Black Friday Weeks
piątek, 7 listopada 2025

Kakaowa krówka bananowa

 

Bananowa krówka w wersji kakaowejTo eleganckie ciasto bez pieczenia, składające się z trzech warstw kakaowych herbatników, masy krówkowej, bananów zatopionych w dużej ilości kremu budyniowego oraz bitej śmietany na wierzchu oprószonej kakao. 

 
Składniki: 
- 300 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- sok z 1 cytryny
- ok. 400 g herbatników kakaowych
- 1 puszka masy krówkowej
- 3 duże banany
- 400 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ew. 2 śmietan-fixy
- kakao do posypania 

Sposób przygotowania.

Masło ogrzać do temperatury pokojowej.

Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki i ok. 100 ml mleka - zmiksować. Resztę mleka zagotować, wlać do niego masę jajeczną i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Ostudzić do temperatury pokojowej (od czasu do czasu należy go wymieszać).
Miękkie masło ucierać mikserem przez kilka minut, po czym stopniowo, po łyżce, dodawać wystudzony budyń oraz połowę soku z cytryny. 

Formę o wymiarach ok. 21x26 cm wyłożyć herbatnikami, herbatniki posmarować mlekiem (za pomocą pędzelka), a następnie pokryć dosyć cienką warstwą kremu. 

Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny (ja posmarowałam pędzelkiem z każdej strony). Ułożyć w blaszce w 4 rzędy w jednakowych odstępach, wzdłuż dłuższego boku formy. Banany przykryć resztą kremu, na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników, także posmarować je mlekiem, po czym wyłożyć masę krówkową (najpierw wymieszać, aby łatwiej dała się rozprowadzić) i znowu przykryć herbatnikami (tym razem już nie smarować mlekiem).

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (ew. śmietan-fixami, jeśli używacie). Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać kakao. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Uwagi:

Użyłam 200 g śmietanki 36%, resztę dolałam 30%, nie dodawałam śmietan-fixów.

Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz