środa, 2 października 2019

Pastelowy sernik bez pieczenia



Lekki sernik śmietankowy w pastelowych kolorach. Puszysty, delikatny, nie za słodki, przygotowywany na zimno. 



Spód:
- 130 g ciastek pełnoziarnistych (typu digestive)
- 60 g masła

Ciastka zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Wsypać do tortownicy (o średnicy 26 cm), równomiernie rozprowadzić i docisnąć do spodu. Schłodzić.

Masa:
- 2 łyżki (pół torebki) galaretki agrestowej
- 2 łyżki galaretki cytrynowej
- 2 łyżki galaretki truskawkowej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 400 g zmielonego twarogu (z wiaderka)
- 600 g śmietanki 36%

Każdą galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, w osobnych naczyniach. Odstawić do wystygnięcia.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, wymieszać ze śmietanką. Masę podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich dodać po jednej wystudzonej, ale płynnej galaretce - najpierw wymieszać jedną porcję, wlać na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki lub zamrażalnika na 10-15 minut. Czynności powtórzyć z kolejnymi dwiema warstwami.

Wierzch:
- 200 g śmietanki 36%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 100 g zmielonego twarogu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy

Zimną śmietankę ubić.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostygnięcia.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Wymieszać ze śmietanką, a na koniec z żelatyną. Gotową masę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Uwagi:
Gdyby galaretki nie chciały się rozpuszczać, można je wstawiać do gorącej wody (podobnie jak żelatynę), a wtedy na pewno nie będzie problemu.


3 komentarze: