Pages

piątek, 23 października 2015

Ciasto Maxi King




To już kolejne ciasto z rodzaju „batonikowych”. W sumie to nigdy nie próbowałam prawdziwego Maxi Kinga i nie wiem jak smakuje, ale słodycz tego ciasta można porównać np. do snickersa. Jednym kawałkiem można zaspokoić apetyt na słodycze na dłuższy czas (pomimo, że zmniejszyłam porcję cukru i użyłam mniej słodkiej czekolady).

Tak, że osoby wrażliwe powinny całkiem zrezygnować z dodawania cukru do masy. Natomiast moje słodziaki powiedziały, że to jedno z najpyszniejszych ciast, jakie robiłam. I wcale nie za słodkie :-)





Składniki:
– ok. 400 g herbatników
– 1 puszka masy krówkowej (400g)

Masa mleczna:
– 350 g masła (temp. pokojowa)
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki cukru (można nie dodawać)*
– 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
– 400 g mleka w proszku (miałkiego – nie w granulkach)

Polewa:
– 2 czekolady deserowe (lub mleczna i gorzka)
– 150 g orzeszków ziemnych
– 1/4 szklanki mleka


Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Blachę o wymiarach ok. 23 x 33 cm wyścielić papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników.

Szklankę mleka (płynnego), cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem na gładką i puszystą masę. Następnie dodać mleko z cukrem i mleko w proszku, zmiksować.
Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników (można wstawić na trochę do lodówki, aby masa stężała).
Masę krówkową lekko podgrzać wstawiając puszkę do gorącej wody (masa łatwiej się rozprowadzi), po czym rozsmarować na warstwie herbatników.
Bezpośrednio na masę krówkową wyłożyć resztę masy mlecznej, a na nią ostatnią warstwę herbatników.
Połamaną czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem (ja rozpuszczałam nad parą). Kiedy czekolada się rozpuści, dodać orzeszki i wymieszać. Polać wierzch ciasta.
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na noc).

Uwagi:
Użyłam trochę większych i grubszych ciastek niż typowe herbatniki.
*Ciasto jest zdecydowanie słodkie (pomimo, że zmniejszyłam ilość cukru). Myślę, że sam cukier waniliowy byłby wystarczający.




Na podstawie tego przepisu

4 komentarze:

  1. Rewelacja
    Moi mężczyźni nie mogli się oprzeć

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to bardzo dobre ciasto, wszyscy którzy próbowali byli zachwyceni 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto dobre, a czy ten krem on ma być taki sztywny? Zrobiłam według przepisu i krem po stężeniu zrobił się sztywny , nawet bardzo twardy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wystarczy, że ciasto postoi trochę w cieple i krem zmięknie (tak jak masło - prosto z lodówki jest twarde).

      Usuń