Suplementy

 Suplementy diety firmy NAVIGATOR dostępne pod adresem:

                         https://donsol.eco/

 

Dla czytelników bloga rabat 5%.


KOD PROMOCYJNY:  JLPEJ

Czas trwania promocji: 11/08/2020 - 03/17/2021

 **********************************************************

 **********************************************************

 

100 % NATURAL

100 % VEGETARIAN

GMO FREE - GLUTEN FREE - MAGNESIUM STEARATE FREE - NO ARTIFICIAL INGREDIENTS

ADEK: witamina A z surowców pochodzenia naturalnego, witamina D3 z surowców pochodzenia naturalnego, witamina E z surowców pochodzenia naturalnego, witamina K2 MK-7 z surowców pochodzenia naturalnego. Suplement diety.

Składniki: witamina A jako octan retinolu, witamina D3 jako cholekalcyferol z lanoliny (z owczej wełny), witamina E jako bursztynian d-alfa tokoferylu, witamina K2 MK-7 jako menachinon pozyskana w procesie fermentacji bakteriami Bacillus subtilis NATTO, substancje wypełniające: brązowa mąka ryżowa (bez glutenu), koncentrat ryżowy, ekstrakt ryżowy, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza. Składniki odżywcze w porcji dziennej (1 kapsułka): witamina A 4.810 μg 59% *RWS, witamina D3 2.000 IU (50 μg) 1.000% *RWS, witamina E 15 IU 83% *RWS, witamina K2 MK-7 60 μg 81% *RWS. *RWS (Referencyjna Dzienna Wartość Spożycia dla osób dorosłych). Opakowanie zawiera 120 kapsułek: 120 porcji dziennych. Zalecana porcja do spożycia: 1 kapsułka dziennie razem z posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Środki ostrożności: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii:
Navigator Supplements Ltd
20-22 Wenlock Road
Hoxton, London N1 7GU
www.navigator-supplements.com

Data minimalnej trwałości i numer partii na spodzie opakowania.





Kapsułka nie zawiera: cukru, jodu, kazeiny, laktozy, alkoholu, glutenu, soli, skrobi, pszenicy, kukurydzy, nabiału, nie zawiera sztucznych konserwantów i sztucznych barwników, nie zawiera stearynianu magnezu ani podobnych związków chemicznych, nie zawiera alergenów, produktów GMO, produktów Novel Food. Kapsułki bezzapachowe. Kapsułki i ich zawartość nie zostały poddane napromieniowaniu, produkt ani żaden jego składnik nie zawierają substancji zabronionych. Wszystkie składniki kapsułki naturalne, certyfikowane i bezpieczne.

Data minimalnej trwałości: lipiec 2023.

==========================

Witamina A:

Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Pomaga zachować zdrową skórę.
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek.

==========================

Witamina D3:

Witamina D3 bierze udział w procesach przemiany materii, jej niedobór wpływa niekorzystnie na zdrowie. Zadaniem - najważniejszym - witaminy D3 w organizmie ludzkim jest dbanie o odpowiedni poziom mineralizacji kości i zębów i kontrola metabolizmu wapnia i fosforu. Witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i dlatego jest magazynowana w organizmie.

Występują dwie formy witaminy D:
D2 (ergokalcyferol), wegańska witamina D, pochodzenie roślinne, spotykana w największej ilości w drożdżach i warzywach, ta forma witaminy D jest słabo przyswajalna;
D3 (cholekalcyferol), pochodzenie zwierzęce, spotykana w największej ilości w tranie, rybach morskich, wątrobie, jajkach, nabiale, największe stężenie witaminy D3 występuje na sierści owiec i stąd jest pozyskiwana do suplementów diety (cholekalcyferol z lanoliny).

Witamina D3 reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, jej deficyt może przyczyniać się do rozwoju problemów z układem mięśniowo-kostnym, w tym osteoporozy, osteomalacji i krzywicy. Organizm potrafi sam produkować witaminę D3, jednak pod warunkiem, że na skórę oddziałuje dostateczna dawka światła słonecznego (między godziną 10.00 a 14.00, od maja do września w Polsce), a to we współczesnym świecie jest mało dostępne. Około 80% Polaków ma niedobory witaminy D3, a bardzo wielu poważne niedobory.

Witamina D3 w organizmie ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ciała, deficyt może prowadzić nie tylko do chorób układu mięśniowo-kostnego, ale i do innych schorzeń: osteomalacji, inaczej rozmiękania kości, i osteoporozy, czyli zmniejszenia się gęstości mineralnej kości, skutkującym zwiększoną ich łamliwością. Na osteoporozę ze względu na zmiany hormonalne narażone są zwłaszcza kobiety w okresie menopauzalnym. Bez witaminy D3 już u dzieci w wieku dwóch miesięcy może wykształcić się krzywica, prowadząca do poważnych zaburzeń rozwojowych.

W naturalny sposób witaminę D3 dostarczamy organizmowi: promienie słoneczne (promienie UVB), pod wpływem których na skórze syntetyzowana jest witamina D3; pożywienie. Obie te formy dostarczają zbyt mało witaminy D3. Suplementację witaminą D3 powinno się prowadzić przez cały rok.

Witamina D3 jest potrzebna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i mięśni. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Witamina D3 bierze też udział w procesie podziału komórek. Witamina D3 pomaga zmniejszyć ryzyko upadku i złamań kości związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni u osób obojga płci w wieku 60 lat i starszych.

==========================

Witamina E:

Zwana jest witaminą młodości. Bierze udział w niezliczonych procesach chemicznych w naszym organizmie. Posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witamina E zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego zaleca się jej zażywanie osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi oraz w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego.

Głównymi objawami niedoboru witaminy E mogą być: osłabienie zdolności koncentracji, niedokrwistość, bezpłodność, przedwczesne starzenie się skóry, a także choroby układu krążenia. Warto podkreślić, że na niedobór witaminy E narażone są: kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne, osoby palące papierosy, osoby z zespołem Bassena-Kornzweiga, chorzy na mukowiscydozę czy celiakię.

==========================

Witamina K2 MK-7:

Korzystne oddziaływania na organizm
ludzki:
- utrzymuje w zdrowiu tętnice,
- pomaga w prawidłowym wchłanianiu i dystrybucji w organizmie wapnia i fosforu, zwiększa ich przyswajanie z pożywienia,
- reguluje prawidłowy poziom wapnia we krwi (zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej),
- utrzymuje w zdrowiu i w prawidłowej gęstości kości (przeciwdziała osteoporozie),
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,
- badania naukowe wskazują, iż długoterminowe spożywanie witaminy K2 MK-7 (menachinon-7) jest związane ze znaczącym wzrostem odporności na zaburzenia w obrębie funkcjonowania tętnic
oraz kości, udowodniono korzystny wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa powstawania złośliwych zmian w obrębie m.in. piersi, prostaty, nerek
- suplementacja witaminy K2 zwiększa odporność na infekcje.

Witamina K2 MK-7 jest niezwykle skuteczna w profilaktyce osteoporozy, chorób układu krążenia i choroby Alzheimera.

Utrata elastyczności naczyń krwionośnych na skutek odkładania się w nich soli wapnia i fosforu jest jedną z przyczyn rozwoju chorób układu krążenia. Rozwiązaniem tego problemu jest witamina K2 MK-7, która zapobiega zwapnieniu naczyń, szczególnie u ludzi z wysokim ryzykiem występowania niedoboru witaminy K lub zwapnień. Witamina K2 MK-7 zapobiega uwapnieniu naczyń krwionośnych w następujący sposób: w surowicy krwi występuje białko o nazwie MGP, które wiąże sole wapniowo-fosforanowe, a tym samym uniemożliwia ich osadzanie się w naczyniach. Jego funkcjonowanie jest zależne od witaminy K2 MK-7. Przy niedoborze witaminy K2 MK-7 białko MGP jest nieaktywne i nie hamuje procesu zwapnienia.

 
************************************************************

Vitamins B 50 Complex 120 kapsułek
Suplement diety o naturalnym pochodzeniu

Zalety produktu:
- duże opakowanie (120 kapsułek),
- kapsułka zawiera optymalną dzienną dawkę witamin z grupy B,
- wszystkie składniki są pochodzenia naturalnego.

Nie ma żadnych potwierdzonych badaniami informacji o możliwości
przedawkowania witamin z grupy B pochodzenia naturalnego. Te witaminy
rozpuszczają się w wodzie a ich nadmiar jest usuwany z organizmu wraz
z moczem.

100 % NATURAL
100 % VEGETARIAN
100 % VEGAN
GMO FREE - GLUTEN FREE - MAGNESIUM STEARATE FREE
- NO ARTIFICIAL INGREDIENTS

Witaminz y grupz B uzyskane z naturalnych składników, 120 kapsułek,
wyprodukowane w Wielkiej Brytanii przez londyńską spółkę
Navigator Supplements Limited. Produkt w 100% naturalny. Produkt w 100%
wegetariański. Produkt w 100% vegański. Wszystkie składniki kapsułki
naturalne, certyfikowane i bezpieczne.

Kapsułka nie zawiera: cukru, jodu, kazeiny, laktozy, alkoholu, glutenu, soli, skrobi,
pszenicy, kukurydzy, nabiału, nie zawiera sztucznych konserwantów i sztucznych
barwników, nie zawiera stearynianu magnezu ani podobnych związków chemicznych,
nie zawiera alergenów, produktów GMO, produktów Novel Food. Kapsułki
bezzapachowe. Kapsułki i ich zawartość nie zostały poddane napromieniowaniu,
produkt ani żaden jego składnik nie zawierają substancji zabronionych.

Składniki:
chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, nikotynamid, dwuwinian choliny,
d-pantotenian wapnia, chlorowodorek pirydoksyny, d-biotyna, inozytol, PABA
(Kwas paraaminobenzoesowy), kwas foliowy, metylokobalamina,
substancje wypełniające: mąka ryżowa (bezglutenowa), NuMag (naturalny ekstrakt
ryżowy), NuFlow (naturalny koncentrat ryżowy), otoczka kapsułki:
hydroksypropylometyloceluloza.

Składniki odżywcze w 1 kapsułce:
Tiamina (chlorowodorek tiaminy, witamina B1)        50 mg    *4545% RWS,
Ryboflawina (Witamina B2)                50 mg    *3571% RWS,
Niacyna (nikotynamid, witamina B3)            50 mg      *313% RWS,
Cholina (dwuwinian choliny, witamina B4)        50 mg    **DDN,
Kwas Pantotenowy (d-pantotenian wapnia, witamina B5)    50 mg      *833% RWS,
Pirydoksyna HCl (chlorowodorek pirydoksyny, witamina B6)    50 mg    *3571% RWS,
Biotyna (d-biotyna, witamina B6)            55 µg      *110% RWS,
Inozytol (witamina B7)                50 mg    **DDN,
PABA (kwas paraaminobenzoesowy, witamina B8)        50 mg    **DDN,
Folic Acid (kwas foliowy, witamina B9)            400 µg      *200% RWS,
Metylokobalamina (witamina B12)            55 µg    *2200% RWS,
*RWS - Referencyjna dzienna Wartość Spożycia dla osób dorosłych,
**DDN - Dzienna Dawka Nieustalona.

Opakowanie zawiera 120 kapsułek: 60 lub 120 porcji dziennych. Zalecana porcja
do spożycia: 1- 2 kapsułki dziennie razem z posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej
porcji do spożycia w ciągu dnia.

Środki ostrożności: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek
ze składników. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik)
zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

Warunki przechowywania: Chronić przed światłem. Przechowywać w chłodnym
i suchym miejscu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii:
Navigator Supplements Ltd
20-22 Wenlock Road, Hoxton, London N1 7GU

Data minimalnej trwałości i numer partii na spodzie opakowania.
Numer Partii: 20072505
Best Before: Lipiec 2023



 

**************************************************************

Działanie witamin z grupy B:

Tiamina - witamina B1:
    wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca
    utrzymuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i bilans energetyczny
    wspiera funkcje psychologiczne i funkcje układu nerwowego

Ryboflawina - witamina B2:
    poprawia wzrok
    pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
    utrzymuje prawidłowy bilans energetyczny
    utrzymuje prawidłowy metabolizm żelaza
    zachowuje zdrową i jędrną skórę, wpływa na błony śluzowe
    wspiera funkcje psychologiczne i funkcje układu nerwowego
    zmniejsza uczucie zmęczenia, znużenia, osłabienia przez stres

Niacyna- witamina B3:
    wspiera funkcje psychologiczne i funkcje układu nerwowego
    utrzymuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i bilans energetyczny
    zachowuje zdrową i jędrną skórę, wpływa na błony śluzowe
    zmniejsza uczucie zmęczenia, znużenia, osłabienia przez stres
    oczyszcza krew z toksyn i metali ciężkich

Cholina - "witamina B4":
    wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby
    utrzymuje prawidłowy metabolizm homocysteiny
    utrzymuje prawidłowy metabolizm tłuszczów

Kwas pantotenowy - witamina B5:
    utrzymuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i bilans energetyczny
    pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie
    przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
    przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu witaminy D3
    przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych
    przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu neuroprzekaźników

Chlorowodorek pirydoksyny - witamina B6:
    pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek
    pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka
    przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu glikogenu
    utrzymuje prawidłowy metabolizm homocysteiny
    utrzymuje prawidłową syntezę cysteiny
    wspiera funkcje psychologiczne i funkcje układu nerwowego
    reguluje aktywność hormonalną
    utrzymuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i bilans energetyczny

Biotyna - "witamina B7":
    wspiera funkcje psychologiczne i funkcje układu nerwowego
    przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
    przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych
    pomaga zachować zdrowe włosy
    pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
    pomaga zachować zdrową skórę

Inozytol - "witamina B8":
    poprawia nastrój i skupienie, wspomaga układ nerwowy
    pomaga w redystrybucji tkanki tłuszczowej i walce z nadwagą
    stosowany jest w walce z cukrzycą
    stosowany jest w walce z schorzeniami kobiecymi
    stosowany jest wspomagająco w depresji, zaburzeniach snu i schizofrenii

Kwas foliowy - "witamina B9":
    wspiera produkcję krwi
    pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    utrzymuje prawidłowy metabolizm homocysteiny
    wspiera funkcje psychologiczne i funkcje układu nerwowego
    zmniejsza uczucie zmęczenia, znużenia, osłabienia przez stres
    bierze udział w procesie podziału komórek
    bierze udział w syntezie aminokwasów
    wzrasta zapotrzebowanie na kwas foliowy w czasie ciąży
    zabezpiecza przed wadami wrodzonymi układu nerwowego płodu

PABA - "witamina B10":
    pomaga organizmowi w walce ze stresem oksydacyjnym
    wpływa na hamowanie rozwoju bakterii
    prekursor syntezy kwasu foliowego
    wspomaga w problemach jelitowych (np. jelito drażliwe)

Methylkobalamina - witamina B12:
    pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek
    wspiera funkcje psychologiczne i funkcje układu nerwowego
    pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
    odgrywa ważną rolę w procesie podziału komórek
    utrzymuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i bilans energetyczny
    zmniejsza uczucie zmęczenia, znużenia, osłabienia przez stres



**************************************************************


Naturalna witamina D3 z lanoliny
Suplement diety


100 % NATURAL
GMO FREE - GLUTEN FREE - MAGNESIUM STEARATE FREE - NO ARTIFICIAL INGREDIENTS

Wszystkie składniki kapsułki naturalne, certyfikowane i bezpieczne.

Kapsułka nie zawiera: cukru, jodu, kazeiny, laktozy, alkoholu, glutenu,
soli, skrobi, pszenicy, kukurydzy, nabiału, nie zawiera sztucznych konserwantów i sztucznych barwników, nie zawiera stearynianu magnezu ani podobnych związków chemicznych, nie zawiera alergenów, produktów GMO, produktów Novel Food. Kapsułki bezzapachowe. Kapsułki i ich zawartość nie zostały poddane napromieniowaniu, produkt ani żaden jego składnik nie zawierają substancji zabronionych.

Składniki: cholekalcyferol z lanoliny (wełna owcza), olej sojowy, żelatyna i glicerol (gliceryna) jako otoczka kapsułki, woda.

Składniki odżywcze w porcji dziennej (1 kapsułka): witamina D3 250 μg cholekalcyferol (10.000 IU) 5000% *RWS; *RWS - Referencyjna Wartość Spożycia.

Opakowanie zawiera 365 kapsułek żelowych: 365 porcji dziennych. Zalecana porcja do spożycia: 1 kapsułka dziennie razem z posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Środki ostrożności: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii:
Navigator Supplements Ltd
20-22 Wenlock Road, Hoxton, London N1 7GU




Ważna informacja: podczas suplementacji witaminą D3 należy bezwzględnie suplementować jednocześnie witaminę K2 MK7. Witamina K2 MK7 powinna być zażywana w dawce minimum równej wagowo dawce witaminy D3.

Zalety produktu:
- duże opakowanie (365 kapsułek żelowych),
- witamina D3 (cholekalcyferol) w naszym produkcie pozyskiwana jest z lanoliny (lanolina    pochodząca z wełny owczej jest jedynym tak bogatym źródłem naturalnej witaminy D3),
- kapsułki zawierają witaminę D3 rozpuszczoną w oleju (witamina D3 należy do grupy witamin   rozpuszczalnych w tłuszczach, tzn. że ich przyswajalność przez organizm jest uzależniona od   obecności tłuszczu).

Korzystne oddziaływania na organizm ludzki:
- pomaga w prawidłowym wchłanianiu i dystrybucji w organizmie wapnia i fosforu, zwiększa ich   przyswajanie z pożywienia,
- reguluje prawidłowy poziom wapnia we krwi,
- utrzymuje w zdrowiu kości (przeciwdziała osteoporozie),
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,
- witamina D3 jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na prawidłowe   funkcjonowanie układu odpornościowego,
- bierze udział w procesie podziału komórek,
- poprawia również funkcjonowanie układu krążenia, mięśnia sercowego oraz zapewnia utrzymanie   szczupłej sylwetki.

W suplementacji należy robić przerwy: zażywamy przez 1 miesiąc i robimy 1 tydzień przerwy.

Aby ustalić ustalić właściwą dla siebie dawkę witaminy D3, należy
co pewien czas zrobić badanie krwi na zawartość witaminy D3. Jest
to badanie metabolitu  25(OH)D3 lub 1,25(OH)2D3. Nie ma
żadnych potwierdzonych badaniami informacji o możliwości
przedawkowania naturalnej witaminy D3.

 *************************************************************

 Witamina D3 - Cholekalcyferol

**************************************************************

Braki witaminy D3 skutkują chorobami: nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie, osteoporoza, miażdżyca, zespół jelita drażliwego, choroby nerek, choroby uzębienia, grypa, przeziębienia, zapalenie gardła, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok przynosowych. Niedobór witaminy D3 jest niezależnym prognostykiem śmiertelności całkowitej (podwyższone ryzyko śmierci)*.
* Melamed M.L., Michos E.D., Post W. & other, 25-hydroxyvitamin D levels and risk of mortality in the general population, Archives of Internal Medicine 11 August 2008, 168(15):1629-37

Receptory witaminy D3 znajdują się w większości komórek organizmu człowieka. Wynika stąd fundamentalne znaczenie tej witaminy dla naszego zdrowia.

Witamina D3 zwielokrotnia wchłanianie wapnia z jelit, ale nie ma wpływu na dystrybucję wapnia we krwi. Za umieszczenie wapnia w kościach odpowiada witamina K2.

Witamina D3 zwiększa siłę i równowagę mięśniową.

Przyjmowanie witaminy D3 i witaminy K2 w okresie ciąży pomaga w zapobieganiu porażeniu mózgowemu u noworodków.

Witamina D3 i witamina K2 mają znaczący wpływ na produkcję testosteronu u mężczyzn i liczebność plemników. Wpływają też na łatwiejszy i pozbawiony komplikacji poród.

Witamina D3 zwalcza bakterię Chlamydophila pneumoniae (Chlamydia pneumoniae), która jest odpowiedzialna za choroby: zapalenie gardła, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok przynosowych, miażdżycę*.
* Campbell L.A., Kuo C.C., Grayston J.T., Chlamydia pneumoniae and cardiovascular disease, Emerging Infectious Disease 19989, 4(4):571-79

Cukrzyca:
Niedoborowi witaminy D3 towarzyszy przyrost tkanki tłuszczowej i często pojawiająca się cukrzyca typu 2. Wynika to stąd (w skrócie), że witamina D3 podnosi wrażliwość komórek na insulinę przy obecności witaminy K2, a zbyt mała jej ilość powoduje insulinooporność komórek. Przed cukrzycą typu 1 w dużym stopniu zabezpiecza przyjmowanie witaminy D3 przez kobiety w ciąży, a później przez niemowlęta.

Choroby nowotworowe:
Witaminy D3, A i K2 stosowane w leczeniu białaczki likwidują nadmiar białych krwinek lub przekształcają te krwinki w komórki wyspecjalizowane i potrzebne organizmowi człowieka. W walce z nowotworami uaktywniają białko MGP. Zabezpieczają i wspomagają leczenie raka piersi, raka jajników, raka prostaty, raka okrężnicy, raka płuc, chłoniaków nieziarniczych.

Choroby nerek:
Choroby nerek charakteryzują się niewystarczającym poziomem witamin D3 i K2.

Choroby uzębienia:
Zdrowe zęby i prawidłowe ich rozmieszczenie są wynikiem optymalnego odżywiania w okresie prenatalnym, dostarczającego odpowiedniej ilości witamin, a zwłaszcza witamin D3, K2 i A. Witaminy te są również pomocne w walce z próchnicą zębów. Higiena jamy ustnej ma niewielki wpływ na powstawanie próchnicy. Bakterie wywołujące próchnicę są zawsze obecne w jamie ustnej. Znikają przy wystarczającej suplementacji witamin. Witaminy usuwają te bakterie ze śliny a jednocześnie przenoszą wapń i inne minerały ze śliny do tkanki kostnej zębów. Przy braku witamin minerały przechodzą z tkanki zębowej do śliny. Witaminy D3, K2 i A aktywują w zębach białka MGP i osteokalcynę.

Grypa i przeziębienia:
Witamina D3 wspiera produkcję katelicydyn, które niszczą bakterie, wirusy i grzyby, dzięki temu nie dopuszczają i zwalczają przeziębienia i grypę. Zastosowanie przez 3-4 dni dawki 100.000 IU witaminy D3 jest w stanie powstrzymać prawie każdą infekcję. Należy oczywiście zażyć jednocześnie odpowiednią dawkę witaminy K2 MK-7 i witaminy A i E.

Witamina D3 działa wspólnie z witaminą K2. Ta zależność jest tak silna, że trzeba to podkreślić, witamina D3 nie działa korzystnie bez witaminy K2, witamina K2 nie działa korzystnie bez witaminy D3. Przyjmowanie witaminy D3 zwiększa zapotrzebowanie organizmu na witaminę K2. To zwiększone zapotrzebowanie organizmu na witaminę K2 trzeba koniecznie uzupełnić, gdyż w przeciwnym wypadku witamina D3 zamiast nam pomagać będzie szkodzić. Najbezpieczniej jest przyjmować taką samą ilość witaminy D3 jak witaminy K2 (wagowo) i jest to minimum, gdyż dawka witaminy K2 powinna być większa. Niezbędna jest też jednoczesna suplementacja witamin A i E.

Osteokalcyna - białko transportujące wapń do kości - powstaje wyłącznie przy współdziałaniu witamin D3 i A. Witamina K2 aktywuje osteokalcynę. Z tego wynika, że bez obecności witaminy D3 i witaminy A, witamina K2 nie będzie na nas oddziaływać korzystnie. Osteokalcyna dodatkowo przeciwdziała otyłości i cukrzycy, reguluje powstawanie męskiego hormonu - testosteronu.
MGP - białko usuwające wapń z tkanek miękkich i naczyń krwionośnych - powstaje w obecności witamin D3 i A. Witamina K2 aktywuje białko MGP.

Witamina D3 występuje we krwi wieprzowej i wołowej z letniego uboju, w wątróbkach zwierzęcych, w oleju z wątroby dorsza, w rybach, w pełnym mleku. Witamina D3 występuje w jajkach (w żółtkach) pod warunkiem, że nie pochodzą te produkty z hodowli przemysłowej (drób zamknięty w budynkach hodowlanych i karmiony głównie zbożami). Witamina D3 występuje w żółtkach tylko wtedy jeśli drób pasie się na pastwiskach i je zieloną paszę. Człowiek syntetyzuje witaminę D3 na powierzchni skóry przy udziale cholesterolu i promieni słonecznych. Warunkiem syntezy jest ekspozycja skóry na promienie słoneczne (promieniowanie UVB), w Polsce od kwietnia do września pomiędzy godziną 10 a 14. Niektórzy ludzie mają upośledzoną syntezę witaminy D3, synteza witaminy D3 spada też znacznie z wiekiem. Nie zostało ustalone czy synteza skórna witaminy D3 jest wystarczająca na potrzeby ludzkiego organizmu.

Dawkowanie:
1 lub 2 kapsułki dziennie, koniecznie należy zażyć jednocześnie taką samą wagowo ilość witaminy K2 lub lepiej więcej, w przypadku infekcji można zażyć 5 kapsułek rano i 5 kapsułek wieczorem, stosować taką dawkę przez 3-4 dni, koniecznie należy zażyć jednocześnie taką samą wagowo ilość witaminy K2 lub lepiej więcej.

Poziom witaminy D3 we krwi:
optymalna zawartość 80-160  ng/ml, w przypadku chorób przewlekłych zawartość witaminy D3 we krwi powinna być znacznie wyższa.

UWAGA. Dawkowanie i użycie jest podane w oparciu o doświadczenia ludzi, którzy ją stosują. Każdy może dawkować według własnego uznania i na własną odpowiedzialność. Nie doradzamy nikomu rezygnacji z konsultacji lekarskich w razie choroby lub innego medycznego problemu (również na własną odpowiedzialność). Osoby korzystające z wiadomości zawartych w tej broszurze, robią to na własną odpowiedzialność.








 

************************************

Witamina K2 MK-7 NATTO

************************************

Naturalna witamina K2 MK-7 (menachinon-7) pozyskana w proce-sie fermentacji ziaren Glycine Willd. bakteriami Bacillus Subtilis, 200 μg, 180 kapsułek, wyprodukowana w Wielkiej Brytanii przez londyńską spółkę Navigator Supplements Limited na zamówienie autoryzowanego polskiego dystrybutora. Produkt w 100% naturalny. Produkt w 100% wegetariański. Wszystkie składniki kapsułki naturalne, certyfikowane i bezpieczne. Termin przydatności do spo-życia: luty 2022 rok.

Kapsułka nie zawiera: cukru, jodu, kazeiny, laktozy, alkoholu, glutenu, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, kukurydzy, nabiału, nie zawiera
sztucznych konserwantów i sztucznych barwników, nie zawiera stearynianu magnezu ani podobnych związków chemicznych, nie zawiera alergenów, produktów GMO, produktów Novel Food. Kapsułki bezzapachowe. Kapsułki i ich zawartość nie zostały poddane napromieniowaniu, produkt ani żaden jego składnik nie zawierają substancji zabronionych. Chronić przed światłem. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Ważna informacja: witamina K2 MK-7 jest niezbędna przy suplementacji witaminą D3.

Zalety produktu:
- duże opakowanie (180 kapsułek),
- kapsułka zawiera optymalną dzienną
   dawkę witaminy K2 MK-7 200 μg,
- witamina K2 MK-7 (menachinon-7)
   w naszym produkcie pozyskiwana
   jest w naturalnym procesie fermentacji NATTO,
- ta forma witaminy K2 jest formą najlepiej przyswajaną przez organizm
   ludzki.

Korzystne oddziaływania na organizm
ludzki:
- przyczynia się do prawidłowego
   krzepnięcia krwi,
- utrzymuje w zdrowiu tętnice,
- pomaga w prawidłowym wchłanianiu i dystrybucji w organizmie
   wapnia i fosforu, zwiększa ich przyswajanie z pożywienia,
- reguluje prawidłowy poziom wapnia we krwi (zmniejsza ryzyko
   choroby wieńcowej),
- utrzymuje w zdrowiu i w prawidłowej gęstości kości (przeciwdziała
   osteoporozie),
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,
- badania naukowe wskazują, iż długoterminowe spożywanie witaminy K2 MK-7 (menachinon-7) jest związane ze znaczącym wzrostem odporności na zaburzenia w obrębie funkcjonowania tętnic oraz kości, udowodniono korzystny wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa powstawania złośliwych zmian w obrębie m.in. piersi, prostaty, nerek
- suplementacja witaminy K2 zwiększa odporność na infekcje.

Witamina K2 MK-7 jest niezwykle skuteczna w leczeniu i profilaktyce osteoporozy, chorób układu krążenia i choroby Alzheimera.

W suplementacji należy robić przerwy:
zażywamy przez 1 miesiąc i robimy 1 tydzień przerwy. Nie zaobserwowano niekorzystnych efektów stosowania witaminy K2 MK-7. Nie ustalono też maksymalnej dawki dziennej.

Utrata elastyczności naczyń krwionośnych na skutek odkładania się w nich
soli wapnia i fosforu jest jedną z przyczyn rozwoju chorób układu
krążenia. Rozwiązaniem tego problemu jest witamina K2 MK-7,
która zapobiega i leczy zwapnienia naczyń, szczególnie u ludzi z
wysokim ryzykiem występowania niedoboru witaminy K lub
zwapnień. Witamina K2 MK-7 zapobiega uwapnieniu naczyń
krwionośnych w następujący sposób: w surowicy krwi występuje
białko o nazwie MGP, które wiąże sole wapniowo-fosforanowe,
a tym samym uniemożliwia ich osadzanie się w naczyniach. Jego
funkcjonowanie jest zależne od witaminy K2 MK-7. Przy
niedoborze witaminy K2 MK-7 białko MGP jest nieaktywne i nie
hamuje procesu zwapnienia.



*************************************************************

Witamina K

*************************************************************

Choroby, które są powiązane z niedoborem witaminy K2 (menachinon): osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, choroba wieńcowa (zawał serca), udar mózgu, cukrzyca, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, rak (szczególnie piersi, prostaty, płuc, wątroby), bezpłodność, choroba Leśniowskiego-Crohna (choroba jelit), niewydolność ne-rek, przewlekła choroba nerek, żylaki i hemoroidy, próchnica zębów, ciasny łuk zębodołowy, zmarszczki i zwiotczenie skóry.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę K2 występuje w okresie dojrzewania i w czasie menopauzy (kobiety w czasie menopauzy i później powinny zażywać większe dawki witaminy K2 od mężczyzn w tym samym wieku). Korzystnie wpływa na rozwój dzieci fizyczny i psychiczny. W mózgu obserwuje się jedno z najwyższych stężeń witaminy K2. Witamina K2 bierze udział w syntezie osłonki mielinowej komórek nerwowych i z tego powodu podnosi zdolność uczenia się. Witamina K2 wpływa korzystnie na metabolizm estrogenu u kobiet. Próchnica i krzywe zęby (problemy związane z dzieciństwem) nie są spowodowane nieodpowiednią higieną jamy ustnej, ale głównie brakiem witaminy K2.

Osteoporoza:
Witamina K2 kieruje wapń do kości, zwiększa w ten sposób gęstość mineralną kości, przeciw-działa osteoporozie i złamaniom kości (białko osteokalcyna przenosi wapń do kości ale uaktywnianie tego białka wymaga obecności witaminy K2). Wpływ na pojawienie się i wielkość ubytków masy kostnej w starszym wieku ma gęstość i wielkość kości zbudowanych w dzieciństwie i w wieku nastoletnim, a szczególnie w wieku nastoletnim, gdyż wtedy dziewczęta i chłopcy uzyskują prawie maksymalną wielkość masy kostnej. Ogromny wpływ na te procesy kostne ma witamina K2.

Reumatoidalne zapalenie stawów:
Witamina K2 zatrzymuje rozkład tkanki kostnej i innych tkanek w obrębie stawów regulując działanie osteoklastów (regulują przemiany w tkance kostnej).

Miażdżyca:
Witamina K2 nie dopuszcza do zwapnień w naczyniach krwionośnych a już powstałe zwapnienia usuwa (białko MGP wyciąga wapń z płytki miażdżycowej ale uaktywnienie tego białka wymaga obecności witaminy K2). Witamina K2 uaktywnia wiele innych białek związanych z transportem wapnia po organizmie. Prawdopodobnie jedynym środkiem zapobiegającym miażdżycy tętnic wieńcowych (zaopatrujących serce w krew i tlen), które to zwapnienie prowadzi do zawału mięśnia sercowego, jest regularne zażywanie witaminy K2 w postaci suplementu diety. Za miażdżycę naczyń krwionośnych odpowiada wapń, który zamiast trafiać do kości, odkłada się w naczyniach krwionośnych. Witamina K2 jest najważniejszym czynnikiem usuwającym blaszki miażdżycowe z układu krwionośnego i najważniejszym czynnikiem niedopuszczającym do ich powstawania. Spożywanie odpowiednich ilości wita-miny K2 jest jednym z najważniejszych czynników przedłużających życie. Nie ma dowodów łączących chorobę wieńcową ze spożyciem tłuszczów nasyconych*.
* Stamler J., Diet-heart: a problematic revisit, American Journal of Clinical Nutrition 2010, 91(3):497-99

Zawał serca:
Chorobie wieńcowej zapobiega schudnięcie, redukcja spożycia cukru i pszennej mąki, aktywność fizyczna, ale żadne z powyższych działań i inne nie wymienione nie są w stanie cofnąć już istniejących zmian miażdżycowych. Tylko witamina K2 aktywując białko MGP jest w stanie usunąć w ciągu 6 tygodni 50% zwapnionej blaszki miażdżycowej w krwioobiegu. Pomaga jednocześnie w odbudowie ścianek naczyń krwionośnych i ich uelastycznieniu.

Choroby mózgu:
Witamina K2 zapobiega uszkodzeniom neuronów przez wolne rodniki zapobiegając i rege-nerując komórki mózgu w wielu ostrych i przewlekłych chorobach mózgu: udarze mózgu, przemijających atakach niedokrwiennych (miniudarach mózgu), zespole bezdechu sennego, porażeniu mózgowym. Przyjmowanie witaminy K2 w okresie ciąży pomaga w zapobieganiu porażeniu mózgowemu u noworodków*. Na porażenie mózgowe ma również wpływ niedobór witaminy D3.
* Li j., Lin J.C., Wang H. & other, Novel role of vitamin K in preventing oxidative injury to developing oligodendrocytes and neurons, Journal of Neuroscience 2 July 2003, 23(13):5816-26
Witamina K2 w mózgu bierze udział w produkcji mieliny. Mielina tworzy powłokę ochronną dla komórek mózgu i komórek nerwowych.

Cukrzyca:
Osteokalcyna produkowana w kościach, którą aktywuje witamina K2, podnosi tolerancję organizmu na glukozę i poprawia wrażliwość na insulinę. Witamina K2 pozytywnie wpływa na produkcję insuliny przez trzustkę. Niedobór witaminy K2 powoduje, że cukier dłużej pozo-staje we krwi zaś poziom insuliny jest wyższy. Taka sytuacja prowadzi do insulinooporności komórek, która jest przyczyną cukrzycy typu 2.

Choroba Alzheimera:
Choroba Alzheimera jest bezpośrednią konsekwencją cukrzycy, osteoporozy i choroby wieńcowej, a odpowiedzialność za nią spoczywa na niedoborze witaminy K2. Jednym z czynników wywołujących chorobę Alzheimera jest stres oksydacyjny a witamina K2 posiada silną zdolność zwalczania wolnych rodników w mózgu, zapobiega też ich powstawaniu. Witamina K2 stymuluje powstawanie glutationu - jednego z ważniejszych przeciwutleniaczy, który również chroni komórki mózgowe przed wolnymi rodnikami.

Stwardnienie rozsiane:
Stwardnienie rozsiane (SM) to demielizacyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego jest związane z niedoborami witaminy K2 i witaminy D3. Suplementacja tych witamin wspiera proces zahamowania postępów i leczenia tej choroby. Suplementacja tych witamin w dzieciństwie zapobiega pojawieniu się stwardnienia rozsianego w późniejszym życiu.

Nowotwory:
Wyższe spożycie witaminy K2 wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju raka i śmierci z jego powodu*.
* Nimptsch K., Rohrmann S., Kaaks R. & other, Dietary vitamin K intake in relation to cancer incidence and mortality: results from the Heidelberg Cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg), American Journal of Clinical Nutrition 2010, 91(5):1348-58
Witamina K2 blokuje rozwój raka prostaty u mężczyzn. Przypuszczalnie rozwój nieszkodliwego raka prostaty jest mniej lub bardziej nieuchronny (wraz z przybywającymi latami), ale wystarczający poziom witaminy K2 w organizmie chroni przed jego uzłośliwieniem i doprowadzeniem do śmierci z jego powodu. Witamina K2 hamuje rozwój i leczy raka płuc bez względu na przyczynę jego powstania. Wzmacnia też działanie niektórych leków stosowanych w leczeniu raka płuc. Witamina K2 zwalcza raka wątroby, okrężnicy, żołądka, piersi, mózgu, nosa, gardła i jamy ustnej. Witamina K2 stosowana w leczeniu białaczki przyczynia się do likwidacji nadmiaru białych krwinek lub przekształcenia tych krwinek w komórki wyspecjalizowane i potrzebne organizmowi człowieka. Jej działanie w tym wypadku wspomaga i wzmacnia witamina A i witamina D3. W walce z nowotworami witaminy K2, D3 i A uaktywniają białko MGP.

Bezpłodność:
Witamina K2 i witamina D3 mają znaczący wpływ na produkcję testosteronu u mężczyzn i liczebność plemników. Wpływają też na łatwiejszy i pozbawiony komplikacji poród.

Choroby nerek:
Choroby nerek charakteryzują się niewystarczającym poziomem witamin K2 i D3.

Żylaki:
Żylaki na łydkach i udach powodujące z czasem owrzodzenie i ostrą postać niewydolności żył, zapalenie żył głębokich prowadzące do zablokowania tętnicy płucnej, hemoroidy pojawiają się jako wynik starzenia, zmian hormonalnych okresu dojrzewania, ciąży, menopauzy, antykoncepcji doustnej, hormonalnej terapii zastępczej, otyłości, urazów nóg, długotrwałego stania, ale podstawowym czynnikiem powodującym ich powstanie jest niedobór wita-miny K2. Witamina K2 zatrzymuje niekorzystne procesy w żyłach i stopniowo je cofa. Usuwa blaszki wapniowe i uelastycznia żyły. W walce z żylakami pomocne są również: odchudzanie, ćwiczenia fizyczne, spożywanie flawonoidów zawartych w owocach i warzywach, flawonoidów z suplementów diety zawierających hesperydynę i diosminę, wyciągów z kasztanowca zwyczajnego.

Choroby uzębienia:
Zdrowe zęby, odporność na próchnicę i prawidłowe ich rozmieszczenie są wynikiem optymalnego odżywiania w okresie prenatalnym, dostarczającego odpowiedniej ilości witamin, a zwłaszcza witaminy K2. Witamina K2 jest pomocna w walce z próchnicą zębów. Higiena jamy ustnej ma niewielki wpływ na powstawanie próchnicy. Bakterie wywołujące próchnicę są zawsze obecne w jamie ustnej. Znikają przy wystarczającej suplementacji witaminy K2.

Choroby uzębienia:
Witamina K2 usuwa te bakterie ze śliny a jednocześnie przenosi wapń i inne minerały ze śliny do tkanki kostnej zębów. Przy braku witaminy K2 minerały przechodzą z tkanki zębowej do śliny. Witamina K2 aktywuje w zębach białka MGP i osteokalcynę. W gruczołach ślinowych jest bardzo wysokie stężenie witaminy K2 (oczywiście wtedy, kiedy nie mamy braków tej witaminy). Zdrowe zęby wymagają równocześnie obecności witamin D3 i A. U dzieci i młodzieży próchnica występuje częściej niż u ludzi dorosłych. Wynika to z większego zapotrzebowania ludzi młodych na witaminę K2 spowodowanego powiększaniem w tym okresie masy kostnej. Już na początku XX wieku część lekarzy uznała dietę bogatą w witaminy i minerały za najlepszy sposób kształtowania zdrowych zębów i najlepszy sposób walki z próchnicą poprzez ciążę aż do osiągnięcia dojrzałości. Choroby dziąseł i tworzenie się kamienia nazębnego mogą być sygnałem pojawienia się ryzyka choroby wieńcowej i nie rozpoznanej cukrzy-cy.

Starzenie się skóry:
Brak witaminy K2 skutkuje pojawianiem się zmarszczek. Suplementacja tej witaminy wygładza i uelastycznia skórę. Zmarszczki na skórze pojawiają się z powodu mineralizacji skóry (odkładania w skórze wapnia). Za odkładanie wapnia w skórze odpowiada nieaktywne białko MGP. Białko MGP powstaje w obecności witaminy D3. Jeżeli witamina K2 uaktywni białko MGP wówczas problemy z niewłaściwą lokacją wapnia znikają. Przy ekspozycji skóry na promienie słoneczne powstaje witamina D3 i powoduje powstawanie białka MGP, i dlatego sądzi się, iż opalanie powoduje powstawanie zmarszczek, ale tylko wtedy gdy witamina K2 jest nieobecna, a jak jest obecna to problem nie powstaje.

Przyjmowanie witaminy D3 zwiększa zapotrzebowanie organizmu na witaminę K2. To zwiększone zapotrzebowanie organizmu na witaminę K2 trzeba uzupełnić, gdyż w przeciwnym wypadku witamina D3 zamiast nam pomagać będzie szkodzić. Najbezpieczniej jest przyjmować taką samą ilość witaminy D3 jak witaminy K2 (wagowo) a jeszcze lepiej jest przyjmować więcej witaminy K2. Niezbędne jest dostarczanie organizmowi witaminy A, która ma duży wpływ na usuwanie z organizmu nadmiaru wapnia znajdującego się we krwi.

Przyjmowanie suplementów wapnia zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę, zawał serca, udar mózgu*. Problem z wapniem znika, gdy suplementujemy witaminę K2. Suplementacja wapnia (jeżeli jest potrzebna z powodu niedoborów wapnia w żywności) musi być bezwzględnie powiązana z suplementacją witaminy K2.
* Bolland M.J., Barber P.A., Doughty R.N., Vascular events in healthy older women receiving calcium supplementation: randomised controlled trial, British Medical Journal 2008, 336:262
* Bolland M.J., Avenell A., Baron J.A. & other, Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal 2010, 341:c3691
* Bolland M.J., Grey A., Avenell A. & other, Calcium supplements with or without vitamin D and risk cardiovascular events: reanalysis of the Women's Health Initiative limited access dataset and meta-analysis, British Medical Journal 2011, 342:d2040

Coraz więcej badań naukowych wyklucza jako przyczynę miażdżycy naczyń krwionośnych spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterol we krwi*.
* Siri-Tarino P.W., Sun Q., Hu F.B. & other, Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease, American Journal of Clinical Nutrition March 2010, 91(3):502-09
Można mieć niski lub wysoki poziom cholesterolu, a nie ma to wpływu na odkładanie się uwapnionych blaszek miażdżycowych w tętnicach. Około 50 % ludzi dotkniętych zawałem serca ma "prawidłowy" poziom cholesterolu. Nagonka oficjalnej medycyny na lipidy nie ma żadnego uzasadnienia*.
* Fonarow G.C., French W.J., Frederick P.D., Trends in the use of lipidlowering medications at discharger in patients with acute myocardial infarction: 1998 to 2006, American Heart Journal January 2009, 157(1): 185-94

Witamina K2 działa wspólnie z witaminą D3. Ta zależność jest tak silna, że trzeba to pod-kreślić, witamina K2 nie działa korzystnie bez witaminy D3, witamina D3 nie działa korzystnie bez witaminy K2. Witaminę K2 należy suplementować w stosunku do witaminy D3 w takiej samej ilości wagowo. I jest to absolutne minimum. Znacznie lepiej jest zażywać więcej witaminy K2 niż witaminy D3, gdyż zapotrzebowanie organizmu na witaminę K2 jest znacznie większe niż na witaminę D3.

Minimalna ilość witaminy D3 wyłącza potencjalne toksyczne działanie witaminy A, zaś minimalna ilość witaminy A wyłącza potencjalne toksyczne działanie witaminy D3. Witamina A i witamina D3 działają synergicznie w produkcji enzymów. W stosunku do dostarczanej witaminy A i witaminy D3 ilość dostarczanej witaminy K2 MK-7 powinna być znacz-nie większa.

Osteokalcyna - białko transportujące wapń do kości - powstaje wyłącznie przy współdziałaniu witamin D3 i A. Witamina K2 aktywuje osteokalcynę. Z tego wynika, że bez obecności witaminy D3 i witaminy A, witamina K2 nie będzie na nas oddziaływać korzystnie. Osteokalcyna dodatkowo przeciwdziała otyłości i cukrzycy, reguluje powstawanie męskiego hormonu - testosteronu.

MGP - białko usuwające wapń z tkanek miękkich i naczyń krwionośnych - powstaje w obecności witamin D3 i A. Witamina K2 aktywuje białko MGP.

Nawet wiosną, latem i wczesną jesienią należy zażywać witaminę K2, gdy z jakiś nieokreślonych powodów nie suplementujemy witaminy D3.

Niewielkie ilości witaminy K2 są syntetyzowane w jelitach z witaminy K1 przez bakterie jelitowe, ilość w ten sposób wytwarzanej witaminy K2 jest niewielka i różna dla każdej osoby. Antybiotyki i choroby jelit całkowicie blokują jej produkcję w jelitach. K2 jest magazynowana w organizmie człowieka w niewielkich ilościach w gruczołach ślinowych, trzustce, mózgu i mostku. W przypadku stałego jej niedoboru w posiłkach zapasy te szybko się wyczerpują.

Współczesna dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości witaminy K2.

Według specjalistycznych badań niedobór witaminy K2 występuje w mniejszym lub większym stopniu u większości ludzi*. Jeżeli nawet przez długi czas nie objawia się ów niedobór zachorowaniami, to odciśnie na pewno piętno w późniejszym okresie życia. Niedobór witaminy K2 przyśpiesza proces starzenia.
* Vermeer C., Shearer M.J., Zittermann A. i inni, Beyond deficiency: potential benefis of increased intakes of vitamin K for bone and vascular health, European Journal of Nutrition 2004, 43:325-35
* Cranenburg E.C.M., Schurgers I.J., Vermeer C., Vitamin K: the coagulation vitamin that became omnipotent, Thrombosis and Haemostasis 2007, 98(1):120-25

Witamina K2 występuje w maśle, mięsie, wołowinie, tłuszczach zwierzęcych, jajkach, serach (sery zawierają znacznie większą ilość witaminy K2 - bakterie fermentacyjne zwiększają jej ilość) pod warunkiem, że nie pochodzą te produkty z hodowli przemysłowej (zwierzęta zamknięte w budynkach hodowlanych i karmione głównie zbożami). Witamina K2 występu-je w produktach zwierzęcych tylko wtedy, jeśli zwierzęta pasą się na pastwiskach i jedzą zieloną paszę. Z chlorofilem zawartym w roślinach zwierzęta pozyskują witaminę K1, a ich organizmy przekształcają witaminę K1 w witaminę K2 i tę ostatnią magazynują w mięśniach i tłuszczu. Tłuszcz ma kolor żółty lub pomarańczowy jeśli zwierzęta są karmione zieloną paszą.

Witamina K2 MK-4 (jest mniej aktywna od odmiany K2 MK-7) występuje w maśle, mięsie, wołowinie, tłuszczach zwierzęcych, jajkach. Witamina K2 MK-4 ma znacznie słabsze działanie od witaminy K2 MK-7. Suplementacja witaminą K2 MK-4 wymaga zażywania większych dawek. Problemem jest też to, iż w suplementach witamina K2 MK-4 jest wyłącz-nie syntetyczna i to również powoduje jej niską aktywność biologiczną.

