czwartek, 26 marca 2015

Puszysta babka marmurkowa





Wielkanoc za pasem, a w związku z tym mam dla Was kolejny przepis na babkę. 

Tym razem będzie to babka z czekoladowym, marmurkowym wzorkiem, o wyjątkowo puszystej konsystencji. A to za sprawą aż ośmiu jaj. Zanim zabrałam się za ten przepis miałam obawy, czy taka porcja zmieści mi się do formy, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Z podanych składników wychodzi porcja w sam raz. W smaku natomiast babka jest delikatna i lekko wilgotna, bardzo dobra.
 

Polecam :-) 



Składniki:
- 8 jajek
- 150 g cukru
- 150 g cukru pudru
- 200g masła
- 100 g rozpuszczonej na parze gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- olejek rumowy (ok. 1 łyżeczki)
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Miękkie masło zmiksować ze zwykłym cukrem, olejkiem i żółtkami na gładką masę. Dodać około 1/3 białek i za pomocą łopatki połączyć razem. Następnie dodać resztę białek i wymieszać. Na koniec wlać mleko, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę. Na porcję czekoladową proponuję przeznaczyć ok. 1/3 ciasta, nie więcej.
Do natłuszczonej i posypanej mąką formy z kominkiem (ok. 26 cm średnicy) wykładać na przemian warstwami ciasto jasne i ciemne.
Piec w temperaturze 165 st.C przez 55-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez około 10 minut, a potem wyjąć na paterę, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.





Źródło przepisu

3 komentarze:

  1. Idealna :), zrobiłam, przepyszna wilgotna rozpływa się w ustach. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, znika jeszcze ciepła.

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi wyszedł zakalec... masło się zaważyło

    OdpowiedzUsuń