Proste, kruche ciasto z jagodami. Tak kruche, że nie trzeba go nawet zagniatać - powinno mieć konsystencję kruszonki (stąd też jego nazwa). Jednak po upieczeniu wcale się nie rozsypuje, więc bez obaw - będzie pysznie :-)
Jeżeli nie macie jagód, można je zastąpić borówką amerykańską, z tym, że warto połączyć ją wcześniej z sokiem z cytryny dla bardziej wyrazistego smaku.
Ciasto kruszonkowe:
- 390 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 225 g masła
- 1 duże jajko
- odrobina aromatu waniliowego
Nadzienie:
- 500 g jagód
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone, zimne masło, jajko i aromat waniliowy, wszystko razem posiekać. Powinna powstać masa przypominająca kruszonkę. Połowę wyłożyć do natłuszczonej formy (23 x 33 cm) i lekko docisnąć do spodu.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. wierzch posypać pozostałym ciastem w formie kruszonki.
Piec w temperaturze 190 st.C przez ok. 45 minut, na rumiano.
Przed krojeniem całkowicie wystudzić.
Uwagi:
Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich, wtedy do nadzienia warto dodać sok wyciśnięty z całej cytryny. Natomiast w miejsce aromatu waniliowego można użyć startej skórki cytrynowej wedle uznania.
Na podstawie tego przepisu.
Fajne i proste ciasto - wygląda super :)
OdpowiedzUsuńI dobrze smakuje :-)
UsuńAleż ma kolor! Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńwypróbowane, mężczyzna zadowolony, pełny sukces :), pyszne, zastanawiam się, czy sprawdziłoby się jako serniczek, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała je upiec, ale jagody mam tylko mrożone :(
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy takie nadaję się.
Mogą być mrożone, ale po rozmrożeniu i odcedzeniu. Poza tym radziłabym nie mieszać składników nadzienia w misce, tylko rozsypać najpierw same jagody na cieście, a potem równomiernie posypać cukrem i mąką ziemniaczaną (przez sitko).
UsuńMMMNIAM!! SUPER!! Bardzo dobre i bardzo proste! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńDziś pieklam, bardzo smaczne. Polecam☺☺☺👍
OdpowiedzUsuńNajlepsze nadzienie do ciasta zamiast jabłek. Proponuję zamiast jagód aronię. Szarlotka z jabłek jest przy tym i z aronią nędznym wypełniaczem żołądków, na dodatek kilkadziesiąt razy zdrowsza. Nigdy więcej z jabłkami. Dzięki mrożonej aronii, która na dodatek jest mniej cierpka, można cieszyć się być jednym z najzdrowszych ciast przez cały okrągły rok.
OdpowiedzUsuńSwięta racja!
Usuńa czy z truskawkami tez wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno być OK, tylko truskawki trzeba pokroić.
UsuńDziekuje za odpowiedz, wyprobuje z truskawkami :)
UsuńCiasto pyszne :) polecam :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste do zrobienia.
OdpowiedzUsuńDodałam maliny i jeżyny. W sumie było 1/2 kg owoców. I cukier waniliowy. PYCHA💥
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze w wersji z borówkami ;) zobaczymy co to będzie...
OdpowiedzUsuń... no i jak ? ;-)
UsuńPycha ;))dziś wersja z malinami w piekarniku ;)
UsuńJuż upiekłam trzeci raz. Tym razem z wiśniami, Jest super z dodatkiem lodów
OdpowiedzUsuńCiasto pychota robię od dawna daję różne owoce ,dużo blaszkę robię połowę np.ze śliwką a drugą z jabłkami lub wiśnią i są dwa ciasta na jednej blaszkę.
OdpowiedzUsuńSzybkie.proste.pyszne:)
OdpowiedzUsuńSuper szybkie i pyszne ciasto. Polecam. Dodałam kokos i wyszło rewelacyjne🥰
OdpowiedzUsuńCzy w opcji bezglutenowej da się zrobić to ciasto?np z użyciem mąki kukurydzianej ? a może innej? Jakiś pomysł? ;)
OdpowiedzUsuńNie znam się co prawda na mąkach bezglutenowych, ale wydaje mi się, że owsiana by była najbardziej zbliżona do zwykłej pszennej, a z migdałową mogłoby fajnie smakować :-)
UsuńSuper dziękuję ;)
OdpowiedzUsuń