tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post930237719856734176..comments2024-03-15T11:55:21.531+01:00Comments on Arabeska : Sernik z białą czekoladą i chałwąArabeska http://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-31158745370221202592013-05-24T23:03:39.562+02:002013-05-24T23:03:39.562+02:00Bardzo mi przykro, że sernik nie wyszedł tak jak p...Bardzo mi przykro, że sernik nie wyszedł tak jak powinien. <br />Piekłam go jeszcze będąc w USA i dopiero niedawno przekonałam się, że amerykański serek kremowy jest zupełnie inny niż polski (choć na pierwszy rzut oka właściwie wcale się nie różnią). Otóż polski (przynajmniej ten, który wypróbowałam) niestety rozpływa się po zmiksowaniu. Dlatego też w zamian radzę użyć sera "wiaderkowego", tylko bez dodatków typu mleko w proszku i inne takie.<br />Co do ciasta francuskiego, to pisałam o tym we wcześniejszym komentarzu.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-81564539604641069732013-05-24T12:33:50.918+02:002013-05-24T12:33:50.918+02:00Właśnie wczoraj go upiekłam robiąc dokładnie jak w...Właśnie wczoraj go upiekłam robiąc dokładnie jak w przepisie hm.... :( smak ma wspaniały tylko do wyglądu ze zdjęcia duuuuuużo mu brakuje. W czasie miksowania składników na najniższych obrotach masa zrobiła się bardzo rzadka, ciasto francuskie się nie upiekło (surowe) a masę serową można jeść łyżeczką. Piekłam w 180 C przez 60 minut. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-52655923971898315792013-02-09T18:34:00.089+01:002013-02-09T18:34:00.089+01:00Miło mi :-)
Ciasto filo (phyllo) można kupić przez...Miło mi :-)<br />Ciasto filo (phyllo) można kupić przez internet np. tutaj:<br />http://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days<br /><br />Albo zrobić samemu (dosyć pracochłonne) tak jak np. w tym przepisie:<br />http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/04/strudel-wgierski.html<br />Tylko trzeba rozciągnąć ciasto naprawdę bardzo cieniutko.<br /><br />Ostatecznie można zrobić zwykły spód "ciasteczkowy" i też będzie dobrze :-) <br />Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-1598979035332514702013-02-09T13:06:27.885+01:002013-02-09T13:06:27.885+01:00Kochana bardzo czesto korzystam z Twoich przepisow...Kochana bardzo czesto korzystam z Twoich przepisow:) jednak mieskzam we wsi i u nas ani w okolice nie ma tych arkuchy ciasta -moge je czyms zastapic??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-53392990225328635112013-01-31T10:22:50.818+01:002013-01-31T10:22:50.818+01:00Tak, ten sernik jest raczej z tych cięższych i kre...Tak, ten sernik jest raczej z tych cięższych i kremowych. Myślę, że powinien Ci posmakować :-)<br />A co do formy. 24 cm może być trochę mało, ale gdybyś zrobiła dookoła tortownicy obręcz z folii aluminiowej i podciągnęła ją do góry, to powinno być dobrze.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-8725989774951609382013-01-31T08:25:06.591+01:002013-01-31T08:25:06.591+01:00od dawna kusi mnie by upiec ten sernik:) uwielbiam...od dawna kusi mnie by upiec ten sernik:) uwielbiam serniki które są maksymalnie kremowe, maziste i cięższe. Czy taki właśnie on jest? Moja forma ma 24 cm, czy powinnam troszke zmniejszyc ilosc produktow?claudia92https://www.blogger.com/profile/01743634989210556060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-56877139543491588482013-01-18T11:32:47.121+01:002013-01-18T11:32:47.121+01:00Faktycznie! jestem gapa... Przepraszam i dziękuję ...Faktycznie! jestem gapa... Przepraszam i dziękuję :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-61678245406729601532013-01-18T10:46:25.330+01:002013-01-18T10:46:25.330+01:00Podałam wymiary - 26 cm. Czyli wcale nie taka mała...Podałam wymiary - 26 cm. Czyli wcale nie taka mała ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-33787413356972382102013-01-18T09:12:31.380+01:002013-01-18T09:12:31.380+01:00A ja baaaardzo poproszę jeszcze o wymiar tortownic...A ja baaaardzo poproszę jeszcze o wymiar tortownicy? Bo na moje oko powinna być mała, prawda?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-59262823946228685392012-04-17T07:50:13.587+02:002012-04-17T07:50:13.587+02:00Serek kremowy to właśnie taki typu PhiladelphiaSerek kremowy to właśnie taki typu PhiladelphiaArabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-21098667280126045692012-04-16T23:03:50.697+02:002012-04-16T23:03:50.697+02:00Przepraszam za głupie pytanie...
ale... serek kre...Przepraszam za głupie pytanie... <br />ale... serek kremowy to jaki? :]<br />Typu Philadelphia? <br />Można jakąś przykładową nazwę prosić?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-1810457066150732692012-03-22T16:57:22.930+01:002012-03-22T16:57:22.930+01:00Nom dokładnie :P Oczywiście dosłodziłabym, natural...Nom dokładnie :P Oczywiście dosłodziłabym, naturalnie i obserwować będę.smak.czekoladyhttp://smakczekolady.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10197898531564127772012-03-21T22:37:14.368+01:002012-03-21T22:37:14.368+01:00Widzę , że koniecznie chcesz się pozbyć tego mleka...Widzę , że koniecznie chcesz się pozbyć tego mleka skondensowanego ;-)<br />Według mnie śmietana może być , ale trzeba by było wtedy masę dosłodzić. No i należy liczyć się z tym , że zmieni się nieco smak sernika , na bardziej wyrazisty , ale to akurat może okazać się zaletą. <br />Jedyne na co zwróciłabym baczniejszą uwagę to czas pieczenia. Możliwe , że ze śmietaną trzeba by było piec nieco dłużej.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-40199832573841815282012-03-21T18:43:14.816+01:002012-03-21T18:43:14.816+01:00A śmietana? Zwykła 18%. Jak myślisz?A śmietana? Zwykła 18%. Jak myślisz?smak.czekoladyhttp://smakczekolady.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-49876389645696262472012-03-20T22:24:08.595+01:002012-03-20T22:24:08.595+01:00Nie radzę. Mleko skondensowane jest słodkie i zagę...Nie radzę. Mleko skondensowane jest słodkie i zagęszczone , a mleko zwykłe... nie jest ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-29787637415656116312012-03-20T20:59:30.390+01:002012-03-20T20:59:30.390+01:00Czy zamiast mleka skondensowanego można użyć zwykł...Czy zamiast mleka skondensowanego można użyć zwykłego?smak.czekoladynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-32213740921277073762010-10-14T16:05:00.501+02:002010-10-14T16:05:00.501+02:00Tu Oleńka zrobilam ten sernik pychota gosciom baaa...Tu Oleńka zrobilam ten sernik pychota gosciom baaaardzo smakowalAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-86794464444152188062010-10-12T22:45:14.802+02:002010-10-12T22:45:14.802+02:00Jeśli chodzi o spód , to dobrze by było coś tam je...Jeśli chodzi o spód , to dobrze by było coś tam jednak położyć - ciastka lub spód ciasteczkowy , taki jak do sernika orzechowego.<br /><br />Serek powinien mieć jak najbardziej kremową konsystencję , czyli wiaderkowy będzie lepszy.Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-70875396370038243762010-10-12T19:16:07.739+02:002010-10-12T19:16:07.739+02:00Witam tu Olenka cz ten serek moze byc taki kubełko...Witam tu Olenka cz ten serek moze byc taki kubełkowy lub normalny ser bialy w kostkach?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-50487748833509263462010-10-12T19:04:21.536+02:002010-10-12T19:04:21.536+02:00od kilku miesiecy śledze ten blog juz kilka przepi...od kilku miesiecy śledze ten blog juz kilka przepisów wykorzystalam a najbardziej to jestem zachwycona murzynkiem z kokosem :)chcialam zapytac w odnośni do tego sernika czy zamiast tego ciasta filo moze byc np herbatniki lub bez spodu?pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-64527425059972321232010-10-03T05:55:02.076+02:002010-10-03T05:55:02.076+02:00Z tego co słyszałam ciasto fillo można kupić w skl...Z tego co słyszałam ciasto fillo można kupić w sklepach Bomi albo Kuchnie świata<br />http://www.kuchnieswiata.com.pl/oddzialy.html<br />(albo zamówić przez internet).<br /><br />Ciasto francuskie natomiast jest bardziej kruche i delikatne , a poza tym wymaga raczej wyższej temperatury pieczenia (żeby się dobrze rozwarstwiło). Myślę , że ostatecznie można spróbować je wykorzystać , ale nie chcę być złym doradcą ;-)Arabeska https://www.blogger.com/profile/16875121038191921775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-69928793276078389412010-10-02T19:57:45.345+02:002010-10-02T19:57:45.345+02:00Mam wielką ochotę upiec ten sernik... uwielbiam ch...Mam wielką ochotę upiec ten sernik... uwielbiam chałwę i migdały. Muszę przyznać, że poczyniłam już pewne zakupy..mam tylko problem z tym ciastem fillo... gdzie mogę je dostać?.. Pytałam już w kilku sklepach i niestety nie ma. Znalazłam przepis na samodzielne wykonanie tego ciasta, ale nie chcę ryzykować, że coś się nie uda. Czy można by spróbować upiec ten sernik na spodzie z ciasta francuskiego? Bardzo proszę o radę.<br />Pozdrawiam serdecznie. IwonaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-57980983774901586402010-08-23T19:09:26.052+02:002010-08-23T19:09:26.052+02:00Wspaniały sernik Evenko!
Matko,jakie mam zaległoś...Wspaniały sernik Evenko! <br />Matko,jakie mam zaległości, ileż pyszności u Ciebie Kochana!<br />:))<br />Takiego serniczka z wielką chęcią bym zjadła.:)<br />Pozdrawiam Cię serdecznie:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-10989502146093180982010-08-19T09:02:21.241+02:002010-08-19T09:02:21.241+02:00Sernik taki na bogato, podoba mi się :)Sernik taki na bogato, podoba mi się :)Asiahttps://www.blogger.com/profile/09764586836177064619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4877966292688590181.post-21218621788382014222010-08-16T19:19:47.904+02:002010-08-16T19:19:47.904+02:00Wygląda bardzo kusząco..:DWygląda bardzo kusząco..:DJustin&Dorothyhttps://www.blogger.com/profile/10178221494970820659noreply@blogger.com