w <a href="http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition" rel="nofollow">Dniu Chleba Świata 2013</a>.<br />zorrahttps://www.blogger.com/profile/12399066614628852479noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-89282020888616753562013-10-22T18:09:22.381+02:002013-10-22T18:09:22.381+02:00Znam ten chleb i uwielbiam go, jest przepyszny :) ...Znam ten chleb i uwielbiam go, jest przepyszny :) atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-46964900886950076062013-10-21T09:28:46.495+02:002013-10-21T09:28:46.495+02:00Dziękuję Wam :-)
P.S. Nie wiedziałam, że na moim ...Dziękuję Wam :-)<br /><br />P.S. Nie wiedziałam, że na moim blogu można się nawet zakochać - fajnie :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-87886187528122295492013-10-21T08:41:54.811+02:002013-10-21T08:41:54.811+02:00alez on rewelacyjnie wyglada!!!!!!!!!! zakochalam ...alez on rewelacyjnie wyglada!!!!!!!!!! zakochalam sie :)<br />Pozdrawiam :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-2088034993369067342013-10-19T17:07:31.719+02:002013-10-19T17:07:31.719+02:00Piękny chleb, wygląda apetycznie i chrupiąco! pozd...Piękny chleb, wygląda apetycznie i chrupiąco! pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-85394667327394556372013-10-17T22:02:05.394+02:002013-10-17T22:02:05.394+02:00Evenko, boski ten chlebek! Wygląda obłędnie.
Ślic...Evenko, boski ten chlebek! Wygląda obłędnie. <br />Śliczne ma wnętrze.<br />Pozdrawiam ciepło:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-55499968879406003292013-10-17T12:37:21.387+02:002013-10-17T12:37:21.387+02:00Pięknie wyrośnięty z chrupiącą skórką, idealny! Id...Pięknie wyrośnięty z chrupiącą skórką, idealny! Idę też zrobić chleb na zakwasie bo narobiłaś mi ogromnego apetytu :)Daktyle w czekoladziehttps://www.blogger.com/profile/07717924974824231127noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-6771086486966223452013-10-16T23:44:23.669+02:002013-10-16T23:44:23.669+02:00Boski. Zrobimy na pewno:
)Pozdrawiamy serdecznieBoski. Zrobimy na pewno:<br />)Pozdrawiamy serdecznieSiostryhttps://www.blogger.com/profile/14414114125301261838noreply@blogger.com