poniedziałek, 11 maja 2009

Jabłecznik


To już któryś z kolei przepis , z moich notatek , ostatnio przeze mnie "odkurzony". Jest tyle nowych przepisów do wypróbowania , że o tych starych , sprawdzonych trochę się zapomina. Ale przychodzi taki moment , kiedy sobie o nich przypominamy. I u mnie właśnie nadszedł. Miałam wielką ochotę na delikatne , aromatyczne ciasto z jabłkami , więc po co wertować strony w książkach , czy wypatrywać w internecie , kiedy ten idealny przepis jest w zasięgu ręki ? :-)

Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek (białka oddzielnie)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę aromatu śmietankowego lub waniliowego
- słoik prażonych jabłek
- bułka tarta

Tłuszcz utrzeć z cukrem na pienistą masę , dodając po 1 żółtku. Ubić pianę z białek. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia , część dodać do piany , a resztę do masy żółtkowej. Wszystko razem połączyć , dodać aromat.
Dużą tortownicę lub blaszkę o podobnej powierzchni posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć większą część ciasta (2/3-3/4 porcji) , równo rozsmarować , na to wyłożyć prażone jabłka wymieszane z bułką tartą (1-2 łyżki , zależnie od gęstości masy jabłkowej) i przykryć resztą ciasta , delikatnie rozsmarowując na całej powierzchni. Piec około 45 minut w temp. 180-200 st.C.



16 komentarzy:

  1. dokladnie evenko, po co? tym bardziej, ze wyglada idealnie i pewnie, wierze na slowo, tez tak smakuje... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Evenko, u Ciebie jest jabłecznik, u mnie na biurku stoi kawa - no proszę spotkanie na odległość się skroiło... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudawianko , dziękuję , rzeczywiście smakuje też wybornie ;-)

    Małgoś , proszę , częstuj się , ukrojone akurat dwa kawałeczki , w sam raz do kawy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tez mam cale mnostwo starych przepisow, o ktorych zapomnialam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Evenko , piękne ciacho Ci wyszło ! Wygląda na bardzo delikatne i puszyste - aż chce się sięgnąć po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, tak właśnie jest... Sprawdzone przepisy często nie mają szansy się znów wykazac, bo tyle nowości czeka w zeszycie... To mój staly dylemat: próbować czy delekować się sprawdzonymi rzeczami?

    Ślicznie wygląda Twój jabłecznik, jest taki delikatny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jablecznik jak marzenie! Bardzo apetyczny, puszysty i delikatny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam :-) Okazuje się , że czasem warto poszperać w starych zapiskach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Eveno, jaki on piękny ! Idealny po prostu!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miało być - Evenko :) Zjadło mi literkę "k" .

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet nie zwróciłam na to uwagi , zresztą i tak bym Ci wybaczyła , bo jesteś najwierniejszą komentatorką na moim blogu :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. mam wieklą ochote na to ciasto... mniam. Mam tylko pytanie: czy chodzi o 1/2 kostki masła 250 czy 200g? I czy blacha 34x24 będzie o.k.? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Chodzi o pół kostki 250 gramowej.
    A co do blachy , to myślę , że Twoja jeszcze mieści się w dopuszczalnych granicach ;-)
    Tak ogólnie zalecałabym jednak mniejszą (np. tortownica) , bo na dużej może być ciężko rozsmarować ciasto , zwłaszcza tę warstwę na jabłkach , no i wyjdzie cieńsze.

    OdpowiedzUsuń
  14. NAPRAWDĘ PYCHA!!! Przepisu na taki jabłecznik szukałam od dawna.Powiem tylko,że po godzinie zostały tylko okruchy,a o ostatni kawałek...-nawet gaszenie światła nie pomogło.DZIĘKI!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ogromnie mi sie to ciasto podoba...na pewno upieke!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wlasnie ciasto upieklam,sprobowalam,mniaaaammmm,wysmienite-niebo w gebie,hihi,twoje ciasta sa wspaniale,robie jeszcze jedno drozdzowe,jak dopieke,napisze jak wyszlo:)pozdrawiam,i dziekuje za super blog:)))Ania.

    OdpowiedzUsuń