tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post7846173178263897662..comments2024-03-15T11:55:21.531+01:00Comments on Arabeska : Ciasto MilkaArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger72125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-16535892751868043842014-04-13T22:01:39.412+02:002014-04-13T22:01:39.412+02:00Robiłam to ciasto tylko raz, chociaż było pyszne (...Robiłam to ciasto tylko raz, chociaż było pyszne (blogerki kulinarne często tak mają ;-), ale chyba w końcu je powtórzę i mam nadzieję dowiem się z czym tak naprawdę jest problem.<br />A w dniu, w którym nic nie wychodzi, kuchnię lepiej omijać szerokim łukiem (a przynajmniej piekarnik), wiem to po sobie ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-35078988493139591032014-04-13T20:53:22.732+02:002014-04-13T20:53:22.732+02:00Szukałam fajnych przepisów i znalazłam przepis na ...Szukałam fajnych przepisów i znalazłam przepis na te pięknie wyglądające ciasto, niewiele myśląc kupiłam potrzebne produkty i zabrałam się za pieczenie. Piekę już od 12 lat i dzisiaj był mój pierwszy raz kiedy nie wyszło mi ciasto... Dopiero przeczytałam komentarze i widzę że nie jestem sama. Biszkopt wyrósł na 0,5 cm a kremu nie da się rozsmarować, jest gorszy w konsystencji niż budyń. Właśnie ciasto chłodzi się w lodówce i jeszcze mam nadzieję, że w smaku będzie ok, ale chyba nie podejmę się już tego ciasta, jestem wykończona :P A u Ciebie wygląda tak wspaniale! Ale dzisiaj mam też dzień pod tytułem "nic mi nie wychodzi" więc może nie powinnam była dzisiaj nic robić :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-63579226409035776422014-01-26T17:54:19.441+01:002014-01-26T17:54:19.441+01:00wszystko byłoby OK, gdyby nie suchy biszkopt. Żału...wszystko byłoby OK, gdyby nie suchy biszkopt. Żałuję że go nie nasączyłam bo ciasto było strasznie suche - jak kilkudniowe. Krem i polewa pyszne. lola krwonogahttps://www.blogger.com/profile/08595830949300727022noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-18498763033276768982013-12-23T18:30:50.300+01:002013-12-23T18:30:50.300+01:00Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy przed zrobi...Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy przed zrobieniem ciasta ;P<br />Zachęciło mnie zdjęcie, ale niestety moje ciasto bardzo od niego odbiega. Punkt 1 to biszkopt, który miał wysokość 0,5 cm :D i ogólnie był ciapowaty. Zrobiłam biszkopt z innego przepisu. Punkt 2 to masa, która najpierw nie chciała się zmiksować z masłem( robił się tak glut który wchodził mi na górę miksera :D) a potem spływała z biszkoptu. Będę próbowała zjeść, ale nie na pewno wygląd nie zachwyca....<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-66208661285389551782013-11-29T13:34:03.093+01:002013-11-29T13:34:03.093+01:00Na ten przepis posypało się już tyle "gromów&...Na ten przepis posypało się już tyle "gromów", że chyba go usunę ;-)<br /><br />W tej chwili nic już nie wymyślę i nie doradzę. Postaram się zrobić drugie podejście (robiłam to ciasto tylko raz) i porównać wyniki.<br />Pocieszające jest tylko to, że biszkopt się udał, a inni mieli problemy także z nim ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-58298369059655950312013-11-29T12:13:11.956+01:002013-11-29T12:13:11.956+01:00Od razu nabrałam ochoty na to pięknie wyglądające ...Od razu nabrałam ochoty na to pięknie wyglądające ciacho. Pomimo tego iż nie jestem mistrzem kulinarnym wydawało się że sprostam zadaniu. Mimo że wszystko szło zgodnie z planem, biszkopty porosły pięknie ( i w smaku też były super bo pulchniutkie i smaczne) to krem wyszedł jak ( sorki za określenie ale nic bardziej wymownego nie przychodzi mi do głowy) GLUT :P dodam że zrobiłam wszystko zgodnie z proporcjami w przepisie. Może jakieś sugestie co mogło pójść nie tak. Moim skromnym zdaniem coś jest nie tak z budyniem. Niby na tej samej zasadzie robi się z karpatką ale tu krem wyszedł żylasty i wcale nie kremowy.justinnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-3267458978883962622013-11-15T22:28:01.129+01:002013-11-15T22:28:01.129+01:00Boże chroń! Już nigdy więcej takich ciast toż to n...Boże chroń! Już nigdy więcej takich ciast toż to niekończąca się opowieść! Jak zaczęłam piec o 16 tak piekę do teraz! Biszkopty jak u wszystkich - masa wodnista , urosły do 2 cm co i tak było sukcesem bo obawiałam się, że wyjdzie zupa. Krem to też jakiś egzamin na wytrwałość, wszystko wiecznie trzeba gotować studzić i schładzać. Nie wspomnę już o tym , że wszystko opiera się na margarynie i pewnie długo potem nie będę mogła dojść do siebie. A jak wyjdzie mi takie ciasto jak to na obrazku to sama sobie wręczę Nobla, bo piekę od 7 lat ale taki przepis pierwszy raz i ostatniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-57348048214302282852013-11-05T18:44:51.935+01:002013-11-05T18:44:51.935+01:00Justi, masa może nie była śnieżnobiała, ale biała ...Justi, masa może nie była śnieżnobiała, ale biała (spójrz na poprzedni komentarz). To także kwestia oświetlenia.<br />Co do reszty - jednym ciasto wychodzi, innym się nie udaje. Ja nie mam już pomysłów - poddaję się ;-)<br /><br />Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-40495421163000139082013-11-05T10:13:05.150+01:002013-11-05T10:13:05.150+01:00Witam Was. Zacznę od tego, że na blogu z którego p...Witam Was. Zacznę od tego, że na blogu z którego pochodzi przepis Palachinka zmieniła formę na 18 cm wiec pewnie dlatego ma lepsze i ładniejsze biszkopty :)<br />A teraz moje odczucia-zrobiłam to ciasto nie czytając waszych komentarzy i to był błąd. Chyba bym się nie skusiła robić to ciasto na ten weekend dla rodziny. Biszkopty cienkie i gumowate, a masa jakby się zważyła. Wydaje mi się, że trudno jest uzyskać taki śnieżnobiały kolor. Mimo, że użyłam masła bardzo dobrej jakości i dobrej białej czekolady masa mi się rozpłynęła i rozwarstwiła i biała nie była. Ale ponieważ tak łatwo nie odpuszczam, na pewno zrobię drugi raz. Tylko chyba biszkopty upiekę po swojemu ;) białko ubiję samo, a żółtka dodam później.justihttps://www.blogger.com/profile/10690007786178456039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-1761133659584114192013-11-05T09:50:20.900+01:002013-11-05T09:50:20.900+01:00zrobiłam, zanim przeczytałam komentarze, i to był ...zrobiłam, zanim przeczytałam komentarze, i to był błąd, masa nie wyszła śnieżnobiała tylko żółtawa, w dodatku mimo iż robiłam to z wyczuciem to mi się troszke jakby zwarzyła. Biszkopty upiekłam wg tego przepisu, ale następnym razem białka ubiję osobno i dopiero dodam żółtka. Droga Arabesko czy Twoje ciasto rzeczywiście miało taką śnieżnobiałą masę? Bardzo jestem ciekawa?justihttps://www.blogger.com/profile/10690007786178456039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-60712283202656371362013-10-31T19:02:14.694+01:002013-10-31T19:02:14.694+01:00Piotrku, bardzo mi miło, zapraszam :-)
Anonimie, ...Piotrku, bardzo mi miło, zapraszam :-)<br /><br />Anonimie, to jest to samo ciasto. <br />Dla porównania:<br />http://palachinkablog.com/milk-cake/<br />tam też masa jest biała.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-50860762768657497872013-10-31T15:12:33.520+01:002013-10-31T15:12:33.520+01:00Niestety, ciasto które jest pokazane na zdjęciu ni...Niestety, ciasto które jest pokazane na zdjęciu nie jest tym z przepisu. Masa budyniowa nigdy nie będzie miała takie śnieżnobiałego koloru. Nie ładnie tak oszukiwać ludzi. Ciasto z przepisu ogólnie poniżej skali. <br />Masę budyniową radzę zamienić na bitą śmietanę.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-58234040413232887292013-10-28T20:30:40.544+01:002013-10-28T20:30:40.544+01:00zainspirowałaś mnie i na pewno będę częstym goscie...zainspirowałaś mnie i na pewno będę częstym gosciem na twoim blogu bo masz tutaj mnóstwo pusznych smakołyków pozdrawiamPiotreknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-28172175287904554162013-01-13T01:01:55.445+01:002013-01-13T01:01:55.445+01:00Niestety, ale to ciasto to totalna porażka. Zrobił...Niestety, ale to ciasto to totalna porażka. Zrobiłam biszkopt wg przepisu, ale podwójną porcję - od razu z 4 jajek, bo z dwóch wydawało mi się bardzo malutkie, jak wylewałam na formę, to miał konsystencję wody, po pieczeniu wysokość 1cm, albo i mniej, no i zakalec, także drugiego już nie robiłam. Kto to widział w biszkopcie ubijać jajka w całości i jeszcze dodawać wodę. No nic, zrobiłam biszkopt wg klasycznego przepisu, który zawsze wychodzi mi bardzo pyszny i wzięłam się za masę. Kolejna porażka, wyszła o konsystencji takiej nie do końca zastygniętej galaretki, w smaku nic specjalnego, mdła. Nie wiem, kto teraz zje całe to ciasto... Szkoda, bo uwielbiam wszystko, co z białą czekoladą i spodziewałam się fajerwerków, a tu wyszło jedno z gorszych ciast, jakie miałam okazję jeść.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-14851181124157933212012-09-20T22:24:15.549+02:002012-09-20T22:24:15.549+02:00Ano mam pewien pomysł ;-) Pisałam już o tym we wcz...Ano mam pewien pomysł ;-) Pisałam już o tym we wcześniejszym komentarzu. Margaryna ma być zwykła, twarda. Żadna "Kasia" i inne tego typu. Sama się o tym przekonałam, kiedy "Lodowiec" wypłynął mi z formy. A jeżeli ktoś nie jest pewny swojej margaryny, to najlepiej użyć masła, tylko prawdziwego, a nie mix-a ;-)<br /><br />Mam nadzieję, że teraz już nie będzie tego typu problemów (wstawię jeszcze tylko mały dopisek do przepisu).Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-90355227867534873982012-09-20T18:36:41.749+02:002012-09-20T18:36:41.749+02:00Też bardzo się zawiodłam.. masa miała konsystencje...Też bardzo się zawiodłam.. masa miała konsystencje sosu beszamelowego, a całość przypomniała lasagne hehe. Wszystko było płynne , biszkopty się rozjeżdżały i trzeba było ratować lodówkę przed zalaniem, bo przez ponad 5 h, aż go w końcu zjedliśmy, konsystencja kremu była prawie płynna. Wydaję się to dziwne, aby masa budyniowa taka właśnie była, a jednak. Klapa w moim przypadku. Niestety. Nie wiem dlaczego tak. Może coś wymyślisz :P Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-78148494117801528742011-05-20T12:38:21.184+02:002011-05-20T12:38:21.184+02:00mnie sie przepis bardzo podobal ciasto na obrazku ...mnie sie przepis bardzo podobal ciasto na obrazku wyglada rewelacyjnie <br />ale w pieczeniu kompletna klapa jeszcze nigdy nie wyszlo mi tak nieudane ciasto :( biszkopt prawie wogole nie wyrosl a masa strasznie gesta i pelno grudek nawet nie dalo sie rozmikowac juz tago bo blokowalo robota <br />dla mnie ciasto totalna porazka tak jakby zdjecie z innego przepisuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-72737173850686115902011-03-12T13:34:32.624+01:002011-03-12T13:34:32.624+01:00ten krem do tego ciasta to kompletna katastrofa a ...ten krem do tego ciasta to kompletna katastrofa a o biszkopcie nie wspomnę.Zaznaczam Ze robiłam według przepisu.znajoma211https://www.blogger.com/profile/12782238607318671607noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-17493118104415911372011-01-15T15:48:24.925+01:002011-01-15T15:48:24.925+01:00chyba jednak cos z nim nie bardzo, bo na srodku mi...chyba jednak cos z nim nie bardzo, bo na srodku mialy wysokosc jakies 0,5 cm :-) bo bokach jeszcze mniej, niemal jak oplatek :-)<br /><br />pieke trzeci biszkopt z innego przepisu, tym razem widze, ze sie podnosi, wiec chyba bedzie ok :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-89288859007896692992011-01-15T15:44:37.731+01:002011-01-15T15:44:37.731+01:00Jeszcze jedno...
U Palachinki biszkopt wcale nie w...Jeszcze jedno...<br />U Palachinki biszkopt wcale nie wygląda na wyrośnięty i puszysty , więc może te Twoje też były jednak dobre ? (dopóki nie ma zakalca , to wszystko jest OK ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-71958699871966975252011-01-15T15:38:18.649+01:002011-01-15T15:38:18.649+01:00Może woda była zbyt ciepła albo...zapomniałaś o pr...Może woda była zbyt ciepła albo...zapomniałaś o proszku do pieczenia ? No sama nie wiem , inni czytelnicy miewali czasem problemy z kremem , ale z biszkoptem raczej nie.<br />Proponuję już więcej nie eksperymentować (szkoda czasu i produktów ;-) i spróbować upiec biszkopt z jakiegoś wypróbowanego (swojego) przepisu , zastępując część mąki kakao.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-42333881267381500332011-01-15T15:00:21.120+01:002011-01-15T15:00:21.120+01:00niestety biszkopt mi nie wyszedl, kompletnie nie u...niestety biszkopt mi nie wyszedl, kompletnie nie urosl, pieke teraz drugiego i juz widze, ze bedzie to samo, nie wiem co zle robie :-(. Masa jajeczna byla puszysta dopoki nie dodalam maki i kakao, dosypywalam ja powolutku...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-72068540778861915602011-01-12T15:57:13.430+01:002011-01-12T15:57:13.430+01:00Chodzi o to , co najbardziej przypomina mąkę ziemn...Chodzi o to , co najbardziej przypomina mąkę ziemniaczaną , czyli właśnie o 'corn starch'. <br />Gdyby chodziło o tę żółtą "kaszkę", to dodałabym w nawiasie 'cornmeal' ;-)<br />Mam nadzieję , że wszystko się uda (niektórzy mają problem z gęstością budyniu), bo nie chciałabym , żeby ciasto na specjalną okazję nie wyszło tak jak powinno :-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-14936718108450914732011-01-12T14:12:35.182+01:002011-01-12T14:12:35.182+01:00Ja tylko słóweczko co do mąki ziemniaczanej lub ku...Ja tylko słóweczko co do mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej... Mąka ziemniaczana to jak wiadomo skrobia ziemniaczana, a mąka kukurydziana to zupełnie co innego niż kukurydziana skrobia.Inaczej też się zachowują przy obróbce, co może wpłynąć na przepis. To pierwsze jest żółciutkie, o drugie podobnie jak skrobia ziemniaczana, białe...Corn starch to skrobia więc jak mniemam o nią chodzi :) ...a ciasto wygląda bosko i mam zamiar je wypróbować przy okazji pożegnania w pracy...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-65354795237313528042010-09-14T00:33:06.828+02:002010-09-14T00:33:06.828+02:00Bardzo smaczne ciasto,choc nie obylo sie bez klopo...Bardzo smaczne ciasto,choc nie obylo sie bez klopotow:)<br />Biszkopt wyszedl bez zarzutow,ale krem wyszedl rzadki,dopieo za drugim razem przy zmieszaniu maki pszennej z ziemniaczana(uzylam pol na pol maki pszennej i ziemniaczanej) wyszedl wspanialy.<br />Polecam!!! Dziekuje za przepis<br />Pozdrawiam autorke bloga :)Anonymousnoreply@blogger.com