tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post7256219305168976445..comments2024-03-28T22:27:42.897+01:00Comments on Arabeska : Puchowa baba drożdżowaArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-52483714705268944452011-04-18T10:08:36.720+02:002011-04-18T10:08:36.720+02:00"Do przestudzonego ciasta dodać drożdże , a g..."Do przestudzonego ciasta dodać drożdże , a gdy trochę podrośnie , dodać żółtka , RESZTĘ MĄKI..."Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-87453527443339737162011-04-18T00:42:00.707+02:002011-04-18T00:42:00.707+02:00Evenko mam pytanie dotyczace maki.Co z ta 2/3 maki...Evenko mam pytanie dotyczace maki.Co z ta 2/3 maki?Baba wyglada pieknie i mam ochote ja upiec na swieta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-63898090698496498162010-04-26T23:10:20.597+02:002010-04-26T23:10:20.597+02:00Śmietanka może być każda (jeśli "śmietanka&qu...Śmietanka może być każda (jeśli "śmietanka" to na pewno słodka , a "śmietana" może być albo słodka albo kwaśna , zależnie od producenta), o dowolnej zawartości tłuszczu (30% lub mniej).<br />Każdą babę drożdżową można nazwać ciastem drożdżowym (choć dosyć wykwintnym), to tylko kwestia użytej formy ;-)<br />P.S. Nie jestem nieomylna , można zwracać mi uwagę , a nawet trzeba :-))Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-51182007392932727812010-04-26T17:15:01.445+02:002010-04-26T17:15:01.445+02:00Mam jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica między ...Mam jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica między babą drożdżową a ciastem drożdżowym? Czy to tylko kwestia wyboru formy do pieczenia, czy jest w tym coś więcej? AnnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-77334396575473987242010-04-26T17:05:52.204+02:002010-04-26T17:05:52.204+02:00Dziękuję za odpowiedź. Dopytam jeszcze: słodka śmi...Dziękuję za odpowiedź. Dopytam jeszcze: słodka śmietanka to np.30%? Anna<br />Ps. nie zwracałam uwagi(nie śmiałabym), po prostu nie mogłam zrozumieć. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-54671676018566394182010-04-25T21:35:27.258+02:002010-04-25T21:35:27.258+02:00Tak , rozczyn robi się z tych dwóch łyżek mleka.
...Tak , rozczyn robi się z tych dwóch łyżek mleka.<br />Śmietanka ma być słodka (część można zastąpić zwykłym mlekiem , tak jak ja to zrobiłam). <br />Dla ciasta nie ma znaczenia , czy produkt jest UHT , ale dla zdrowia ma , więc nie polecam ;-)<br />A co do mąki , to zaraz dopiszę (w oryginalnym przepisie też zapomnieli o tym napisać). Dziękuję za zwrócenie uwagi :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3330328963109433832010-04-25T19:49:10.694+02:002010-04-25T19:49:10.694+02:00Czy rozczyn robi się z tych dwóch łyżek mleka, któ...Czy rozczyn robi się z tych dwóch łyżek mleka, które są w przepisie? I czy śmietanka ma być zwykła np.18% czy lepsza jest UHT? Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego i nie mam o nim zielonego pojęcia, a mam zamiar je popełnić. Nie bardzo też rozumiem o co chodzi z mąką. 1/3 ilość mąki zaparzam wrzącą śmietaną, a co zresztą mąki (2/3)? AnnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-35068528709395221402009-04-03T11:48:00.000+02:002009-04-03T11:48:00.000+02:00Znam babkę podobną tylko zaparzaną mlekiem,ale ta ...Znam babkę podobną tylko zaparzaną mlekiem,ale ta pewnie jest jeszcze lepsza.Oczywiście dobra babka-tak ja ta-nie powinna zawierać białek,bo robi się twarda.I musi mieć dużo żółtek-nie wierzę w tanie przepisy na 2 jajkach.<BR/>Inasek1Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-26935955204626755942008-10-27T01:20:00.000+01:002008-10-27T01:20:00.000+01:00Dziękuję :-) U mnie to jest tak , że jak ciasto zb...Dziękuję :-) U mnie to jest tak , że jak ciasto zbyt długo nie rumieni się , to podwyższam temperaturę bez względu na przepis. <BR/>A foremek nigdy za wiele... ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-60383861108176402512008-10-26T21:19:00.000+01:002008-10-26T21:19:00.000+01:00Jaka piękna i rumiana ! Moje babki drożdżowe wych...Jaka piękna i rumiana ! <BR/> Moje babki drożdżowe wychodzą strasznie blade - to chyba wina foremki , muszę jeszcze sobie dokupić jakąś do kompletu :)abbrahttps://www.blogger.com/profile/00585011617571404952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-74553715901010443492008-10-26T02:19:00.000+02:002008-10-26T02:19:00.000+02:00Aż trzy ? No teraz zaszalejesz ;-))Aż trzy ? No teraz zaszalejesz ;-))Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-27211412303126301582008-10-25T19:26:00.000+02:002008-10-25T19:26:00.000+02:00Baby ,ach te baby .Kupiłam sobie trzy nowe foremki...Baby ,ach te baby .Kupiłam sobie trzy nowe foremki do bab ....<BR/>A twoja jest piękna!margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-64679567432168980292008-10-25T02:36:00.000+02:002008-10-25T02:36:00.000+02:00Baby , ach , te baby... ;-)Kass , zaparzane ciasto...Baby , ach , te baby... ;-)<BR/><BR/>Kass , zaparzane ciasto drożdżowe lubię przede wszystkim za to , że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. A ze śmietanką robiłam pierwszy raz ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-60025128322831949472008-10-24T21:10:00.000+02:002008-10-24T21:10:00.000+02:00Bardzo lubię ciasto drożdżowe parzone, jest wyjątk...Bardzo lubię ciasto drożdżowe parzone, jest wyjątkowo delikatne i pyszne...muszę zrobić z Twojego przepisu, nie robiłam nigdy ciasta zaparzanego śmietanka, pozdrawiam.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-28507196121604372032008-10-24T17:44:00.000+02:002008-10-24T17:44:00.000+02:00Baba dobra jest;DBaba dobra jest;DWaniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-28373781255983366782008-10-24T12:54:00.000+02:002008-10-24T12:54:00.000+02:00Nie złą babę upiekłaś :))Nie złą babę upiekłaś :))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-70320726284221439192008-10-23T23:56:00.000+02:002008-10-23T23:56:00.000+02:00Dziękuję i cieszę się , że Wam się podoba :-)Dziękuję i cieszę się , że Wam się podoba :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-58137418279823202732008-10-23T22:33:00.000+02:002008-10-23T22:33:00.000+02:00rzeczywiscie puchowa;) Pulchna i piekna:)rzeczywiscie puchowa;) Pulchna i piekna:)iis111https://www.blogger.com/profile/10898606302411790388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-15173892512991502702008-10-23T19:30:00.000+02:002008-10-23T19:30:00.000+02:00Do trzech razy sztuka. Coś nie chce mi przyjąc kom...Do trzech razy sztuka. Coś nie chce mi przyjąc komentarza a mnie tak bardzo podoba się ta babka. Kocham ciasta drożdżowe, ale Twoja babka to aż mi pachnie prosto z monitora.Krystyna Banaczkowskahttps://www.blogger.com/profile/05682790936599215163noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-54220253522745810782008-10-23T19:29:00.000+02:002008-10-23T19:29:00.000+02:00Evenko babeczka wygląda bardzo puchowo, lekko i sm...Evenko babeczka wygląda bardzo puchowo, lekko i smaczniutko! Zachciało mi się takiej smacznej babeczki :)))Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-2732326118129234202008-10-23T18:35:00.000+02:002008-10-23T18:35:00.000+02:00Powinnaś wpisać "jej puszystość, magnificencja... ...Powinnaś wpisać "jej puszystość, magnificencja... baba drożdżowa" . Cudowna.Maltahttps://www.blogger.com/profile/01980453156192649811noreply@blogger.com