piątek, 26 maja 2017

Drożdżówka na śmietanie




Mam już swoją ulubioną drożdżówkę, którą piekę najczęściej, jednak nie przeszkodziło mi to w wypróbowaniu nowego przepisu. Choć przyznać muszę, że stało się to też dziełem przypadku (niektórzy uważają, że nie ma przypadków, są tylko znaki :-). Otóż miałam do wykorzystania śmietanę w trybie natychmiastowym i to był właściwie główny powód przetestowania tej receptury. Mogłam jednak skorzystać z innego przepisu, ale wybrałam właśnie ten. I bardzo się z tego cieszę. Drożdżówka wyszła pyszna ! Nie taka puchata i "nadmuchana" jak bywają niektóre, ale bardziej zwarta i wilgotna, a do tego długo zachowująca świeżość. Polecam :-)

P.S. Tak naprawdę miałam do wykorzystania dwie śmietany - 18% i 30%, więc zużyłam obydwie. Jeżeli znajdziecie się w podobnej sytuacji, możecie śmiało zastąpić mleko kremówką. Oczywiście pod warunkiem, że nie przeszkadzają Wam dodatkowe kalorie ;-)



 Składniki:
- 600 g mąki (użyłam tortowej)
- 50 g świeżych drożdży  
- 200 ml śmietany 18%
- 1 szkl. mleka *
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli

- słoiczek dżemu


Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i wymieszać. Wierzch posypać 1 łyżką mąki, po czym odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier z wanilią, jajka, sól, śmietanę, wyrośnięte drożdże i ciepłe, rozpuszczone masło. Całość dokładnie wyrobić, aż składniki ładnie się połączą, a ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je do wyścielonej papierem do pieczenia formy (24 x 36 cm), na wierzchu równomiernie rozprowadzić dżem i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec w temperaturze 170 st.C przez około 45 minut.


Kruszonka:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
- odrobina aromatu waniliowego

Połączyć ze sobą składniki kruszonki i rozetrzeć tak, aby powstała grudkowata masa.

*Wyjątkowo zamiast mleka użyłam śmietanki 30%, bo akurat miałam do wykorzystania.


Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz