wtorek, 23 czerwca 2015

Jogurtowe ciasto z rabarbarem (i truskawkami)




Kolejny wypiek z rabarbarem, ale tym razem także z dodatkiem truskawek. Oryginalny przepis ich nie zawierał, ale myślę, że to dobry pomysł, aby pomieszać trochę smaki, a przy tym nadać odrobinę czerwonego koloru mdłemu rabarbarowi (zaznaczam, że chodzi mi o jego kolor, a nie smak, wszak ten drugi jest bardzo wyrazisty ;-) I tak połowę zielonych „badyli” zastąpiłam truskawkami. A, że truskawki są bardziej soczyste, zagęściłam je trochę mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu może tego nie widać, bo pokroiłam jeszcze ciepłe ciasto, ale po całkowitym wystygnięciu masa tężeje.

A jak smakuje ? Jest wilgotne, aromatyczne, słodko-kwaśne… po prostu pyszne :-)



Składniki:
- 600-700 g rabarbaru (połowę zastąpiłam truskawkami)
- 220 g drobnego cukru
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 375 g mąki*
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 260 g (1 szkl.) jogurtu naturalnego
- 60 ml (1/4 szkl.) mleka
- 2 łyżeczki brązowego cukru do posypania

*W oryginale użyto mąki samorosnącej. W takim wypadku nie dodajemy już proszku do pieczenia i soli.

Rabarbar (i truskawki) umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać w garnku 60 g cukru i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut (najpierw z pokrywką, a później już bez), do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Miękkie masło zmiksować z resztą cukru (160 g) na puszystą masę. Dodać wanilię, a następnie wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, jogurt oraz mleko. Wszystko razem połączyć za pomocą łyżki.
Formę do pieczenia (kwadratową o boku 22 cm lub inną o podobnych wymiarach) wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta, wyrównać, wyłożyć wystudzony rabarbar, a następnie łyżką wyłożyć resztę ciasta. Wierzch wyrównać i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Uwagi:

Jeżeli tak jak ja użyjecie również truskawek, masa po rozgotowaniu może okazać się zbyt rzadka. Można wtedy zagęścić ją 1-2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody.
Wierzch ciasta można dodatkowo (razem z brązowym cukrem) posypać płatkami migdałowymi i, jeśli ktoś lubi, cynamonem.


Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz