Prosty i bardzo szybki piernik - nie musi leżakować i można go upiec w ostatniej chwili. Przepis znalazłam na tym blogu. Zmniejszyłam tylko porcję o połowę i dodałam jedną łyżeczkę sody (w oryginale był amoniak zamiast proszku do pieczenia).
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g miodu
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 100 ml śmietany
- 2 jajka (białka oddzielnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 10 g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
Miękkie masło utrzeć z cukrem i lekko podgrzanym miodem. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać śmietanę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Na koniec wsypać przyprawy i kakao. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej pergaminem) formy (u mnie 21 x 11 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Pysznie wygląda ! U mnie też dziś piernik :)
OdpowiedzUsuńjaki pięknie ośnieżony.. :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńnajważniejsze że nie musi leżakować... no i że puszysty jest... takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńjak cudownie wygląda! niczym pokryty śniegiem.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Uwielbiam takie pierniki :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Jaki piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńpiękny!!!!! a jak cudnie wygląda ta polewa:):)
OdpowiedzUsuńPiękny ten piernik! dobrze, że nie musi leżakować ;)
OdpowiedzUsuńLukier wygląda bajkowo :) u mnie piernik na święta jeszcze NIE upieczony :)) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚliczny. Ja też dzisiaj pierniczyłam i jakoś nie mam jeszcze dosyć.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie cudowny, wart poświęcenia chwili:)
OdpowiedzUsuńJaki ładny, jak pod śniegową czapą :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ogromnie! Dodatek śmietany zapowiada naprawdę smaczne ciasto. :)
OdpowiedzUsuńwspaniały piernik :)
OdpowiedzUsuńwygląda czarująco.
:)
cudnie polukrowany.
OdpowiedzUsuńach, jak slicznie wyglada z tym lukrem:) bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda taki bielusieńki.Jak zrobiłaś tak biały lukier?
OdpowiedzUsuńCukier puder + mleko :-)
OdpowiedzUsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńPyszny, smakował gościom- dziękuję i zapraszam na mój blog :)
Pozdrawiam świątecznie :)
Dzekuje!!!
OdpowiedzUsuńhttp://svetilnik-m.livejournal.com/218514.html
Ten przepis na piernik jest z nami od lat. Robię zawsze z podwójnej porcji. 😉 Czasem też lekko modyfikuje, ujmując miodu i dodając powideł śliwkowych. Zmieniam też gatunki miodów: czasem użyję gryki, czasem rzepaku a czasem akacji. Wychodzi zawsze przepyszny! Dziękuję za przepis. ❤️
OdpowiedzUsuń