tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post1531571240084256381..comments2024-03-28T22:27:42.897+01:00Comments on Arabeska : Brazylijskie ciasto mleczne (Torta de Leite)Arabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-25168088225686933952012-08-13T15:47:57.023+02:002012-08-13T15:47:57.023+02:00Cudownie wygląda :)...taki puszek :)...to ciasto z...Cudownie wygląda :)...taki puszek :)...to ciasto zapewne samo rozpływa się w ustach ...:)Krzepka Rzepkahttps://www.blogger.com/profile/16532063965479824299noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-61882787568234627232011-06-21T22:23:02.482+02:002011-06-21T22:23:02.482+02:00Piekłam w piekarniku gazowym , czyli nagrzewanym o...Piekłam w piekarniku gazowym , czyli nagrzewanym od dołu.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-25297401951887997242011-06-21T10:49:37.641+02:002011-06-21T10:49:37.641+02:00Witaj zaintrygowało mnie to ciasto, mam tylko pyta...Witaj zaintrygowało mnie to ciasto, mam tylko pytanie co do pieczenia, jak piekłaś tzn na jakich ustawieniach w piekarniku? Elektryczny? Góra czy dół, czy razem, termoobieg? Będę wdzięczna za porady bo od tego też zależy efekt.Kerry-Martahttps://www.blogger.com/profile/12356059366129747374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-9031956237366087252010-12-03T15:25:58.113+01:002010-12-03T15:25:58.113+01:00Ja równiez upiekłam to ciasto, ale to był ostatni ...Ja równiez upiekłam to ciasto, ale to był ostatni raz. Piękna chmurka, ale mdła i nie smakująca wcale jak deser :( Może innym bardziej podejdzie do gustu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-40586096370015768602010-06-15T14:42:02.800+02:002010-06-15T14:42:02.800+02:00PIsałam już wcześniej , że tego typu ciasto piekła...PIsałam już wcześniej , że tego typu ciasto piekłam pierwszy raz , więc trudno mi coś doradzać. Porównałam je do sufletu i myślę , że sprawa ma się z nimi podobnie - jednym wychodzą wyrośnięte i piankowe , a innym opadają ;-)<br />Może Irena z Andrzejem mają jakieś wskazówki (odnośnik do ich strony podałam we wstępie).Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-85347710117954405672010-06-15T09:58:52.893+02:002010-06-15T09:58:52.893+02:00Moje ciasto niestety nie wygląda tak zachwycająco ...Moje ciasto niestety nie wygląda tak zachwycająco jak Evenki. Zupełnie opadło i jest grubości napęczniałych biszkoptów. <br /><br />Nie wiem jak to zrobiłaś że wyszła Ci taka 'chmurka'. Tak sobie myślę czy nie lepiej byłoby nie mieszać białka z tą masa mleczna, tylko powiedzmy, najpierw zapiec odrobinę tą masę a potem wyłożyć na nią białko i piec dalej. Bo po zmieszaniu białka z masą, to pierwsze 'opada' i robi się niestety bida z nędzą :P. <br /><br />Jeśli ktoś jeszcze robił, to proszę o wskazówki, podpowiedzi. Bo ciasto samo w sobie dla mnie jest rewelacyjne, tylko to moje jakieś takie 'ułomne' wyszło. Ale będę próbować do skutku :P<br /><br />Pozdrawiam.Madinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-31026533558031118292010-05-26T19:05:44.647+02:002010-05-26T19:05:44.647+02:00Myślę , że to dobry pomysł - biszkopt przynajmniej...Myślę , że to dobry pomysł - biszkopt przynajmniej nie podniesie się do góry ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-47149588582657017012010-05-26T16:19:58.600+02:002010-05-26T16:19:58.600+02:00A można masę wylać na zwykły, cieniutki biszkopt??...A można masę wylać na zwykły, cieniutki biszkopt??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-69095957574277791902010-05-25T21:23:23.494+02:002010-05-25T21:23:23.494+02:00Nie szkodzi, czasem cos wychodzi, czasem nie :)
Zr...Nie szkodzi, czasem cos wychodzi, czasem nie :)<br />Zreszta moze innym sie uda i bedzie smakowac.<br />Dla nas oprocz konsystencji po prostu troche za mdle.<br />Bo gdyby bylo pyszne to niedostatki urodowe zeszlyby na dalszy plan ;)M. od F.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-88445211835643866122010-05-25T15:28:01.302+02:002010-05-25T15:28:01.302+02:00No to szkoda...
U mnie co prawda biszkopty miejsca...No to szkoda...<br />U mnie co prawda biszkopty miejscami trochę się podniosły (jak widać zresztą na zdjęciach) , ale całkiem nie wypłynęły. <br />A co do reszty , to trudno mi coś poradzić , bo piekłam to ciasto tylko raz i wyszło tak , jak widać.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-1720861119267145542010-05-25T15:13:27.544+02:002010-05-25T15:13:27.544+02:00Zrobilam od razu pierwszego dnia jak sie pokazal w...Zrobilam od razu pierwszego dnia jak sie pokazal wpis zachecona zdjeciem i mlekiem skondensoanym w skladzie ;)<br />Niestety byla to porazka.<br />Biszkopty oczywiscie wyplynely natychmiast na gore, sama masa malo urosla, za to podzielila sie na dwie warstwy, budyn i troszke pianki. Obie konsystencje za to mialy malo smaku, takie mleczne, troche slodkie, bez wyrazu.<br />Gdybym robila nastepnym razem pewnie dalabym wiecej cytryny i wiecej mleka skondensowanego wzgledem zwyklego, ale nie planuje ;)<br />Pozdrawiam :)M. od F.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-43566672832250473492010-05-25T04:58:48.109+02:002010-05-25T04:58:48.109+02:00Dziękuję :-)
Mleka zwykłego dałam tyle samo co sk...Dziękuję :-)<br /><br />Mleka zwykłego dałam tyle samo co skondensowanego , czyli odrobinę więcej niż 1 szklankę.<br />W oryginalnym przepisie nie był podany czas (ani temp.) pieczenia. U mnie wystarczyło 25 minut , ale może trzeba było podpiec trochę dłużej , skoro ciasto całkiem się nie ścięło.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-89620414946522476012010-05-24T20:23:25.472+02:002010-05-24T20:23:25.472+02:00ja też tak wyobrażam sobie suflet, którego też nig...ja też tak wyobrażam sobie suflet, którego też nigdy nie jadłam. wygląda cudnie!cukrowawrozkahttp://www.ciasteczkowepotwory.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-17226453490874705672010-05-24T15:39:21.424+02:002010-05-24T15:39:21.424+02:00Ile zwyklego mleka dodac w ml? szklanke czy wiecej...Ile zwyklego mleka dodac w ml? szklanke czy wiecej? Ja chyba dalam troche za duzo bo mi sie tylko do polowy ciasto scielo a polowa byla plynna.<br />poza tym bardzo smaczne.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-88116773378760292132010-05-23T21:38:29.057+02:002010-05-23T21:38:29.057+02:00ciasto wygląda niesamowicie apetycznie.
mam wrażen...ciasto wygląda niesamowicie apetycznie.<br />mam wrażenie, że jest bardzo delikatne. takie puchate :)<br /><br />aż ślinka cieknie.<br />:)peggykombinerahttps://www.blogger.com/profile/08262337734676642372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-88993565756154327142010-05-23T16:38:50.756+02:002010-05-23T16:38:50.756+02:00Cieszę się , że Was zachęciłam :-)
A podziękowani...Cieszę się , że Was zachęciłam :-)<br /><br />A podziękowania należą się Irenie i Andrzejowi za podzielenie się tym przepisem.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-66851646862188450582010-05-23T16:19:05.566+02:002010-05-23T16:19:05.566+02:00O ja!! Toż to istny puch.. Wygląda obłędnie.. Musz...O ja!! Toż to istny puch.. Wygląda obłędnie.. Muszę spróbować!!!spencerhttps://www.blogger.com/profile/17888659273641962523noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-81669879938384551242010-05-23T13:25:04.030+02:002010-05-23T13:25:04.030+02:00Ale to pysznie wygląda! Koniecznie zapisuję do ulu...Ale to pysznie wygląda! Koniecznie zapisuję do ulubionych :))Dziwnograjhttps://www.blogger.com/profile/07303264811985274006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-52132087784131187632010-05-22T17:49:30.791+02:002010-05-22T17:49:30.791+02:00Aż oczy mi się zaświeciły na sam jego widok! ;)Aż oczy mi się zaświeciły na sam jego widok! ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-70675242080365292242010-05-21T19:40:42.013+02:002010-05-21T19:40:42.013+02:00Mmmmm, wygląda obłędnie! :) zdaje się, że to będzi...Mmmmm, wygląda obłędnie! :) zdaje się, że to będzie kolejny Twój przepis, jaki przyjdzie mi wypróbować (po bananowym keksie i kwadracikach dyniowych) :)Mirabelkahttps://www.blogger.com/profile/12945621832441850059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-86815878051431966832010-05-21T09:04:48.885+02:002010-05-21T09:04:48.885+02:00Evenko, ale fajny, łatwy przepis! Zapisuję sobie. ...Evenko, ale fajny, łatwy przepis! Zapisuję sobie. Widac, że ciasto jest delikatne, b. mi siępodoba jego struktura.<br /><br />POzdrowienia ślę! :)Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-81741017217001675932010-05-21T07:01:18.626+02:002010-05-21T07:01:18.626+02:00Wygląda leciutko:))Wygląda leciutko:))andzia-35https://www.blogger.com/profile/08685970084825479185noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-36780939260133907042010-05-20T16:54:39.750+02:002010-05-20T16:54:39.750+02:00Mleko skondensowane w środku. "Biorę" ta...Mleko skondensowane w środku. "Biorę" taki przepis od razu.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-16077399001685496282010-05-20T15:19:30.422+02:002010-05-20T15:19:30.422+02:00Dziękuję za komentarze i cieszę się , że podoba si...Dziękuję za komentarze i cieszę się , że podoba się Wam to ciasto :-)<br /><br />Rzeczywiście odrobinę przypomina też jedną z wersji "sernika bez sera" , ale nie wyczuwa się tej specyficznej kwaskowatości (cytryna nie daje takiego efektu).<br /><br />Ciasto nie "płynie" , ale mogą być drobne problemy z krojeniem , bo jest delikatne. U mnie lepiej kroiło się nożem maczanym w ciepłej wodzie.<br /><br />Mleko zwykłe to jest normalne mleko "od krowy". Napisałam "zwykłe" , żeby odróżnić je od skondensowanego ;-)<br />Masy nie trzeba długo ubijać , tylko do momentu , aż składniki dobrze się połączą. Za to piana ma być sztywna.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-33641076369483458052010-05-20T12:53:38.707+02:002010-05-20T12:53:38.707+02:00Myślę, że to ciasto jest pyszne. Wygląda bardzoooo...Myślę, że to ciasto jest pyszne. Wygląda bardzoooooo smakowicie. Pozdrawiam :)mikimamanoreply@blogger.com