Ostatnio coraz bardziej doceniam jogurt. To dzięki niemu ciasta zachowują dłużej świeżość i nie są "suche". Jeszcze nie jadłam takiego ciasta jogurtowego, które by mi nie smakowało. Być może akurat miałam szczęście i trafiły mi się dobre przepisy, a może to właśnie ten "magiczny" składnik... :-) Co prawda dzisiejsza babka nie jest jakaś rewelacyjna, ale ja ją bardzo lubię, zwłaszcza jak mam ochotę na coś słodkiego i brak weny do upieczenia czegoś skomplikowanego :-)
Składniki:
- 1 kubek jogurtu (mały)
- 1 kubek (po jogurcie) cukru
- 2 kubki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 kubka oleju
- ew. rodzynki, jeśli ktoś lubi
Jajka roztrzepać widelcem, dodać cukier i jogurt, wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej. Wyłożyć do wysmarowanej i wyścielonej pergaminem blaszki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C.
Ciasto można polać lukrem lub polewą.
U mnie tradycyjnie lukier śmietankowy: ok.1/2 szkl. cukru pudru wymieszać z 1-2 łyżkami mleka i kilkoma kroplami aromatu śmietankowego.
Arabeska stronę głowną masz upstrzoną jakimiś znaczkaim photobucket :(
OdpowiedzUsuńYyy...? Czy ktoś to jeszcze widzi ?
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie wiem o co chodzi , ja niczego takiego nie zaobserwowałam...
jaki najlepiej dodać jogurt?
OdpowiedzUsuńEvenko,ja to samo widzialam wczoraj co Malta. Dzis jest juz ok.
OdpowiedzUsuńA co do babki, widze,ze jest cudowna, przepis juz spisuje ;)
Pozdrawiam. Majana
Dziękuję Majanko :-)
OdpowiedzUsuńGdyby znowu coś takiego się pojawiło , to dajcie znać.
Jogurt można dodać jakikolwiek , ja użyłam waniliowego , z pełnego mleka.
OOo teraz u mnie jest ładnie
OdpowiedzUsuńUff... mam nadzieję , że to były tylko przejściowe problemy techniczne ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra babka ,upiekłam dzisiaj dla mojej mamy ,bo miała gości ,zjedli wszystko
OdpowiedzUsuńMargot , cieszę się , że babka smakowała :-)
OdpowiedzUsuńTo właśnie jedna z zalet tego ciasta , że można je szybko zrobić dla niespodziewanych gości ;-)
Ewanko
OdpowiedzUsuńto jest najłatwiejsza babka na świecie ,a przytym pyszna
Dziękuję Margot :-)
OdpowiedzUsuńśuper przepis, babka pyszna i szybko sie ja robi. Pozdrawiam serdecznie autora:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo łatwa do zrobienia i naprawdę PYSZNA! Już kilka razy ją robiłam. Moja rodzinka się nią zajadała, aż im się uszy trzęsły! Za pierwszym razem robiłam z naturalnego jogurtu Bakomy, a później z jogurtu Danona i muszę przyznać, że z Bakomy jakaś taka smaczniejsza wyszła :-) Pozdrawiam, Ewa :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , że ciasto smakowało.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam imienniczkę :-)
Czy te dwa kubki mąki to też miarka po jogurcie? czy mogą być tzw.szklanki? Bo boję się żeby zakalec nie wyszedł ? Buziaki Ewa09
OdpowiedzUsuńMąka (i olej) też jest odmierzana takim samym kubeczkiem po jogurcie. Oczywiście nie musi to być konkretnie ten sam kubeczek , tylko o takiej samej pojemności ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ,jutro robię! Buźka Ewa09
OdpowiedzUsuńA ja napiszę krótko:najlepsza babka jogurtowa jaką jadłam.A do tego banalnie prosta.Same plusy!!!
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z dodatkiem jogurtu :)
Przepis doskonały, dziękuję :)
Przepyszna! spróbowałam i na stałe włączam do przepisów! Dzięki:)
OdpowiedzUsuńWitam! mam takie pytanko do Pani: Czy dysponuje Pani jakimiś przepisami... ale dla bezglutenowców? to znaczy ciasto pieczone np. z mąki ziemniaczanej, bez dodatku maki pszennej!! Zależy mi na np. babce lub podobnych, za wyjątkiem biszkoptów...bo te akurat wychodza mi świetnie!!! Dzięki z góry za odpowiedz i... pozdrawiam serdecznie!!!, Pozdrawiam, ala.
OdpowiedzUsuńNie znam się na diecie bezglutenowej, ale jakbym poszperała w przepisach, to może coś by się znalazło ;-) Niczego nie obiecuję w najbliższym czasie, jednak będę miała to na uwadze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. Będę tu zaglądać, bo bardzo mi zależy na czymś bezglutenowym i dobrym, a zarazem sprawdzonym. Pozdrawaim serdecznie, ala
OdpowiedzUsuńPyszna super.dzieki
OdpowiedzUsuń