piątek, 24 listopada 2023

Babeczki bananowe

 

Przepis podstawowy na proste babeczki bananowe. Po upieczeniu i wystygnięciu można je dowolnie udekorować kremem, lukrem albo pozostawić bez dodatków. 


Składniki:
- 150 g masła (o temp. pokojowej)
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 banany
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Następnie wbijać po 1 jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Banany rozgnieść widelcem i połączyć z ciastem. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat waniliowy, dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać do natłuszczonych lub wyścielonych papilotkami foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 20 minut.


Po wystygnięciu babeczki można dowolnie udekorować.