Solanki to takie proste rogaliki, posypane po wierzchu solą. Od razu dodam, że słowo "proste" występuje tu w podwójnym znaczeniu - bo rogaliki są łatwe do zrobienia i nie zakręcone, jak typowe rogale. W smaku przypominają trochę ciasto na pizzę - lekkie i wilgotne. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe i wspaniale chrupiące.
Składniki:
- 500 g maki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych
Do smarowania przed zwinięciem:
- 1 łyżka oleju
Do smarowania przed pieczeniem:
- 1 białko
- sól morska
- opcjonalnie kminek (ja nie dodaję kminku)
Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizzę) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości)
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.
Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).
Piec w 250 st.C na złoty kolor.
Przepis pochodzi z forum CinCin.
ale ladnie rumiane:) chetnie bym posmakowala:)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki! Pięknie zaplecione. Podobają mi się:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podobaja te wytrawne rogaliki! Moze tylko kminek bym pominela :)
OdpowiedzUsuńMusze pamiętać o tym przepisie bo z wiekiem polubiłam bardzo solanki, ale koniecznie posypane dodatkowo ziarnami kminku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jedni lubią kminek , inni omijają go szerokim łukiem ;-) Ja zaliczam się do tej drugiej grupy - już jako dziecko wydłubywałam ziarenka kminku z sucharków :-))
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze !
podoba mi się taka wersja rogalików :)))
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam solanki z kminkiem i solą. To naprawdę pyszne pieczywo.
OdpowiedzUsuńNie znam, ale podejrzewam, że do barszczyku się nadadzą.
OdpowiedzUsuńświetne :) Nie znałam takich :) Uwielbiam wszelakie drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńCudowne ! Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpychotka! wyglądają pieknie!
OdpowiedzUsuńCiekawe. Nigdy nie pomyślałabym, że rogaliki mogą być na słono. Piękne są!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Na pewno jest przepyszne:)pozdrawiam cieplutko xD
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Już kiedyś je robiłam i teraz piekę znowu:-)
OdpowiedzUsuń