To wersja mini, popularnego w USA 'Pecan pie'. Spód i boki formy do niego wykleja się cienkim, kruchym ciastem, posypuje grubo pokrojonymi orzechami pekan, a całość zalewa się karmelowo - waniliową masą. U mnie wyszła ona jaśniejsza i trochę delikatniejsza niż w oryginale, ponieważ użyłam jasnego, brązowego cukru zamiast ciemnego.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 170 g serka kremowego
- 150 g masła
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
Masa:
- 3 duże jajka
- 1 szkl. ciemnego brązowego cukru
- 3/4 szkl. syropu kukurydzianego typu 'light'
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli (w ogóle nie dodawałam, ale moje orzechy były solone)
- 1 szkl. grubo posiekanych orzechów pekan
Miękkie masło i serek ubić mikserem, wsypać mąkę z solą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, uformować dwa grube krążki, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie każdy z krążków podzielić na 6 części i uformować z nich kulki. Każdą z kulek spłaszczyć i wylepić foremki muffinkowe (delikatnie wyciągnąć ponad krawędź). Do każdego "kubeczka" nasypać po równo orzechów.
Jajka, cukier, syrop kukurydziany, roztopione masło, wanilię i ew. sól ubić razem (nie długo). Gotową masę równo ponalewać do "kubeczków" z orzechami. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-35 minut.
Ciasto:
- 170 g serka kremowego
- 150 g masła
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
Masa:
- 3 duże jajka
- 1 szkl. ciemnego brązowego cukru
- 3/4 szkl. syropu kukurydzianego typu 'light'
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli (w ogóle nie dodawałam, ale moje orzechy były solone)
- 1 szkl. grubo posiekanych orzechów pekan
Miękkie masło i serek ubić mikserem, wsypać mąkę z solą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, uformować dwa grube krążki, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie każdy z krążków podzielić na 6 części i uformować z nich kulki. Każdą z kulek spłaszczyć i wylepić foremki muffinkowe (delikatnie wyciągnąć ponad krawędź). Do każdego "kubeczka" nasypać po równo orzechów.
Jajka, cukier, syrop kukurydziany, roztopione masło, wanilię i ew. sól ubić razem (nie długo). Gotową masę równo ponalewać do "kubeczków" z orzechami. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-35 minut.
Pięknie to wygląda! Ten kremowy środek jest tak apetyczny, że muszę zrobić takie tarty!
OdpowiedzUsuńJejciu! Ale śliczne!
OdpowiedzUsuńCieszę się , że Wam się podobają :-)
OdpowiedzUsuńO mniam! to drugie zdjęcie szczegolnie wzmaga mój slinotok! Boskie Evenko:) Ależ czarujesz!
OdpowiedzUsuńDzięki :-)) To drugie zdjęcie pokazuje , co tak naprawdę kryje się w środku , bo te dwa pozostałe to takie niepozorne ;-)
OdpowiedzUsuńOrzechy jak orzechy, ale ten karmel w środku! Ucieeekam, bo tutaj jest niebezpiecznie! ;-))
OdpowiedzUsuńWow...to wygląda niezwykle kusząco...a ten środek wprost boski:)
OdpowiedzUsuńEech... One sa cudowne!!!
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak w życiu - najważniejsze zawsze jest wnętrze... ;-)
OdpowiedzUsuńAle cudo !Piękne i kuszące ,bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńta masa w srodku wyglada takkkkk apetycznie
OdpowiedzUsuńO tak, o tak ... to coś dla mnie:D Wyjaśnij mi tylko proszę czym mogę zastąpić syrop kukurydziany. Czy to może być miód?
OdpowiedzUsuńAtinko , z tego co wyczytałam w internecie , syrop kukurydziany można zastąpić miodem (tyle , że miód jest słodszy) albo dać 'golden syrup' o ile masz do niego dostęp.
OdpowiedzUsuńTrafiłam też na taki prosty przepis (czy dobry , tego nie wiem): 2 szkl. cukru , 1 szkl. wody - zagotować na średnim ogniu i gotować około 1 minuty (aż cukier się rozpuści)- ja bym gotowała do tej pory , aż nabrałby konsystencji odrobinę rzadszej niż miód.
Bardzo ci dziękuję, będę próbowała. Dam znać jak poszło. Ale wcześniej jeszcze wybiorę sie do jednego sklepu, bo przypomniało mi sie właśnie, że chyba tam widziałam coś takiego:)
OdpowiedzUsuńKurczę,ale bajeranckie:) Ale mam ochotkę ojojj!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie-www.waniliowachmurka.blox.pl :)
dawno cie u mnie nie było:(
Mmmmmmmmm, aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuń