czwartek, 13 lipca 2017

Kruszonkowe ciasto z jagodami



Proste, kruche ciasto z jagodami. Tak kruche, że nie trzeba go nawet zagniatać - powinno mieć konsystencję kruszonki (stąd też jego nazwa). Jednak po upieczeniu wcale się nie rozsypuje, więc bez obaw - będzie pysznie :-)
Jeżeli nie macie jagód, można je zastąpić borówką amerykańską, z tym, że warto połączyć ją wcześniej z sokiem z cytryny dla bardziej wyrazistego smaku.






Ciasto kruszonkowe:
- 390 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 225 g masła
- 1 duże jajko
- odrobina aromatu waniliowego

Nadzienie:
- 500 g jagód
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone, zimne masło, jajko i aromat waniliowy, wszystko razem posiekać. Powinna powstać masa przypominająca kruszonkę. Połowę wyłożyć do natłuszczonej formy (23 x 33 cm) i lekko docisnąć do spodu.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. wierzch posypać pozostałym ciastem w formie kruszonki.
Piec w temperaturze 190 st.C przez ok. 45 minut, na rumiano.
Przed krojeniem całkowicie wystudzić.

Uwagi:
Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich, wtedy do nadzienia warto dodać sok wyciśnięty z całej cytryny.  Natomiast w miejsce aromatu waniliowego można użyć startej skórki cytrynowej wedle uznania.




Na podstawie tego przepisu.

26 komentarzy:

  1. Fajne i proste ciasto - wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma kolor! Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbowane, mężczyzna zadowolony, pełny sukces :), pyszne, zastanawiam się, czy sprawdziłoby się jako serniczek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym spróbowała je upiec, ale jagody mam tylko mrożone :(
    Nie wiem, czy takie nadaję się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być mrożone, ale po rozmrożeniu i odcedzeniu. Poza tym radziłabym nie mieszać składników nadzienia w misce, tylko rozsypać najpierw same jagody na cieście, a potem równomiernie posypać cukrem i mąką ziemniaczaną (przez sitko).

      Usuń
  5. MMMNIAM!! SUPER!! Bardzo dobre i bardzo proste! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś pieklam, bardzo smaczne. Polecam☺☺☺👍

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze nadzienie do ciasta zamiast jabłek. Proponuję zamiast jagód aronię. Szarlotka z jabłek jest przy tym i z aronią nędznym wypełniaczem żołądków, na dodatek kilkadziesiąt razy zdrowsza. Nigdy więcej z jabłkami. Dzięki mrożonej aronii, która na dodatek jest mniej cierpka, można cieszyć się być jednym z najzdrowszych ciast przez cały okrągły rok.

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy z truskawkami tez wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno być OK, tylko truskawki trzeba pokroić.

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz, wyprobuje z truskawkami :)

      Usuń
  9. Ciasto pyszne :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne i proste do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodałam maliny i jeżyny. W sumie było 1/2 kg owoców. I cukier waniliowy. PYCHA💥

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie się piecze w wersji z borówkami ;) zobaczymy co to będzie...

    OdpowiedzUsuń
  13. Już upiekłam trzeci raz. Tym razem z wiśniami, Jest super z dodatkiem lodów

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto pychota robię od dawna daję różne owoce ,dużo blaszkę robię połowę np.ze śliwką a drugą z jabłkami lub wiśnią i są dwa ciasta na jednej blaszkę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Szybkie.proste.pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super szybkie i pyszne ciasto. Polecam. Dodałam kokos i wyszło rewelacyjne🥰

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy w opcji bezglutenowej da się zrobić to ciasto?np z użyciem mąki kukurydzianej ? a może innej? Jakiś pomysł? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam się co prawda na mąkach bezglutenowych, ale wydaje mi się, że owsiana by była najbardziej zbliżona do zwykłej pszennej, a z migdałową mogłoby fajnie smakować :-)

      Usuń
  18. Super dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń