tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post7133268925634570144..comments2024-03-15T11:55:21.531+01:00Comments on Arabeska : Karpatka kremówkowaArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-15425778781984036642020-05-26T06:16:06.999+02:002020-05-26T06:16:06.999+02:00Krem z tego przepisu wychodzi za rzadki.Robiłam 4 ...Krem z tego przepisu wychodzi za rzadki.Robiłam 4 razy i za kazdym razem to samo.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-50886855632175391402012-11-14T16:11:53.793+01:002012-11-14T16:11:53.793+01:00Witam ja równiez robiłam masę do tej karpatki -kre...Witam ja równiez robiłam masę do tej karpatki -kremówki za pierwszym razem wyszedł idealnie ale za drugim i trzecim i czwartym klapa i śmietnik . Robie w tym samym garnku co za pierwszym razem i nie wiem co jest nie tak Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-8660565030581888282010-12-25T15:21:21.486+01:002010-12-25T15:21:21.486+01:00Mój budyń również okazał się dużo za rzadki. Posta...Mój budyń również okazał się dużo za rzadki. Postanowiłam dodać żelatynę, ale i to nie pomogło.... Taka porażka i to na same Święta :( Pierwszy i ostatni raz robiłam karpatkę z tego przepisu - wracam do swojego.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-69265301350783824222010-09-27T15:39:50.069+02:002010-09-27T15:39:50.069+02:00Tak , można zastąpić mąką ziemniaczaną.Tak , można zastąpić mąką ziemniaczaną.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-29774239103196667722010-09-27T15:17:30.553+02:002010-09-27T15:17:30.553+02:00jejku ciesze sie ze ta masa jest bez masła bo nie ...jejku ciesze sie ze ta masa jest bez masła bo nie lubie go,jesli chodzi o tą skrobie kukurydziana to czy moge dac mąke ziemniaczana?pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-66868947732540235512010-03-19T12:55:31.178+01:002010-03-19T12:55:31.178+01:00Dziękuję :)
tak zrobię nastepnym razem :) balam si...Dziękuję :)<br />tak zrobię nastepnym razem :) balam się że grudki mi się zrobią i może za krótko na gazie trzymałam budyń,<br />pozdrawiam serdecznieaklathttps://www.blogger.com/profile/01958309218380883197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-24965100302631328482010-03-19T04:09:38.819+01:002010-03-19T04:09:38.819+01:00Możesz dodać nieco więcej mąki zamiast zmniejszać ...Możesz dodać nieco więcej mąki zamiast zmniejszać ilość mleka i trochę dłużej gotować. Jeżeli na początku wszystko było dobrze rozmieszane (i ubite), to potem już grudki się nie zrobią , tylko trzeba ciągle mieszać , żeby masa się nie przypaliła.<br />Powodzenia następnym razem :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-15629741177949248192010-03-18T22:16:48.498+01:002010-03-18T22:16:48.498+01:00Zrobilam i tez mialam problem z rzadkością budyniu...Zrobilam i tez mialam problem z rzadkością budyniu który po ostygnieciu zrobiła się zdecydowanie za rzadki. Nic to, masa i tak byla pyszna, najlepsza jaka udalo mi się zrobić, wiec na pewno jeszcze upiekę, nie wiem tylko czy zmniejszyć ilosc mleka, czy dluzej trzymac na gazie? jesli za dlugę bede go gotować nie zrobią mi się grudy (od żółtek)? Jak myslisz Arabesko? <br />Coś nie mam szczescia do Karpatek, co sprawia że tym bardziej mam ochotę je piec ;-)aklathttps://www.blogger.com/profile/01958309218380883197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-62720420635951469642010-03-09T15:18:53.948+01:002010-03-09T15:18:53.948+01:00To to samo co mąka , tyle , że kukurydziana występ...To to samo co mąka , tyle , że kukurydziana występuje w różnych postaciach - "corn meal" przypomina bardziej drobną kaszkę , a "starch" wygląda tak , jak mąka ziemniaczana (dlatego użyłam słowa "skrobia" , żeby nie pomylić). Ta Twoja , pomimo , że jest "fine" , to podejrzewam , że wyczuwalne w niej są drobinki kukurydzny , dlatego nie polecam jej do gotowania budyniu.<br />P.S. W UK "corn starch" występuje chyba pod nazwą "corn flour".Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-49127818199392570792010-03-09T13:40:06.210+01:002010-03-09T13:40:06.210+01:00A ja mam pytanie odnosnie skrobii ziemniaczanej ba...A ja mam pytanie odnosnie skrobii ziemniaczanej badz kukurydzianej, czy to to samo co maka kukurydziana/ziemniaczana? Bo posiadam cos co nazywa sie Fine Corn Meal i wyglada jak maka kukurydziana i nie wiem czy moglabym tego uzyc do tego zacnego kremiku, pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-69108507138346066442010-03-02T23:00:58.255+01:002010-03-02T23:00:58.255+01:00Nie ma sprawy , po to tu jestem ;-)
A jeszcze odn...Nie ma sprawy , po to tu jestem ;-)<br /><br />A jeszcze odnośnie tego budyniu... Ja zrobiłam w blaszce , bo po prostu chciałam to jak najszybciej skończyć ;-) Budyń w końcu musi stężeć , więc myślę , że można zrobić i bez formy , tylko poczekać , aż będzie miał odpowiednią konsystencję.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-63526170619092817832010-03-02T19:42:42.639+01:002010-03-02T19:42:42.639+01:00Aha, wiec budyn formowal sie w blaszce... Bo ja pi...Aha, wiec budyn formowal sie w blaszce... Bo ja pieklam spody na plaskiej blasze od piekarnika i myslalam, ze po prostu naloze krem na dolny placek, przykryje gornym i ma sie trzymac - ale cudow nie ma... ;) Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz - i cierpliwosc :)Unknownhttps://www.blogger.com/profile/16581280466410345296noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-25277326034222136692010-03-01T15:22:53.155+01:002010-03-01T15:22:53.155+01:00Ja też studzę w garnku (nie przekładam do innego n...Ja też studzę w garnku (nie przekładam do innego naczynia), ale nigdy nie nakrywam pokrywką. Zawsze zostawiam odkryte i od czasu do czasu mieszam , żeby nie utworzyła się błona na wierzchu. <br />Pod przykrywką woda się skrapla i to może być powodem rozrzedzania się budyniu. Nie powinno się też studzić w lodówce , ale można to robić w kąpieli wodnej (wstawić garnek do zimnej wody).<br /><br />Gotowa masa była dość gęsta , ale na wszelki wypadek całość robiłam w blaszce , w której piekłam placki , żeby w razie czego nic nie wypłynęło na boki. Dopiero gotowe ciasto wstawiłam do lodówki.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10067925037837472472010-02-28T18:48:47.017+01:002010-02-28T18:48:47.017+01:00Ciekawe... moj budyn byl gotowany i studzony w sta...Ciekawe... moj budyn byl gotowany i studzony w stalowym rondlu, moze nastepnym razem przeloze go do miski na studzenie - zobaczymy...<br />Aha, i studzilam go pod przykrywka, bo mam wszedobylskiego kota, moze lepiej bedzie przykryc czyms azurowym...<br />Rozumiem wiec, ze gotowa masa byla na tyle sztywna, ze bez problemu dalo sie ja spietrzyc na taka wysokosc jak na zdjeciach? Byla tylko wystudzona, czy schlodzona wczesniej w lodowce?Unknownhttps://www.blogger.com/profile/16581280466410345296noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-46953020610791405872010-02-28T06:53:52.011+01:002010-02-28T06:53:52.011+01:00Cieszę się , że smakowało , pomimo trudności :-)
S...Cieszę się , że smakowało , pomimo trudności :-)<br />Sama nie wiem jak to jest z tym budyniem , bo czasem czytam , że nawet takie z torebki po ugotowaniu rozrzedzają się. Osobiście nie mam takich problemów. <br />A konkretnie w tym przypadku budyń wyszedł mi nawet trochę za gęsty (potem też nie zrobił się rzadszy). <br />Kiedyś coś mi się obiło o uszy , że to rozrzedzanie się związane jest z rodzajem użytego naczynia , ale dokładnie nie wiem o co chodzi.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-36717988340985612852010-02-28T03:41:56.736+01:002010-02-28T03:41:56.736+01:00Wszyscy tylko chwala, a ja faktycznie zrobilam cia...Wszyscy tylko chwala, a ja faktycznie zrobilam ciasto :) A wlasciwie tylko krem z tego przepisu, bo blat wzielam od napoleonki... I przyznaje, ze masa budyniowa jest przepyszna, zdecydowanie lepsza niz takie z maslem! Bede ja powtarzac, ale mialam problemy technologiczne, wiec poprosze o wyjasnienie: <br />jaka gestosc powinien miec budyn - na cieplo i na zimno? Bo mialam wrazenie ze moj zrobil sie zbyt plynny po ostudzeniu, wiec podgrzalam go znowu i dodalam jeszcze 2 czubate lyzeczki maki ziemniaczanej i jedna pszennej (nie znam sie - improwizowalam ;) ). Nawet zadzialalo i budyn zrobil sie dosc klajstrowaty, wiec postanowilam potraktowac go blenderem, co w sumie niezle mu zrobilo. Po dodaniu smietany wygladal obiecujaco, ale bardzo sie rozplynal poza ciasto...<br />Poprosze wiec o instrukcje na przyszlosc: jaka powinna byc konsystencja masy na roznych etapach?Unknownhttps://www.blogger.com/profile/16581280466410345296noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-34796508271493228762010-01-18T21:25:06.270+01:002010-01-18T21:25:06.270+01:00biorę przepis Evenko:) bardzo mi się podobają te k...biorę przepis Evenko:) bardzo mi się podobają te kremówki! Bardzo!!!:)ilka_86https://www.blogger.com/profile/12704816758795764680noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-39808693118460921422009-12-02T16:21:47.275+01:002009-12-02T16:21:47.275+01:00Wygląda przepysznie . Ciasto robię z takiego sameg...Wygląda przepysznie . Ciasto robię z takiego samego przepisu ale ta masa budyniowa kusi , oj kusi :) Na pewno spróbuję . Dziękuję za przepis :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-871644611569339512009-12-02T12:26:07.054+01:002009-12-02T12:26:07.054+01:00Uwielbiam i kremówki, i karpatki... więc takie cia...Uwielbiam i kremówki, i karpatki... więc takie ciacho smakowałoby mi podwójnie! :)Mirabelkahttp://mirabelkowy.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-54667584354460042512009-11-29T17:30:21.377+01:002009-11-29T17:30:21.377+01:00z nieba mi arabesko z tym przepisem spadłaś! :)z nieba mi arabesko z tym przepisem spadłaś! :)Asiahttps://www.blogger.com/profile/09764586836177064619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-34427298285096652372009-11-29T13:34:42.716+01:002009-11-29T13:34:42.716+01:00Dzisiaj właśnie podczas kawki wspominałam z siostr...Dzisiaj właśnie podczas kawki wspominałam z siostrą, że dawno karpatki nie jadłyśmy. A tu u Ciebie widzę taką piękną;) Oj chyba się na nią skuszę niedługo. Pozdrawiam cieplutkoamatoreczkahttp://www.kucharzeniejagny.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-54984589194585597772009-11-29T13:19:01.987+01:002009-11-29T13:19:01.987+01:00Piękne zdjęcia! Ciasto zapisuję do wypróbowania - ...Piękne zdjęcia! Ciasto zapisuję do wypróbowania - mam nadzieję, że doczeka się swojej kolejki, bo czuję, że jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam, mania179.<br /><br />slodkieinspiracje.blox.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-71666863509144673682009-11-27T21:25:30.103+01:002009-11-27T21:25:30.103+01:00Tak takie ciasto to cos dla mnie ;)
Uwielbiam cudy...Tak takie ciasto to cos dla mnie ;)<br />Uwielbiam cudyń i wszystko co z nim zwiazane ;)<br />zapraszam na moj nowy adres bloga www.krainawypiekow.blox.plemma001https://www.blogger.com/profile/02567970846352725837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-16892591320798507492009-11-27T11:22:44.392+01:002009-11-27T11:22:44.392+01:00Wygląda pięknie! Jakie równiutkie kosteczki, no śl...Wygląda pięknie! Jakie równiutkie kosteczki, no śliczna Ci wyszła!:))<br />Pozdrawiam:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-53824197665918111402009-11-26T18:10:45.595+01:002009-11-26T18:10:45.595+01:00Dziękuję :-)Dziękuję :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.com