poniedziałek, 9 marca 2015

Chatka Baby Jagi



Kolejne ciasto w nowej odsłonie. Sam przepis właściwie pozostawiłam bez zmian, ale wstawiłam nowe zdjęcia, plus dodatkowo instrukcję „krok po kroku”.

Chatka Baby Jagi, zwana także Chatką Puchatka, zalicza się do grona moich faworytów. Przepis mam od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest bardzo proste (wbrew pozorom), ładnie wygląda i co najważniejsze świetnie smakuje. Poza tym nie wymaga pieczenia.




 

 Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- odrobina aromatu waniliowego


Składniki „lodówkowe” ogrzać do temperatury pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.


Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki),


Na to położyć drugą warstwę herbatników.


Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.


Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży).


Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta.



Polewa:
- 1/4 kostki margaryny (masła)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać.

Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.


Gotową chatkę ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


 

68 komentarzy:

  1. To jest pierwsze ciasto które upiekłam z Twojego bloga i na pewno nie ostatnie. Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach. Dałam ser tłusty Garwoliński- oczywiście szybciej by było z serem wiaderkowym, ale wolałam nie ryzykować. Zamiast olejku waniliowego, dałam rumowy- bardzo fajnie wkomponował się w całość. Ciasto smakowało rodzinie, robiłoby się je błyskawicznie- gdyby nie mielenie sera. Zagości u mnie na stałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ser z Piątnicy w wiaderku gęsty rewelacja...i do ernika i do chatki...prawdziwy nie wymaga nawet dodania masla... droższy niz inne z wiaderka a bezkonkurencyjny i zero mielenia itd

      Usuń
    2. Serek o nazwie ,mój ulubiony z Wielunia jest idealny zero grudek uciera się świetnie i świetnie smakuje ,zrobiłam z opakowania 450gr i było ok

      Usuń
  2. A czy wyjdzie jak dam tylko 200g masła?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,planuję zrobić powyższe ciasto, kupiłam twaróg w wiaderku, na którym jest napisane "nie wymaga masła".Czy mimo to muszę zgodnie z przepisem dodać 250 g masła?Z góry dziękuję za odpowiedź:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne twaróg ten sam w sobie jest tłusty, ale ja bym nie rezygnowała całkowicie z dodawania masła. Można tylko zmniejszyć jego ilość.

      Usuń
  4. Ja jeszcze robie z galaretka w srodku ulozona w paseczek, galaretka daje fajny efekt smakowy temu deserowi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie robię z tego samego przepisu juz tak może od 20 lat zawsze pyszny.Ja dodatków każdy hebatnik zanurzam na sekunde w mleku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepotrzebnie, herbatniki mają za zadanie wyciągnięcia z twarogu wilgoci, dlatego chatkę powinno się robić wcześniej i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc 🙂

      Usuń
  6. Pycha super szybko się robi i jest pyszne polewe robiłam wg swojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy zamiast masła można dodać margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej masło, a jeśli margaryna, to jakaś dobra, wypróbowana, która dobrze zastyga w kremie.

      Usuń
    2. Z MASŁEM JEST LEPSZE I ZDROWSZE.

      Usuń
    3. Do ciasta na surowo powinno być raczej masło, jest też lepsze smakowo 🙂

      Usuń
  8. Moja mama robiła takie ciacho (u nas, chatka puchatka) jak byłam dzieckiem. Teraz ja robie takie mojej córce. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy zamiast olejku mogę dodac łyżeczke cukru waniliowego?i czy mogłaby Pani polecić jakiś sprawdzony twaróg?

    OdpowiedzUsuń
  10. Może być cukier waniliowy. A jeśli chodzi o twaróg, to z tych "wiaderkowych" dobry jest z Piątnicy i chyba Mlekovity. Inne też są dobre (niektóre), ale nie pamiętam które, bo i tak zawsze sprawdzam skład. Dobry twaróg to taki, który nie zawiera dodatków - po prostu w 100% zmielony ser.

    OdpowiedzUsuń
  11. Powrót do przeszłości. Super
    Zrobiłam z Pani przepisu i mój brat poprosił między innymi o to ciasto na swoje imieniny (ja w tej rodzinie jestem od ciast)
    Wcześniej moja mama robiła Chatkę tylko u nas to się nazywało PSIA BUDA
    Jeszcze raz dziękuję. Łatwe i pyszne😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś ta chatka była prawdziwym hitem i sama częso ją robiłam. Dosyć dawno nie wracałam do tego przepisu, ale teraz jest świetna okazja na powtórkę, bo akurat popsuł mi się piekarnik ;-)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Ja chatkę pamiętam z dzieciństwa, mama ją często robiła, teraz ja robię, chociaż już nie tak często😊 uwielbiam😁

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry. Czym można zastąpić mleko w proszku? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku raczej nie ma zamiennika. Najlepiej będzie zrobić polewę z innego przepisu albo ewentualnie mleko w proszku zmienić na żelatynę (1 łyżeczka).

      Usuń
    2. Mozna rozpuscic czekolade i polac

      Usuń
  14. W końcu prosty i najlepszy przepis 😊
    Dziękuję i słodko pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za ten komentarz i bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :-)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  15. A czy zamiast ser zmielić nie wystarczy go trochę rozdusic widelcem np?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widelec to trochę za mało, bo pozostaną grudki, a lepiej żeby masa miała gładką konsystencję.

      Usuń
  16. Super ciacho, zrobiłam raz na próbę i tak smakowało, że robiłam już kilka razy i stale prośba o więcej. Dzięki,za przepis, pozdrawiam serdecznie ��

    OdpowiedzUsuń
  17. Przez pomyłkę kupiłam herbatniki o połowę mniejsze od tych zwykłych. Ulozylam i stwierdziłam że z tego wyjdzie mini chatka😜no cóż muszę szukać większych. A masy już gotowe😜😜

    OdpowiedzUsuń
  18. a musi być ten aromat waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić cukrem waniliowym (zminiejszając przy tym cukier zwykły) albo w ogóle zrezygnować z wanilii. Wtedy chatka będzie bardziej... serowo-kakaowa :-)

      Usuń
  19. a musi być mleko w proszku czy może być zwykłe mleko z butelki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być w proszku, ale można skorzystać z innego przepisu, który mleka nie wymaga.

      Usuń
    2. To tak jakby spytać się, czy rosół gotuje się razem z makaronem...

      Usuń
  20. Ja też pamiętam jak mama robiła, spróbuję zrobić na Boże Narodzenie , mam nadzieję że się udało nigdy nie robiłam ale jak widzę to aż ślinka leci 😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy zamiast robić masę z kako mogę posmarować pierwsza warstwę krakersów masa kajmakową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że nie jest to dobry pomysł. Chatka z masą kajmakową może po pewnym czasie się "rozjechać". Chyba, że nie formować "trójkąta", tylko ułożyć zwyczajnie warstwami poziomo np. w blaszce do keksu, wyścielonej papierem lub folią.

      Usuń
  22. A ja nie przepadam . Czuję margarynę jak jem

    OdpowiedzUsuń
  23. Mega jutro robimy😊 pamiętam to ciasto z lat dziecięcych mama robiła zawsze czekałam na to ciasto zobaczymy jak wyjdzie bo to debiut 😋😅

    OdpowiedzUsuń
  24. Moja mama robiła mi to ciasto gdy bylam mała. Jest pyszne teraz robię je sama :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Moja babcia też mi takie robiła. Super szybkie ciasteczko .Dzięki za przypomnienie przepisu

    OdpowiedzUsuń
  26. Moja żona inaczej układa herbatniki pierwsza warstwa tak jak u ciebie a druga wzdłuż lepiej się zamyka i lepiej wygląda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. a nie dodajemy zadnych zoltek?

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja daję aromat migdałowy i jest mega

    OdpowiedzUsuń
  29. Do środka proponuję np wiśnie z kompotu, albo np aronię z syropu lub inny ciemny owoc. Ładnie wygląda i daje świetny, kwaskowy smaczek. A samo ciasto rewelacyjne. Ja jedynie układam herbatniki wzdłuż. Domek wychodzi bardziej smukły i idealnie trójkątny 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy dają do środka pasek galaretki. Też fajnie wygląda :-)

      Usuń
  30. Odpowiedzi
    1. Trudna sprawa, można spróbować serkiem kremowym (cream cheese).

      Usuń
  31. Super przepis😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja do środka wkładam zamiast tego paseczka z masą z kakao, kajmak/masę krówkową, obłędnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  33. Moja mama nadal robi to ciasto, na które u nas mówi się po prostu trójkąt. Mama dodaje do białej masy kawałki gorzkiej czekolady a do ciemnej orzechy włoskie... A polewę posypuje wiórkami kokosowymi. Wygląda pięknie i jest pychotka. Polecam serdecznie... Już mi ślinka pociekła... Cudowne ciasto, zawsze znika ze stołu najszybciej.

    OdpowiedzUsuń
  34. Czemu zwarza się masa jak dodaje ser do ubitego masła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie składniki (lub jeden z nich) nie były dostatecznie ogrzane, a powinny mieć temp. pokojową.

      Usuń
  35. Chatka jest pycha-bardzo lubię ale następnym razem poszukam innej polewy-ta jest mało gładka.

    OdpowiedzUsuń
  36. Boże chyba 30 lat temu robiłam chatkę baba Jagi dzięki twojemu blogowi przypomniała mi się i zrobiłam szybko zniknęła

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy te ciasto tez wam wyszło takie bardzo słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja do białej masy dodałam pokrojoną w kostkę galaretkę.Polewa z mlecznej czekolady rozpuszczonej w 30% smietanie

    OdpowiedzUsuń
  39. Pyszne ciacho mojego dziecinstwa,dzis przygotowuje charme DLA moich pociech❤️💙

    OdpowiedzUsuń
  40. Ja również pamiętam chatkę z dzieciństwa. Mam ten sam przepis (chyba ma ze 40 lat 😉). Teraz moje dzieci się nią zajadają i kręcą nosem, że zrobiłam tak mało 😆

    OdpowiedzUsuń
  41. Moja klientka robi Chatkę i na gorze układa cukierki- galaretke w czekoladzie opolankę

    OdpowiedzUsuń
  42. Czy można użyć sera chudego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy jest tłusty (jak podaje przepis), półtłusty też jeszcze może być, ale chudy nie nadaje się.

      Usuń