czwartek, 7 marca 2024

Babka śmietanowa

 

Prosta babka na kwaśnej śmietanie, z wyglądu przypominająca drożdżówkę. Niedroga, nie wymagająca i szybko się ją robi. Same zalety, a najważniejsza z nich to taka, że babka jest bardzo smaczna :-)

 

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (ew. można zastąpić jogurtem)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat (waniliowy, pomarańczowy lub cytrynowy)
- 100 g rodzynek

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Jajka, cukier i masło ubić mikserem. Dodać śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat. Całość chwilę miksować, po czym dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w temp.170 st.C. przez 40 minut.
Po wystygnięciu posypać babkę cukrem pudrem lub polukrować.

Przepis ze strony moje gotowanie.

 

1 komentarz: