niedziela, 11 marca 2012

Solanki



Solanki to takie proste rogaliki, posypane po wierzchu solą. Od razu dodam, że słowo "proste" występuje tu w podwójnym znaczeniu - bo rogaliki są łatwe do zrobienia i nie zakręcone, jak typowe rogale. W smaku przypominają trochę ciasto na pizzę - lekkie i wilgotne. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe i wspaniale chrupiące.



Składniki:

- 500 g maki pszennej chlebowej

- 1 łyżeczka soli

- 1 żółtko

- 1/2 szkl. letniego mleka

- 1/2 szkl. letniej wody

- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych


Do smarowania przed zwinięciem:

- 1 łyżka oleju


Do smarowania przed pieczeniem:

- 1 białko

- sól morska

- opcjonalnie kminek (ja nie dodaję kminku)


Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizzę) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości)

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.

Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).

Piec w 250 st.C na złoty kolor.



Przepis pochodzi z forum CinCin.

14 komentarzy:

  1. ale ladnie rumiane:) chetnie bym posmakowala:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne bułeczki! Pięknie zaplecione. Podobają mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi sie podobaja te wytrawne rogaliki! Moze tylko kminek bym pominela :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze pamiętać o tym przepisie bo z wiekiem polubiłam bardzo solanki, ale koniecznie posypane dodatkowo ziarnami kminku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedni lubią kminek , inni omijają go szerokim łukiem ;-) Ja zaliczam się do tej drugiej grupy - już jako dziecko wydłubywałam ziarenka kminku z sucharków :-))

    Dziękuję za komentarze !

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się taka wersja rogalików :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam solanki z kminkiem i solą. To naprawdę pyszne pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam, ale podejrzewam, że do barszczyku się nadadzą.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne :) Nie znałam takich :) Uwielbiam wszelakie drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ! Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe. Nigdy nie pomyślałabym, że rogaliki mogą być na słono. Piękne są!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno jest przepyszne:)pozdrawiam cieplutko xD

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis! Już kiedyś je robiłam i teraz piekę znowu:-)

    OdpowiedzUsuń