Witamina K2 MK-7 występuje w serach i natto (fermentacja soi bakteriami Bacillus subtilis natto). Porcja 60 gramów natto zawiera około 550 mcg K2 MK-7. Witamina K2 MK-7 pozyska-na w procesie fermentacji bakteriami ma prawie 100% aktywność biologiczną (ponieważ jest całkowicie naturalna).

Pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, którzy zażywają do 50 mcg K2 MK-7 dziennie, unikają odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych, a wapń trafia do kości i nie ma to wpływu na działanie leków rozrzedzających krew. Aplikowanie witaminy K2 MK-7 pozwala uniknąć skutków ubocznych działania leków przeciwzakrzepowych.

Witamina K2 powinna być suplementowana w większej ilości przez pacjentów oczekujących na przeszczep. Po przeszczepie następuje gwałtowna utrata gęstości mineralnej kości. Po przeszczepie biorcy organów powinni znów zwiększyć suplementację witaminą K2 w celu uniknięcia złamań kości.

Witamina K1 (filochinon) odpowiada za krzepliwość krwi, ale ma minimalny wpływ na dystrybucję wapnia w organizmie i umieszczanie go w kościach.

Witamina K1 aktywuje białka odpowiadające za krzepnięcie krwi. U większości ludzi witamina K1 występuje w odpowiedniej ilości i nie ma problemu z jej niedoborem. Witamina K2 (menachinon) ma bardzo niewielki wpływ na krzepnięcie krwi tylko przy bardzo wysokim poziomie jej spożycia. Zapotrzebowanie na witaminę K1 wynosi 90 mcg dla kobiet i 120 mcg dla mężczyzn. Witamina K1 występuje w dużych ilościach w zielonych warzywach: jarmuż, kapusta, szpinak, boćwina, brokuł, brukselka, natka pietruszki, natka marchewki, sałata, seler naciowy.

Wszelkie zalecenia oparte na Rekomendowanym Dziennym Spożyciu (RDS) można zignorować. Oficjalne RDS nie bierze pod uwagę dwóch podstawowych form witaminy K2 (K2 MK-4, K2 MK-7) i opiera się na informacjach o zapotrzebowaniu na witaminę K1. RDS dla "witaminy K" zdefiniowano na podstawie zapotrzebowania wątroby dla aktywacji białek odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi. Te dawki nie mają znaczenia dla zapotrzebowania organizmu na witaminę K2, która zapewnia zdrowe kości i tętnice. Obecnie rekomendowane dawki "witaminy K" narażają ludzi na poważne choroby z braku witaminy K2.

Nie stwierdzono toksyczności witaminy K2.

UWAGA. Dawkowanie i użycie jest podane w oparciu o doświadczenia ludzi, którzy ją stosują. Każdy może dawkować według własnego uznania i na własną odpowiedzialność. Nie doradzamy nikomu rezygnacji z konsultacji lekarskich w razie choroby lub innego medycznego problemu (również na własną odpowiedzialność). Osoby korzystające z wiadomości zawartych w tej broszurze, robią to na własną odpowiedzialność.


**************************************************************

 


OMEGA 3 1000 mg (EPA 180 mg, DHA 120 mg) 120 softgels
Suplement diety

Zalety produktu:
- duże opakowanie (120 softgels),
- optymalna korelacja pomiędzy EPA i DHA

Nie ma żadnych potwierdzonych badaniami informacji o możliwości
przedawkowania nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia
naturalnego.

100 % NATURAL
GMO FREE - GLUTEN FREE - MAGNESIUM STEARATE FREE
- NO ARTIFICIAL INGREDIENTS

Nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA 3 uzyskane z naturalnych składników,
1000 mg, 120 softgels,  wyprodukowane w Wielkiej Brytanii przez londyńską
spółkę Navigator Supplements Limited. Produkt w 100% naturalny. Wszystkie
składniki kapsułki naturalne, certyfikowane i bezpieczne.

Kapsułka nie zawiera: cukru, jodu, kazeiny, laktozy, alkoholu, glutenu, soli, skrobi,
pszenicy, kukurydzy, nabiału, nie zawiera sztucznych konserwantów i sztucznych
barwników, nie zawiera stearynianu magnezu ani podobnych związków chemicznych,
nie zawiera alergenów, produktów GMO, produktów Novel Food. Kapsułki
bezzapachowe. Kapsułki i ich zawartość nie zostały poddane napromieniowaniu,
produkt ani żaden jego składnik nie zawierają substancji zabronionych.

Składniki:
Olej rybi zawierający kwasy tłuszczowe OMEGA 3 1000 mg, witamina E
pochodzenia naturalnego 2 mg (d-alfa tokoferol), otoczka kapsułki: żelatyna
wołowa, glicerol (gliceryna).

Składniki odżywcze w jednej kapsułce:
OMEGA 3 1000 mg (Kwas eikozapentaenowy EPA 180 mg, Kwas
dokozaheksaenowy DHA 120 mg) nieokreślona *RWS, witamina E naturalnego
pochodzenia 2 mg (d-alfa tokoferol) 17 % *RWS,
*RWS - Referencyjna dzienna Wartość Spożycia dla osób dorosłych.

Opakowanie zawiera 120 kapsułek: 30 porcji dziennych. Zalecana porcja
do spożycia: 2 kapsułki rano, 2 kapsułki wieczorem, razem z posiłkiem.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Środki ostrożności:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety oraz
zdrowego trybu życia. Olej rybi może być alergenem.

Warunki przechowywania: Chronić przed światłem. Przechowywać w chłodnym
i suchym miejscu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii:
Navigator Supplements Ltd
20-22 Wenlock Road, Hoxton, London N1 7GU

Data minimalnej trwałości i numer partii na spodzie opakowania.
Numer Partii: R1908032
Best Before: Sierpień 2022


**************************************************************

Kwasy tłuszczowe OMEGA 3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych. Nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Muszą być
dostarczane z żywnością. OMEGA 3 są niezbędne dla naszego organizmu
i nazywane są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Istnieją różne rodzaje
kwasów tłuszczowych OMEGA 3: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas
dokozaheksaenowy (DHA), kwas alfa-linolenowy (ALA).

Roślinne kwasy tłuszczowe OMEGA 3 ALA występują głównie w nasionach
konopii siewnej (olej z konopii), nasionach lnu (olej lniany), nasionach
chia - nasiona szłwii hiszpańskiej (olej chia), orzechach włoskich (olej
z nasion orzechów włoskich), nasionach rzepaku (olej rzepakowy).
Organizm człowieka musi przekształcić roślinne kwasy ALA do EPA i DHA,
współczynnik konwersji jest niewielki i mieści się pomiędzy 5%-15%.
Roślinne kwasy tłuszczowe ALA są uzupełnieniem morskich kwasów
tłuszczowych EPA i DHA, ale niestety nie zastąpią ich.

Morskie kwasy tłuszczowe OMEGA 3 EPA i DHA występują w rybach
zimnowodnych (śledź, makrela, łosoś, sardynki, sardele), krylu, skorupiakach
i algach. Ryby z hodowli zawierają znacznie mniej nienasyconych kwasów
OMEGA 3.

Pierwotnym źródłem EPA i DHA są plankton i algi morskie.
Jeśli smażymy rybę, kwasy nienasycone przekształcają się w szkodliwe
kwasy trans. Dlatego lepsze jest pieczenie lub gotowanie ryb na parze.

Nienasycone kwasy OMEGA 3 wpływają na lepsze funkcjonowanie serca,
poprawiają przepływ krwi przez serce i wpływają na procesy przemiany materii
w komórkach serca.

Komórki w oku ludzkim zawierają szczególnie duże ilości EPA i DHA. Badania
wykazują poprawę wzroku przy suplementacji kwasami tłuszczowymi OMEGA 3.
DHA pomaga utrzymać naturalne zdolności widzenia.

Nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA 3 (EPA, DHA) wpływają na poprawę
funkcji mózgu. Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej
250 mg DHA.

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu
i mózgu u płodu oraz niemowlęcia karmionego piersią. Minimalne spożycie DHA
na poziomie 350 mg. Niemowlę do 12 miesiąca powinno w dodatkowym jedzeniu
otrzymywać co najmniej 100 mg DHA.

Organizm człowieka potrzebuje kwasów tłuszczowych OMEGA 3 oraz kwasów
tłuszczowych OMEGA 6. Kwasy tłuszczowe OMEGA 3 redukują procesy zapalne w
organizmie, kwasy OMEGA 6 wspierają rozwój stanów zapalnych. Organizm
człowieka potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi OMEGA 3
i OMEGA 6. Stosunek neutralny kwasów OMEGA 3 do kwasów Omega 6 wynosi
jak 1:3. A powinno być więcej kwasów OMEGA 3. Kwasy OMEGA 6 są dostępne aż
w nadmiarze i w związku z tym ich suplementacja jest całkowicie zbędna.





**************************************************************

OMEGA 3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (EPA - DHA)

**************************************************************

Komórki:
OMEGA 3 stanowią jeden z ważniejszych budulców komórek i błon
komórkowych. Są składnikiem siatkówki oka. Ich niedobór w diecie matki grozi
retinopatią wcześniaków (schorzenie to może nawet prowadzić do całkowitej
utraty wzroku). Dzieci, które nie jedzą ryb, z reguły są podatniejsze na wady
wzroku i gorzej widzą. Niedobór kwasów OMEGA 3 w starszym wieku może być
powodem zwyrodnienia plamki żółtej. Jest ono najczęstszą przyczyną utraty
wzroku u dorosłych. DHA odgrywa kluczową rolę w procesie prawidłowego
widzenia, będąc elementem strukturalnym mózgu i siatkówki oka.

Silne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego:
Działanie przeciwmiażdżycowe: Zmniejszają poziom triacylogliceroli we krwi.
W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że dawka 3000-4000 mg kwasów
EPA i DHA na dobę obniża stężenie triacylogliceroli w surowicy aż o 25-35%
(mechanizm ten oparty jest na obniżeniu dostępności substratów niezbędnych
do produkcji triacylogliceroli, a także zmniejszeniu aktywności enzymów biorących
udział w ich syntezie). Przeciwdziałają też procesom zapalnym w tętnicach
prowadzącym do ich stwardnienia, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL)
i podnoszą poziom dobrego (HDL). Tym samym możemy wnioskować, że kwasy
te zmniejszają ryzyko powstawania miażdżycy.
Redukcja ciśnienia tętniczego krwi: Redukują ciśnienie tętnicze krwi, Według
badań, dowiedziono, że dawka około 3700 mg kwasów OMEGA 3 powoduje
obniżenie ciśnienia skurczowego krwi o 2,1 mmHg oraz ciśnienia rozkurczowego
o 1,6 mmHg. Wiąże się to ze stymulacją syntezy tlenku azotu oraz poprawą
funkcjonowania śródbłonka naczyń krwionośnych.
Działanie przeciw zakrzepom krwi: Hamują krzepnięcie krwi, kwas EPA hamuje
syntezę tromboksanu A2 odpowiedzialnego za stymulowanie krzepnięcia krwi.
Dodatkowo, kwasy tłuszczowe OMEGA 3 hamują wpływ na agregację płytek krwi,
zapobiegając powstawaniu zakrzepów. OMEGA 3 mają zdolność rozrzedzania
krwi i uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych ścian naczyń,
zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów.
Badania wykazują, że jedzenie więcej niż jednego posiłku rybnego na tydzień
zmniejsza o ponad 50% ryzyko śmierci z powodu chorób serca (w porównaniu
z osobami, które nie jedzą ryb w ogóle lub jedzą tylko raz w miesiącu).
W przypadku osób, które przeszły zawał serca, przy suplementacji OMEGA 3
ryzyko powtórzenia zmniejsza się o 42%. Kwasy OMEGA 3 przeciwdziałają
arytmii, dlatego osoby z wysokim ich poziomem we krwi umierają na zawał
dwa razy rzadziej niż te, którym brakuje tych kwasów (nagłe zaburzenia rytmu
serca przy zawale stanowią zagrożenie dla życia).
Suplementacja zapobiega i leczy migotanie przedsionków, nadkomorowe
zaburzenia rytmu, migotanie komór, zwalcza arteriosklerozę, przeciwdziała
wylewom krwi do mózgu, zawałom serca, chroni przed nagłym ustaniem pracy
serca, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwienia serca.
Codzienne spożywanie podwyższonej dawki kwasów OMEGA 3 zmniejsza
częstość występowania migotania przedsionków o i powoduje efekty podobne
do niektórych leków antyarytmicznych. Obserwacje epidemiologiczne wskazują
na niski poziom choroby niedokrwiennej serca u Eskimosów na Grenlandii,
których dieta obfituje w kwasy tłuszczowe OMEGA 3 (średnio 14 g / dobę).
Również japońscy rybacy, którzy spożywają dużo kwasów tłuszczowych
(średnio 3 g / dobę), bardzo rzadko chorują na chorobę wieńcową, natomiast
Japończycy na emigracji w USA wykazują wysokie stężenie cholesterolu
i zwiększoną zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

Poprawa pamięci i pracy mózgu:
Od systematycznego uzupełniania poziomu kwasów OMEGA 3, w dużym stopniu
zależy sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet kreatywność
przez całe nasze życie. Osoby, które jedzą dużo ryb, w starszym wieku
wyróżniają się bystrością umysłu, rzadziej też zapadają na chorobę Alzheimera,
demencję i udar mózgu. OMEGA 3 wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu,
i to już od początku życia płodowego. Okazuje się, że kobieta, która w czasie ciąży
spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe
dziecko. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają
przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dlatego dzieci
spożywające odpowiednią ilość kwasów omega-3 lepiej się rozwijają, nie mają
problemów z koncentracją i są sprawniejsze ruchowo.

Działanie stymulujące centralny układ nerwowy:
Wpływ kwasów EPA i DHA na intensyfikację przekaźnictwa wewnątrz komórek.
Suplementacja OMEGA 3 pozytywnie wpływa na poprawę nastroju, wzrost
wigoru i zmniejszenie stanów gniewu, lęku i depresji.
OMEGA 3 wspomagają leczenie depresji, schorzeń mózgu oraz układu
nerwowego, zapobiegają powstawaniu depresji, wspomagają rozwój układu
nerwowego u dzieci i płodu, zapobiegają depresji poporodowej, zmniejszają
lub zupełnie eliminują problem z ADHD u dzieci, zwiększają koncentrację
i szybkości kojarzenia i zapamiętywania. DHA działa jak smar dla impulsów
nerwowych, smarując otoczki mielinowe włókien nerwowych i przyspiesza
przeskakiwanie impulsów nerwowych nawet kilkukrotnie. OMEGA 3 spowalniają
chorobę Parkinsona, spowalniają rozwój stwardnienia rozsianego (SM).

Działanie przeciwnowotworowe:
Spożycie kwasów OMEGA 3 sprzyja redukcji powstawania nowotworów
(szczególnie raka jelita grubego i okrężnicy). Fakt ten może wynikać z działania
cytotoksycznego DHA na komórki nowotworowe. Pochodzące z ryb są bardziej
skuteczne (nawet ośmiokrotnie) niż te z roślin. Badania wykazały, że kwasy
OMEGA 3 pochodzące od ryb zmniejszają ryzyko rozwoju i przerzutów
w przypadku raka piersi. Są zdolne do zmniejszania ryzyka rozwoju raka, dzięki
temu, że aktywują geny związane z pracą układu immunologicznego. Mężczyźni
suplementujący EPA i DHA zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty
a jeżeli już chorują łatwiej wyjdą z tego. Obie płcie rzadziej chorują na nowotwór
trzustki.

Działanie przeciwzapalne i przeciw chorobom autoimmunologicznym:
Wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają syntezę cytokin prozapalnych,
a także zmniejszają produkcję enzymów biorących udział w tworzeniu
prozapalnych eikozanoidów (COX-2) oraz zwiększają wytwarzanie substancji
(rezolwin i protektyn) charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi.
EPA i DHA wpływa również na obniżenie trójglicerydów we krwi oraz wspiera
prawidłowy stosunek OMEGA 3 / OMEGA 6, co wpływa na redukcję procesów
zapalnych w organizmie. W badaniach wykazano, iż doustna suplementacja
EPA i DHA jest pomocna w stanach chorobowych, którym towarzyszy stan
zapalny: w reumatoidalnym zapaleniu stawów, zaawansowanej miażdżycy,
w leczeniu tocznia, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby
Leśniowskiego-Crohna i łuszczycy (choroby autoimmunologiczne). Badania
potwierdzają, że kwasy OMEGA 3 zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich
leczenie.

Działanie przeciwcukrzycowe:
Ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Niski poziom kwasów OMEGA 3
powiązany jest z występowaniem wzrostu oporności tkanek na insulinę.
Obecność EPA wiąże się ze wzrostem produkcji wisfatyny, która to hamuje
wydzielanie glukozy przez wątrobę oraz zwiększa jej wychwytywanie z krwi.

Wpływ na kości:
Kwasów OMEGA 3 potrzebujemy, żeby mieć zdrowe kości. Chronią przed
zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom
reumatycznym. Ułatwiają też wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione
w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.

Układ pokarmowy i przemiana materii:
Dzięki zdolności wiązania i rozpuszczania kwasów tłuszczowych nasyconych
obniżają poziomu trójglicerydów, złego cholesterolu (LDL), a podwyższają
poziom dobrego (HDL) i usuwają złogi z organizmu, wpływając tym samym
w znacznym stopniu na odtłuszczenie wątroby, redukują tkankę tłuszczową
i zapobiegają jej powstawaniu, zapobiegają powstawaniu złogów
w organizmie i przyspieszają przemianę materii.

Sprawność fizyczna:
OMEGA 3 rozszerzają naczynia krwionośne i polepszają ukrwienie, a przez to
pomagają w dotlenieniu i dożywieniu komórek podczas wysiłku fizycznego
i zwiększają objętość płuc, zwiększają odporność na ból i zmniejszają
skłonność do ognisk zapalnych, co przekłada się na zwiększenie
wytrzymałości i wydolności fizycznej i wzmocnienie układu odpornościowego,
pobudzają aktywność leptyny, hormonu odpowiedzialnego za zmniejszanie
apetytu i łatwiejsze spalanie kalorii.

OMEGA 3 łagodzą objawy menopauzy, dobrze wpływają na stan skóry
i pomagają organizmowi w walce z chorobami skóry, zmniejszają objawy PMS
(zespołu napięcia przedmiesiączkowego) i pomagają zwalczać bolesne
miesiączkowanie, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, zapobiegają
trądzikowi.

Stosunek OMEGA 3 do OMEGA 6:
Potrzebujemy OMEGA 3 i OMEGA 6 w odpowiednich proporcjach. Stosunek
kwasów OMEGA 3 do OMEGA 6 powinien wynosić 1:1 lub 5:4. Niestety, dieta
przeciętnego Polaka nie spełnia takich wymagań. Jemy za dużo tłuszczów
roślinnych, będących źródłem OMEGA 6, a za mało ryb, bogatych w OMEGA 3.
Tymczasem nadmiar OMEGA 6 niweczy korzystne działanie OMEGA 3.
Proporcje pomiędzy kwasami OMEGA 3 i OMEGA 6 wpływają na skład osocza
i błon komórkowych. Obie grupy kwasów tłuszczowych łączą się z tymi samymi
enzymami: cyklooksygenazą (COX) i 5-lipo-oksygenazą (5-LO), przekształcają
enzymy w aktywne biologicznie lipidy nazywane eikozanoidami. Eikozanoidy
wpływają na nasz organizm na dwa sposoby, w zależności od tego z którym
z kwasów zostały połączone. Eikozanoidy OMEGA 3 rozszerzają naczynia
krwionośne, wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie,
zmniejszają skłonność do powstawania bólów, poprawiają zaopatrzenie
tkanek w tlen, zwiększają wytrzymałość organizmu, obniżają skłonność do
powstawania płytek miażdżycowych, rozszerzają drogi oddechowe, redukują
podział komórek. Eikazanoidy OMEGA 6 mają działanie dokładnie odwrotne:
zwężają naczynia krwionośne, osłabiają układ immunologiczny, sprzyjają
zapaleniom, zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia bólów, pogarszają
zaopatrzenie tkanki w tlen, zmniejszają wytrzymałość organizmu, zwężają
drogi oddechowe, przyspieszają podział komórek. Oba działania są nam
potrzebne. Niezbędne jest czasami zmniejszenie zaopatrzenia poszczególnych
tkanek w tlen, kosztem innych organów. Przyspieszony podział komórek
i zlepianie się płytek krwi niezbędne jest w przypadku gojenia się ran. Te dwie
grupy eikozanoidów powinny pracować razem w harmonii, tak aby organizm
ludzki był w stanie prawidłowo funkcjonować oraz prawidłowo reagować
w zaistniałych sytuacjach. Problemy powstają przy złych proporcjach OMEGA 3
i OMEGA 6, i dominacji w przemianie materii któregoś kwasu.

Suplementacja:
Korzystne oddziaływanie występuje już przy dawkach EPA i DHA 250 mg, ale
bez problemu można stosować dawki EPA i DHA 600-2400 mg. Nie stwierdzono
odczynów toksycznych i skutków ubocznych przy dużych dawkach

**************************************************************

Objawy i choroby z braku EPA i DHA:
* choroby układu krążenia (zawał, wylew, miażdżyca, choroba niedokrwienia
   serca);
* choroby układu odpornościowego (alergie, stany zapalne);
* nowotwory;
* choroby metaboliczne (cukrzyca, otyłość);
* choroby układu nerwowego (depresja, nadpobudliwość - ADHD, zaburzenia
   pamięci, choroba Alzheimera, dysleksja);
* choroby dermatologiczne (egzemy, pęknięcia skóry np. pięt, "brzydkie"
   paznokcie);
* choroby endokrynologiczne (rozregulowany system hormonalny);
* choroby układu pokarmowego (zaburzenia trawienia regulowane przez
   prostaglandyny);
* zahamowanie wzrostu u dzieci;
* zmiany skórne: parakeratoza, zapalenie skóry, wzmożona utrata wody;
* problemy z płodnością;
* uszkodzenie nerek: martwica brodawek nerkowych, hematuria,
   nadciśnienie tętnicze;
* zaburzenia czynności mitochondriów;
* zwiększenie łamliwości naczyń włosowatych;
* zwiększenie podatności krwinek czerwonych na czynniki uszkadzające;
* zmniejszenie syntezy prostaglandyn, powodujące zaburzenia czynności
   układu krążenia, zwiększenie podatności na zakażenia
* sucha skóra i włosy;
* częste infekcje ucha środkowego;
* problemy z drogami oddechowymi (astma, zapalenie oskrzeli);
* częste oddawanie moczu;
* nienasycone pragnienie;
* zespół suchego oka;
* obniżenie odporności;
* wolne gojenie się ran;
* chroniczne zapalenie gardła;
* kurcze nóg w czasie chodzenia;
* apetyt na tłuszcze;
* o wiele szybsze starzenie się;
* reumatyzm, artroza;
* problemy z przemianą materii.

Czynniki powodujące zmniejszenie zawartości OMEGA 3 w organizmie:
* podwyższony poziom cholesterolu we krwi i diecie;
* zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych;
* zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych typu trans ( margaryny,
   potrawy smażone, fast food);
* podwyższony poziom glukozy we krwi;
* podwyższony poziom insuliny we krwi;
* cukrzyca;
* otyłość;
* wiek poniżej 1 roku życia;
* starzenie biologiczne;
* nadmierne spożycie węglowodanów – cukier i słodycze;
* nadmierne spożycie alkoholu;
* atopia (skłonność do alergii);
* niektóre leki: aspiryna, kortyzon, leki przeciwbólowe;
* niedobór witaminy z grupy B;
* niedobór witaminy E.

************************************************

SELENIUM (L-Selenometionina) 200 μg 120 kapsułek
Suplement diety o naturalnym pochodzeniu


************************************************


Zalety produktu:
- duże opakowanie (120 kapsułek),
- kapsułka zawiera optymalną dzienną dawkę Selenu 200 μg,
- L-Selenometionina jest formą najlepiej przyswajaną przez organizm ludzki.

Nie ma żadnych potwierdzonych badaniami informacji o możliwości
przedawkowania Selenu pochodzenia naturalnego.

100 % NATURAL
100 % VEGETARIAN
100 % VEGAN
GMO FREE - GLUTEN FREE - MAGNESIUM STEARATE FREE
- NO ARTIFICIAL INGREDIENTS

Selen uzyskany z naturalnych składników, 200 μg, 120 kapsułek, wyprodukowany
w Wielkiej Brytanii przez londyńską spółkę Navigator Supplements Limited.
Produkt w 100% naturalny. Produkt w 100% wegetariański. Produkt w 100%
vegański. Wszystkie składniki kapsułki naturalne, certyfikowane i bezpieczne.

Kapsułka nie zawiera: cukru, jodu, kazeiny, laktozy, alkoholu, glutenu, soli, skrobi,
pszenicy, kukurydzy, nabiału, nie zawiera sztucznych konserwantów i sztucznych
barwników, nie zawiera stearynianu magnezu ani podobnych związków chemicznych,
nie zawiera alergenów, produktów GMO, produktów Novel Food. Kapsułki
bezzapachowe. Kapsułki i ich zawartość nie zostały poddane napromieniowaniu,
produkt ani żaden jego składnik nie zawierają substancji zabronionych.

Składniki:
SELEN jako selenometionina, substancja wypełniająca: bezglutenowa mąka
ryżowa, substancja przeciwzbrylająca: koncentrat ryżowy naturalny (NuFlow),
substancja poślizgowa: ekstrakt ryżowy naturalny, otoczka kapsułki:
hydroksypropylometyloceluloza.

Składniki odżywcze w porcji dziennej (1 kapsułka):
selen (jako selenometionina) 200 μg 364% RWS
RWS (Referencyjna dzienna Wartość Spożycia dla osób dorosłych).

Opakowanie zawiera 120 kapsułek: 120 porcji dziennych.
Zalecana porcja do spożycia: 1 kapsułka dziennie razem z posiłkiem.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Środki ostrożności: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek
ze składników. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik)
zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

Warunki przechowywania: Chronić przed światłem. Przechowywać w chłodnym
i suchym miejscu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii:
Navigator Supplements Ltd
20-22 Wenlock Road, Hoxton, London N1 7GU

Data minimalnej trwałości i numer partii na spodzie opakowania.
Numer Partii: 20072508
Best Before: Lipiec 2023



**************************************************************

Selen jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania
organizmu, dlatego ważne jest zachowanie jego odpowiedniego poziomu.
Dużą rolę odgrywa w pracy układów enzymatycznych, tarczycy, układu
odpornościowego. W żywności występuje w postaci połączeń z aminokwasami
jako selenocysteina czy selenometionina. Są to biologicznie aktywne formy.
Bogatymi źródłami selenu są wątróbka, nerki, skorupiaki, ryby, mleko, czosnek,
grzyby, nasiona roślin strączkowych. Ilość selenu w mięsie, mleku i przetworach
mlecznych zależna jest od jego zawartości w paszy, spożywanej przez zwierzęta.
Najwięcej selenu jest w borowiku szlachetnym - w 100 g suszonego grzyba
znajduje się 3600 μg selenu, w orzechach brazylijskich - jeden orzech zawiera
od 103 μg do 220 μg selenu, w świeżym łososiu - 100 g ryby zawiera 32 μg
selenu, w nasionach słonecznika - w 100 g suszonych nasion zawiera 70 μg
selenu, w żółtku jaja kurzego - w 100 g żółtka znajduje się 25 μg selenu.

Selen uczestniczy w metabolicznych przemianach komórki i chroni błony
komórkowe przed wolnymi rodnikami i nadtlenkami. Selen wykazuje synergiczne
działanie z naturalną witaminą E i dzięki temu przyspiesza procesy regeneracji
komórek i opóźnia procesy starzenia. Selen ma wpływ na odporność i jego jednym
z działań jest odzyskiwanie witaminy C z metabolitów. Chroni organizm przed
zatruciami metalami ciężkimi (rtęcią, kadmem, ołowiem, arsenem, aluminium)
ponieważ tworzy z nimi nieaktywne związki. Selen jest bardzo ważny dla
mężczyzn, ponieważ przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy
(powstawanie i dojrzewanie plemników) i wpływa na płodność u mężczyzn.

- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Zachowuje zdrowe włosy.
- Zachowuje zdrowe paznokcie.
- Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
- Prawidłowy przebieg spermatogenezy.
- Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym.



**************************************************************




________________________________

Blog Arabeska waniliowa nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter
edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej.
Treści zawarte na blogu mają wyłącznie charakter informacyjny
i nie mogą służyć za źródło wiedzy medycznej czy zastępować
konsultacji medycznej. Właściciel bloga odradza wykorzystywanie
informacji zawartych na blogu Arabeska waniliowa/suplementy w celach medycznych.
Właściciel bloga nie ponosi odpowiedzialności wynikającej
z zastosowania informacji, w jakimkolwiek celu, umieszczonych
w serwisie. Korzystacie z informacji i przepisów zamieszczonych
na stronie Arabeska waniliowa/suplementy wyłącznie na własną odpowiedzialność.