niedziela, 15 stycznia 2012

Placek szwedzki



To już drugi szwedzki przepis z dodatkiem sera. Zbieg okoliczności, czy Szwedzi tak bardzo lubią serowe wypieki ? ;-) Mniejsza z tym, ja w każdym razie zaliczam się do wielbicieli i to ciasto także bardzo mi smakowało.





Składniki:

- 3 szkl. mąki

- 4 jajka

- 1 i 1/2 szkl. cukru

- 3/4 kostki masła lub margaryny

- 150 g serka homogenizowanego

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ok. 150 g bakalii


Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać serek, śmietanę, żółtka, ubite na pianę białka oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Pod koniec ucierania dodać olejek waniliowy oraz grubo posiekane bakalie i wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (u mnie długa keksówka) i piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C.



Przepis pochodzi z książeczki Poradnika domowego.

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto Evenko! Zapisuję do spróbowania, bo jak wiesz ciasta z serem uwielbiam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak Szwedzi ale ja również podobnie jak Ty uwielbiam ser:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mogę zaliczyć się do Szwedów w takim razie;)bo również przepadam za serami,szczególnie w wypiekach;)
    wygląda bardzo puszyście-taki lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ....tak babkowo:) a ciasta z serem i ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysze ciacho Kochana ; )

    milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesli uwielbienie dla sera i serowych wypiekow to szwedzka cecha narodowa, to chyba urodzilam sie w niewlasciwym kraju :) Piekne ciasto, w sam raz do popoludniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem proste ciacha sa najlepsze, a do niego kubek kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za komentarze :-)
    Serek właściwie nie jest wyczuwalny w cieście , ale nadaje mu puszystości i wilgoci :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam :) jaki puszysty...
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda!
    Pozdrawiam Cie Evenko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam. Taka babka o wyglądzie keksa.

    OdpowiedzUsuń
  12. It looks super yummy!!
    please take a look to my blog and let me know if you like it!

    www.crzcproject.com

    OdpowiedzUsuń
  13. zbieg okoliczności :) miałam ten przepis w swoim zeszycie od lat, kiedyś dziecięciem będąc przepisałam go z jakiejś gazety ;p i wczoraj postanowiłam powrócić do starego przepisu i zrobiłam to ciasto :) proporcje dokładnie takie same, z bakalii dodałam suszoną żurawinę, żeby tak do końca było po skandynawsku ;) a dziś wchodzę na ten blog i proszę, znajome ciasto ;p fajnie :)

    OdpowiedzUsuń