Rogaliki z ciasta serowego, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki wkłada się do miski, miesza i zagniata. Następnie powstałe ciasto dzieli się na porcje, wałkuje, wykraja i formuje rogaliki. Nie będą one niczym nadziewane (ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, plus jeszcze lukier), więc przy zawijaniu nawet nie trzeba specjalnie się starać.
Łatwość przygotowania i ciasto, które nie klei się do rąk to dwie podstawowe zalety przepisu. Dzięki nim właśnie rogaliki zostały nazwane bezproblemowymi. A do tego są pyszne ! - waniliowe, lukrowane, a krótko po upieczeniu nawet chrupiące, jak ciasteczka :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 30 g proszku do pieczenia
- op. cukru waniliowego (16 g)
- 1 szkl. oleju
- 500 g zmielonego twarogu (z wiaderka)
- 800 g mąki
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić na 4 części, a każdą część rozwałkować na kształt dosyć dużego koła. Każde koło pokroić na 12 "trójkątów" (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części). Z wykrojonych "trójkątów" formować roagliki, zwijając od podstawy. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli mamy 2 blachy i termoobieg, wtedy przygotowujemy od razu 2, w przeciwnym razie pieczemy po połowie porcji na raz).
Piec w temperaturze 180-190 st.C przez około 20 minut. Po wystygnięciu polukrować (najlepiej za pomocą pędzla).
Lukier:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
Śmietanę mocno podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem oraz aromatem na gładki, średniej gęstości lukier. W razie potrzeby dosypać nieco więcej cukru pudru lub dolać odrobinę przegotowanej wody.
Uwagi:
Porcja jest dosyć duża, więc prawdopodobnie sporo rogalików zostanie jeszcze na drugi dzień. Moja rada: rogaliki, które mają być jedzone od razu na świeżo można przypiec bardziej na rumiano - będą z wierzchu chrupiące jak ciasteczka. Natomiast te, które mają pozostać na drugi dzień, lepiej, aby były mniej przypieczone, wtedy zachowają więcej świeżości.
I jeszcze druga rada: można zrobić tylko połowę porcji, a to i tak duża blacha rogalików :-)
Cześć. A zwykły bialy ser zmielony tez będzie dobry? ??
OdpowiedzUsuńNie taki z wiaderka
Dziękuję za odpowiedź
Będzie dobry. Chodzi o to, żeby miał gładką konsystencję.
UsuńOk będę próbować zobaczymy jak wyjdzie. Chodzę na rehabilitacje I jakoś wolę in coś zrobionego zanieść niż pójść do sklepu po czekoladę i herbatę 😈
OdpowiedzUsuńNie dodawać więcej cukru jak dam zwykły biały ser?
Nie ma to jak domowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńRogaliki i tak są dosyć słodkie same w sobie, więc nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania.
Jeszcze tylko mała uwaga. Zmielony biały ser prawdopodobnie będzie bardziej suchy od twarogu z wiaderka, dlatego radzę na początek dać nieco mniej mąki niż podaje przepis (dosypać tylko w razie potrzeby).
Ok dziękuję za rade ! !
UsuńA na lukier planuje dodać skórkę kandyzowana. Będą bardziej świąteczne.
Za chwilę biorę się do roboty 😉
Koniec końców te sery w wiaderku są teraz na promocji i dałam taki ser :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przepyszne.
Na pewno zrobię jeszcze raz !!
Dziękuję za wszystkie rady
Proszę bardzo, cieszę się, że rogaliki posmakowały :-)
OdpowiedzUsuńNa rehabilitacji zrobiły furore!
UsuńZrobiłam! Są pyszne, proste do zrobienia, duuuuzo wyszlo- co cieszy moje dzieci- godne polecenia.
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia czuć za bardzo,a dałam odrobinę mniej.Po za tym ok.Kwestia smaku:)
OdpowiedzUsuńNie miałam sera z wiaderka więc dałam zwykły mascarpone. Ciasto wyszło tak rzadkie i klejące, że nie można go ani rozwałkować ani tym bardziej zwinąć. Wrzuciłam do lodówki ale nie wiem czy to pomoże. Czy to wina serka?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że tak, surowe ciasto z twarogiem zachowuje się inaczej.
UsuńChłodzenie może pomóc, a jeśli nie, to pozostaje już tylko dosypanie mąki.
a czy można je zamrozić?
OdpowiedzUsuńMożna.
Usuńwidzę, że w przepisie nie ma drożdży i zastanawiam się czy urosną choć trochę ;)
OdpowiedzUsuńPewnie, że urosną, tylko trzeba dodać proszek do pieczenia ;-)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńPaczka proszku do pieczenia???!
OdpowiedzUsuńTak, ale to na dużą porcję (800g mąki i 500g sera).
UsuńMyślę, że ostatecznie można zmniejszyć tę ilość, jednak 4 łyżeczki proszku to minimum, jakie należy dodać do ciasta.
Mam pytanie A masła się nie dodaje
OdpowiedzUsuńNie, w przepisie jest olej.
UsuńAle ile tego oleju
OdpowiedzUsuńJest napisane - 1 szklanka.
UsuńMoja droga dziś próbowałem zrobić rogaliki ale niestety nie wyszły, konsystencja ciasta wyszła grudkowata i rwąca się i tłuste. Co zrobiłam nie tak ?
OdpowiedzUsuńCzy twaróg był zmielony ? To jedyny powód powstawania grudek, jaki przychodzi mi na myśl. Chyba, że wcale nie w tym rzecz. Tego typu ciasto nie będzie idealnie gładkie. Moje też trochę się rozrywało, ale sklejałam palcami i formowałam dalej.
UsuńA może ciasto wyszło zbyt twarde ? Wielkość jajek i konsystencja samego twarogu mają na to wpływ, dlatego warto część mąki zostawić, aby dosypać dopiero na koniec, jeśli w ogóle jest taka potrzeba.
Się pieką..
OdpowiedzUsuńCzy zamiast rogalików można wykrawać różne ciasteczka ? Urosną ?
OdpowiedzUsuńUrosną :-) Zwracam tylko uwagę, że rogaliki po zwinięciu i upieczeniu przypominają w środku bułeczkę (są grube), dlatego cienkie ciasteczka trzeba piec znacznie krócej.
UsuńRogaliki REWELACJA!!!
UsuńNa prawdę pyszne i łatwe .Na pewno jeszcze je upiekę ,ale tym razem z połowy cukru i z marmoladą.
Baaardzi dziękuję za podzielenie się tym przepisem 😘
Proszę bardzo, cieszę się, że smakowały :-)
UsuńCzy można olej zamienić na masło bądź margarynę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można (oczywiście w postaci roztopionej).
Usuńświetny przepis, szybki a rogaliki sa przepyszne
OdpowiedzUsuńWitam jak długo można je przetrzymywać w puszcze lub słoiczku szczelnym
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, podejrzewam, że kilka dni. Na dłużej radzę zamrozić zaraz po wystygnięciu.
UsuńCzy rogaliki można zrobić z nadzieniem? Np czekoladowym? Jeśli tak to w którym miejscu umieścić nadzienie? Na samym początku, gdzie ciasto jest najszersze?
OdpowiedzUsuńTak, podobnie jak tutaj: http://www.arabeskawaniliowa.pl/2009/01/rogaliki-malane.html
UsuńPyszne rogaliki robię co chwilę i wszystkim smakują
OdpowiedzUsuńSuper! bardzo się cieszę :-)
UsuńNie da się zmniejszyć ilosci tego oleju chociaż przez pół? ludzie analizujcie składniki zanim zaczniecie coś piec bo szkoda zdrowia. Napewno pyszne bo tłuściutkie od tego oleju, ale czy zdrowe?...Mysle ze z połową szklanki oleju tez by wyszĺy
OdpowiedzUsuńOne są bez nadzienia????
OdpowiedzUsuńBez.
UsuńMam pytanie czy można nadziać domowym dżemem gęstym?
OdpowiedzUsuńMożna, ale musi być naprawdę gęsty, w przeciwnym razie będzie wypływał.
UsuńWychodzą przepyszne polecam.
OdpowiedzUsuńSa pyszne wlasnie troszko ostygly robilam z polowy ale napewno jeszcze nie raz je zrobie..:)
OdpowiedzUsuńWszystko zrobiłam jak należy a mimo to są jakby z zakalcem. Czy mam je trzymać trochę dłużej w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMożliwe, że tak. Czy po upieczeniu były mocno zarumienione, czy dosyć blade ?
UsuńWitam , dzis upieklam rogaliki , gratuluje , sa przepyszne . Dziekije za przepis .Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńWyszły mi jakby surowe zakalcowe w środku :( jak cienko ma być rozwalkowane ciasto?
OdpowiedzUsuń2-3 milimetry.
UsuńByć może zbyt krótko się piekły - powinny być zdecydowanie zarumienione.
Rogaliki mega pyszne polecam
OdpowiedzUsuńUdały się😊.Rzeczywiście sporo ich wychodzi,nadziałam dodatkowo czekoladą.Mega prosty przepis.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wszystko urosło, jak należy. Rogaliki smakowały dzieciom i baaaardzo wybrednemu kulinarnie mężowi. Dziękuję za przepis. Będę co jakiś czas piekła. Edyta
OdpowiedzUsuńWitam właśnie piekę ciasto trochę grudkowata ale tu nie chodzi o wygląd mimo że je się również oczami smarowałem roztrzepanym jajkiem po degustacji dam znać.🤞
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie dopiekają się moje rogaliki. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, wałkuje, jest plastyczne. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło naprawdę sporo. Twaróg półtłusty, zamiast lukru ze śmietaną posypane cukrem pudrem, można dodać mniej cukru i jest wersja dla liczących kalorie. Dziękuję za "super przepis na coś słodkiego na szybko" Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDałam 125 ml oleju i 180 g cukru. Ciasto wspaniale się wyrobiło. Kręcenie rogali sama przyjemność. I proszku dałam połowę mniej. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńOgólnie wszystko się udało ale w 20 min wogole się nie zarumieniły i wydaje mi się że jednak warto coś dać do środka. Dałam też mniej proszku (wyrosły ładnie) i mniej oleju (ok 200ml). Zobaczę czy dzieciom będą smakowały.
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy ,są przepyszne i łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj też zabieram się właśnie do pieczenia 😊
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają te rogaliki. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńMi wyszły i teraz będę robić 2 raz są pyszne!
OdpowiedzUsuńRogaliki bardzo ładnie a do tego są pyszne, szybko się je robi,
OdpowiedzUsuńPolecam i do tego każdemu będą smakować.🍀🌹Smacznego
Ciasto nie wyszło jednolite, co zrobiłam nie tak ?
OdpowiedzUsuńSzklanka to jest pojęcie względne, zależy jaka szklankę ludzie maja, ja myśle ze moja szklanka może była za duza bo ciasto było bardzo dziwne i tluste . Och, muszę wszystko wyrzucić
OdpowiedzUsuńU mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. W razie podobnych wątpliwości można zajrzeć do zakładki "Miary i wagi" tuż pod tytułem strony.
OdpowiedzUsuń