Kolejne ciasto w nowej odsłonie. Sam przepis właściwie pozostawiłam bez zmian, ale wstawiłam nowe zdjęcia, plus dodatkowo instrukcję „krok po kroku”.
Chatka Baby Jagi, zwana także Chatką Puchatka, zalicza się do grona moich faworytów. Przepis mam od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest bardzo proste (wbrew pozorom), ładnie wygląda i co najważniejsze świetnie smakuje. Poza tym nie wymaga pieczenia.
Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- odrobina aromatu waniliowego
Składniki „lodówkowe” ogrzać do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.
Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki),
Na to położyć drugą warstwę herbatników.
Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.
Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży).
Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta.
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny (masła)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody
Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać.
Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.
Gotową chatkę ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
To jest pierwsze ciasto które upiekłam z Twojego bloga i na pewno nie ostatnie. Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach. Dałam ser tłusty Garwoliński- oczywiście szybciej by było z serem wiaderkowym, ale wolałam nie ryzykować. Zamiast olejku waniliowego, dałam rumowy- bardzo fajnie wkomponował się w całość. Ciasto smakowało rodzinie, robiłoby się je błyskawicznie- gdyby nie mielenie sera. Zagości u mnie na stałe.
OdpowiedzUsuńPolecam ser z Piątnicy w wiaderku gęsty rewelacja...i do ernika i do chatki...prawdziwy nie wymaga nawet dodania masla... droższy niz inne z wiaderka a bezkonkurencyjny i zero mielenia itd
UsuńSerek o nazwie ,mój ulubiony z Wielunia jest idealny zero grudek uciera się świetnie i świetnie smakuje ,zrobiłam z opakowania 450gr i było ok
UsuńA czy wyjdzie jak dam tylko 200g masła?
OdpowiedzUsuńWyjdzie :-)
UsuńWitam,planuję zrobić powyższe ciasto, kupiłam twaróg w wiaderku, na którym jest napisane "nie wymaga masła".Czy mimo to muszę zgodnie z przepisem dodać 250 g masła?Z góry dziękuję za odpowiedź:-)
OdpowiedzUsuńZapewne twaróg ten sam w sobie jest tłusty, ale ja bym nie rezygnowała całkowicie z dodawania masła. Można tylko zmniejszyć jego ilość.
UsuńJa jeszcze robie z galaretka w srodku ulozona w paseczek, galaretka daje fajny efekt smakowy temu deserowi.
OdpowiedzUsuńDokładnie robię z tego samego przepisu juz tak może od 20 lat zawsze pyszny.Ja dodatków każdy hebatnik zanurzam na sekunde w mleku
OdpowiedzUsuńNiepotrzebnie, herbatniki mają za zadanie wyciągnięcia z twarogu wilgoci, dlatego chatkę powinno się robić wcześniej i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc 🙂
UsuńPycha super szybko się robi i jest pyszne polewe robiłam wg swojego przepisu
OdpowiedzUsuńWitam, czy zamiast masła można dodać margarynę?
OdpowiedzUsuńLepiej masło, a jeśli margaryna, to jakaś dobra, wypróbowana, która dobrze zastyga w kremie.
UsuńZ MASŁEM JEST LEPSZE I ZDROWSZE.
UsuńDo ciasta na surowo powinno być raczej masło, jest też lepsze smakowo 🙂
UsuńMoja mama robiła takie ciacho (u nas, chatka puchatka) jak byłam dzieckiem. Teraz ja robie takie mojej córce. Super przepis!
OdpowiedzUsuńa czy zamiast olejku mogę dodac łyżeczke cukru waniliowego?i czy mogłaby Pani polecić jakiś sprawdzony twaróg?
OdpowiedzUsuńMoże być cukier waniliowy. A jeśli chodzi o twaróg, to z tych "wiaderkowych" dobry jest z Piątnicy i chyba Mlekovity. Inne też są dobre (niektóre), ale nie pamiętam które, bo i tak zawsze sprawdzam skład. Dobry twaróg to taki, który nie zawiera dodatków - po prostu w 100% zmielony ser.
OdpowiedzUsuńPowrót do przeszłości. Super
OdpowiedzUsuńZrobiłam z Pani przepisu i mój brat poprosił między innymi o to ciasto na swoje imieniny (ja w tej rodzinie jestem od ciast)
Wcześniej moja mama robiła Chatkę tylko u nas to się nazywało PSIA BUDA
Jeszcze raz dziękuję. Łatwe i pyszne😘
Kiedyś ta chatka była prawdziwym hitem i sama częso ją robiłam. Dosyć dawno nie wracałam do tego przepisu, ale teraz jest świetna okazja na powtórkę, bo akurat popsuł mi się piekarnik ;-)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ja chatkę pamiętam z dzieciństwa, mama ją często robiła, teraz ja robię, chociaż już nie tak często😊 uwielbiam😁
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Czym można zastąpić mleko w proszku? Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńMleko w proszku raczej nie ma zamiennika. Najlepiej będzie zrobić polewę z innego przepisu albo ewentualnie mleko w proszku zmienić na żelatynę (1 łyżeczka).
UsuńMozna rozpuscic czekolade i polac
UsuńW końcu prosty i najlepszy przepis 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję i słodko pozdrawiam!
A ja dziękuję za ten komentarz i bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :-)
UsuńPozdrawiam !
A czy zamiast ser zmielić nie wystarczy go trochę rozdusic widelcem np?
OdpowiedzUsuńWidelec to trochę za mało, bo pozostaną grudki, a lepiej żeby masa miała gładką konsystencję.
UsuńSuper ciacho, zrobiłam raz na próbę i tak smakowało, że robiłam już kilka razy i stale prośba o więcej. Dzięki,za przepis, pozdrawiam serdecznie ��
OdpowiedzUsuńPrzez pomyłkę kupiłam herbatniki o połowę mniejsze od tych zwykłych. Ulozylam i stwierdziłam że z tego wyjdzie mini chatka😜no cóż muszę szukać większych. A masy już gotowe😜😜
OdpowiedzUsuńa musi być ten aromat waniliowy?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić cukrem waniliowym (zminiejszając przy tym cukier zwykły) albo w ogóle zrezygnować z wanilii. Wtedy chatka będzie bardziej... serowo-kakaowa :-)
Usuńa musi być mleko w proszku czy może być zwykłe mleko z butelki??
OdpowiedzUsuńMusi być w proszku, ale można skorzystać z innego przepisu, który mleka nie wymaga.
UsuńTo tak jakby spytać się, czy rosół gotuje się razem z makaronem...
Usuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńJa też pamiętam jak mama robiła, spróbuję zrobić na Boże Narodzenie , mam nadzieję że się udało nigdy nie robiłam ale jak widzę to aż ślinka leci 😋😋😋😋
OdpowiedzUsuńCzy zamiast robić masę z kako mogę posmarować pierwsza warstwę krakersów masa kajmakową?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że nie jest to dobry pomysł. Chatka z masą kajmakową może po pewnym czasie się "rozjechać". Chyba, że nie formować "trójkąta", tylko ułożyć zwyczajnie warstwami poziomo np. w blaszce do keksu, wyścielonej papierem lub folią.
UsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńA ja nie przepadam . Czuję margarynę jak jem
OdpowiedzUsuńTo trzeba używać masła :-)
UsuńMega jutro robimy😊 pamiętam to ciasto z lat dziecięcych mama robiła zawsze czekałam na to ciasto zobaczymy jak wyjdzie bo to debiut 😋😅
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła mi to ciasto gdy bylam mała. Jest pyszne teraz robię je sama :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia też mi takie robiła. Super szybkie ciasteczko .Dzięki za przypomnienie przepisu
OdpowiedzUsuńMoja żona inaczej układa herbatniki pierwsza warstwa tak jak u ciebie a druga wzdłuż lepiej się zamyka i lepiej wygląda pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa nie dodajemy zadnych zoltek?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńJa daję aromat migdałowy i jest mega
OdpowiedzUsuńDo środka proponuję np wiśnie z kompotu, albo np aronię z syropu lub inny ciemny owoc. Ładnie wygląda i daje świetny, kwaskowy smaczek. A samo ciasto rewelacyjne. Ja jedynie układam herbatniki wzdłuż. Domek wychodzi bardziej smukły i idealnie trójkątny 😉
OdpowiedzUsuńNiektórzy dają do środka pasek galaretki. Też fajnie wygląda :-)
UsuńCzym zastpic twarog?
OdpowiedzUsuńTrudna sprawa, można spróbować serkiem kremowym (cream cheese).
UsuńSuper przepis😍😍😍
OdpowiedzUsuńJa do środka wkładam zamiast tego paseczka z masą z kakao, kajmak/masę krówkową, obłędnie smakuje!
OdpowiedzUsuńMoja mama nadal robi to ciasto, na które u nas mówi się po prostu trójkąt. Mama dodaje do białej masy kawałki gorzkiej czekolady a do ciemnej orzechy włoskie... A polewę posypuje wiórkami kokosowymi. Wygląda pięknie i jest pychotka. Polecam serdecznie... Już mi ślinka pociekła... Cudowne ciasto, zawsze znika ze stołu najszybciej.
OdpowiedzUsuńCzemu zwarza się masa jak dodaje ser do ubitego masła
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie składniki (lub jeden z nich) nie były dostatecznie ogrzane, a powinny mieć temp. pokojową.
Usuńdnes to idem robit
OdpowiedzUsuńChatka jest pycha-bardzo lubię ale następnym razem poszukam innej polewy-ta jest mało gładka.
OdpowiedzUsuńBoże chyba 30 lat temu robiłam chatkę baba Jagi dzięki twojemu blogowi przypomniała mi się i zrobiłam szybko zniknęła
OdpowiedzUsuńCzy te ciasto tez wam wyszło takie bardzo słodkie ?
OdpowiedzUsuńJa do białej masy dodałam pokrojoną w kostkę galaretkę.Polewa z mlecznej czekolady rozpuszczonej w 30% smietanie
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho mojego dziecinstwa,dzis przygotowuje charme DLA moich pociech❤️💙
OdpowiedzUsuńJa również pamiętam chatkę z dzieciństwa. Mam ten sam przepis (chyba ma ze 40 lat 😉). Teraz moje dzieci się nią zajadają i kręcą nosem, że zrobiłam tak mało 😆
OdpowiedzUsuńMoja klientka robi Chatkę i na gorze układa cukierki- galaretke w czekoladzie opolankę
OdpowiedzUsuńCzy można użyć sera chudego?
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest tłusty (jak podaje przepis), półtłusty też jeszcze może być, ale chudy nie nadaje się.
Usuń