wtorek, 17 lutego 2009

Chałka na zakwasie



Pierwszy raz upiekłam chałkę z dodatkiem zakwasu i baaardzo mi smakowała. Trzy kromki zjadłam od razu na ciepło, bez niczego, a potem jeszcze z masłem i dżemem - pycha ! :-) Zakwas sprawia, że chałka jest bardziej aromatyczna oraz dłużej zachowuje świeżość, a kwaskowy smak dodaje jej charakteru.
 
 



Składniki:

- 80 g zakwasu

- 1/2 szklanki wody

- 450 g mąki wysokoglutenowej

- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

- 1 i 1/2 łyżeczki soli

- 2 duże jajka

- 60 g miodu

- ¼ szklanki oleju kukurydzianego

- 60 g masła


Na glazurę:

- 1/2 jajka

- ew.1 łyżeczka maku


Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól. Oddzielnie rozmieszać jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Jeśli potrzeba, skorygować ilość mąki i płynów.

Ciasto powinno odstawać od miski, nie może być klejące, ale dać się uformować w kulę.

Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartkę papieru listowego.

Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym momencie można też wstawić ciasto do lodówki na noc (będzie bardziej aromatyczne). W takim przypadku po wyjęciu z lodówki podzielić od razu na 4 części i pozwolić odpocząć około 20 minut, zanim zacznie się formować wstęgi warkocza.

Ciasto wyłożyć na blat (nie posypywać mąką), podzielić na 4 równe części. Uformować z nich wałki, które za pomocą obydwu dłoni rozciągać na długość ok. 40 cm. Wałki powinny być przy końcach nieco cieńsze niż w środku. Jeśli ciasto nie daje się wyciągnąć na pożądaną długość, przykryć, dać mu chwilę odpocząć, a w międzyczasie rolować następny.

Wałki połączyć ściśle z jednego końca i zaplatać poczwórny warkocz. Po zapleceniu całości końce mocno złączyć i podwinąć.


 
Odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Blachę najlepiej przykryć folią albo zapakować całą do torby foliowej i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po wyjęciu posmarować glazurą z jajka, ew. posypać makiem.

Piec w nagrzanym piekarniku (można na kamieniu) ok. 20 minut, jeszcze raz posmarować jajkiem miejsca, które wyrosły, piec jeszcze 10-15 minut. Jeśli rumieni się zbyt mocno, przykryć folią aluminiową.

 Przepis podała Mirabbelka na forum CinCin.


12 komentarzy:

  1. no dobra, zrobie ten zakwas bo czuje sie jakbym byla jedyna osoba ktora nie wie jak sie za niego zabrac;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmiało , zobaczysz , że "nie taki diabeł straszny..." ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak pięknie zapleciona chałka! Evenko, jak zawsze mnie czarujesz swoimi wypiekami! Chałka cudowna i to jeszcze na zakwasie. Jestem pełna podziwu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę chałkę na zakwasie. Fajniee :-). Ale przyznaję, że zakwasu się panicznie boję, sama nie wiem dlaczego, a pasowałoby w końcu się za niego zabrać! :) Uwielbiam chałki, śliczne zdjęcia .

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :-)
    Majanko , wypieki na zakwasie mają w sobie to "coś" - dzisiaj ciasto do pizzy też zrobiłam z zakwasem ;-)

    Bellaaa , naprawdę nie ma się czego bać , najważniejsze to zaopatrzyć się w dobrą mąkę , a reszta sama się zrobi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. JAKIEŻ PYSZNOŚCI, GRATULUJĘ

    OdpowiedzUsuń
  7. Evenko, i ja ją upiekłam dzisiaj:)))Jest naprawdę pyszna:))
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, mam pytanie - czy muszę dawać drożdże? mam dosyć mocny zakwas, może on by wystarczył?
    Gratuluję pięknych wypieków i świetnego bloga.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję :-)
    Mirabbelka jest chlebową specjalistką, więc jeśli ona nie zrezygnowała z drożdży, to i ja bym tego nie robiła ;-) Poza tym nawet z drożdżami ciasto wyrasta ponad 2 godziny, więc na samym zakwasie trwało by to bardzo długo i prawdopodobnie ciasto za bardzo by się zakwasiło.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ratunku, 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant - ile to jest świeżych?
    Chcę piec rano ale nie wiem jak to zamienić :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamiast drożdży instant można dać 15-20 g świeżych.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za odpowiedz i przepraszam za kłopot, dopiero teraz zobaczyłam że jest tutaj przelicznik, gapa ze mnie :(
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń