środa, 14 sierpnia 2013

Kakaowe ciasto z kokosem i jabłkami



Zapewne wielu z Was zna ciasto "Styropian". Bardzo nam smakowało, jednak tym razem postanowiłam zrobić je w wersji kakaowej, z dodatkiem jabłek zamiast dżemu. Zmniejszyłam też ilość śmietany w masie kokosowej oraz co nieco dodałam. No co tu dużo pisać, wyszło pyszne, a m-żonek powiedział nawet, że "wyśmienite" ;-)





Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka śmietany

Masa kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego

Poza tym:
- 1 kg jabłek*
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody

Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka, wlać wodę i "gotować" pod przykryciem, aż zmiękną (nie muszą się rozpaść, nawet lepiej, żeby część pozostała w całości). Następnie garnek odkryć, wsypać cukier i podgrzewać jeszcze kilka minut, żeby płyn odparował. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części - jedną wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, a drugą włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.

Białka ubić, stopniowo dodając cukier i ubijać, aż się rozpuści. Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.

Ciasto w blaszce posmarować połową masy jabłkowej (może być jeszcze ciepła), następnie rozprowadzić równomiernie masę kokosową, a na wierzch delikatnie wyłożyć łyżeczką resztę masy jabłkowej. Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika). Piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut (piekłam z termoobiegiem - tylko dolna grzałka, w temp. 165 st.C).

*Użyłam papierówek. Były trochę poobijane, więc zważyłam je dopiero po obraniu.


Bazowałam na cieście "Styropian", ale zainspirowałam się tym przepisem.

39 komentarzy:

  1. W weekend wypróbuję ten przepis. Jak na razie każdy z Twoich przepisów sprawdził się. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że ten też Cię nie zawiedzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wyglądające ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Wierzę Twojemu małżonkowi, że jest wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda przepięknie! Ciekawa jestem, czy śmietanę dodawaną do masy kokosowej można byłoby zastąpić gęstym jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Na początku myślałam ,że to mój ulubiony sernik :)
    Ale mimo wszystko wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada jak z dobrej cukierni! No i narobilas mi ochoty na slodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o tak wygląda przepysznie, też mnie zastanawia czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, bardzo proszę o odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziękuję za komentarze :-)

    Śmietanę można zastąpić jogurtem.

    OdpowiedzUsuń
  11. już zapisałam sobie do ulubionych :) Super wygląda i patrząc po składnikach, tak samo powinien smakować. Niech no tylko wrócę na stałe do własnego domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Równiutkie i pysznie wyglądające. Po obejrzeniu - idę coś upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mm, wygląda rewelacyjnie :) a z takim połączeniem składników na pewno też tak smakuje ;)

    Pozdrawiam :)
    megshandmade.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Krystyno, nam smakowało, więc może i Tobie przypadnie do gustu :-)

    Opalanko, dziękuję :-)

    Meg, dziękuję. Nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. No boska wersja! I oczywiście pyszny kokos w niej:).
    Jestem na tak!
    Pozdrawiam ciepło:*
    Ps. Wróciłam z urlopu, a Ty gdzie się podziewasz?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mysiu, a jak smakuje... ;-)

    Majanko, witaj z powrotem :-)
    Jestem w pobliżu, tylko mało ostatnio piekę. Co prawda dziś zrobiłam ciasto ze śliwkami, ale jeszcze nie oglądałam zdjęć i nie wiem, czy będzie co wstawić na bloga ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pyszniutko! Chętnie bym zrobiła, ale mam pytanie, czy można użyć jabłek prażonych ze słoika, takich jak do szarlotki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Można, tylko żeby nie były zbyt słodkie. I nie przesadzać z ilością - zwłaszcza tej warstwy na górze, bo jabłka mogą się "utopić" w masie kokosowej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wczoraj piekłam, wyszło super. Polecam :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. 1CIASTO KRUCHE IDEALNE NAPEWNO WYPROBUJE DO SERNIKA
    2ciasto bardzo wszystkim smakowalo pychota tylko zastanawiam sie jak mozna jeszcze zmodyfikowac mase zeby byla bardziej taka syta moze budń ugotowany :)
    3 bardzo dziekuje za ten przepis ciacho cudowne

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż się prosi o wykonanie! W przyszłym tygodniu biorę się za nie. A kokos... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Melduję, że ciacho zrobiłam. Jest przepyszne.Dziękuję za przepis.
    A tutaj dowód :)
    http://shiraja.blogspot.com/2013/09/jesiennie.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Cieszę się, że ciasto Wam smakuje i dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. A po co śmietana do pianki kokosowej??? Bez niej sie nie obejdzie?

    OdpowiedzUsuń
  26. Może być bez śmietany, ale wtedy to już będzie inny rodzaj pianki.

    OdpowiedzUsuń
  27. Kokosowe, ulubione ciasta moich dzieci, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. A ta pianka to delikatniejsza??? Jaka jest w smaku ?

    OdpowiedzUsuń
  29. W smaku ciągle będzie kokosowa ;-) A tak poważnie, to bez śmietany powinna wyjść bardziej jak gąbka. Ze śmietaną natomiast wychodzi wilgotna, wręcz soczysta.

    OdpowiedzUsuń
  30. Witaj pierwszy raz piszę komentarz ale NIE pierwszy raz korzystam z Twojego blogu, właśnie kończę robić kolejne ciacho z Twojego przepisu...są świetne....dużo piekę ponieważ mam w domu same łasuchy...i...bardzo lubię Arabeska blog pachnący wanilią ....Pozdrowionka ;-))

    OdpowiedzUsuń
  31. To bardzo mi miło - dziękuję i zapraszam po więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobilam to ciasto dwa razy. Uwielbiam ten przepis ale zamiast budyniu dodaje 2 lyzki maki ziemniaczanej i czasem jedno bialko wiecej jak mi zostanie z poprzedniego dnia. Czesto tez wykladam jedna warstwe jablek. Ciasto przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto kokosowe należy do moich ulubionych, ze względu na wyjątkowy smak kokosu i na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo lubię łączyć kokos z innymi smakami, w tym przypadku z jabłkiem. Dzięki i pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Obawiam się, że tej masy nie będzie zbyt dużo, więc chciałabym zapytać czy zamiast 1 szklanki śmietany mogę dać 2?

    OdpowiedzUsuń
  35. Tak, mogą być dwie szklanki.

    OdpowiedzUsuń
  36. To już siódme wypróbowane ciasto i jak zwykle bardzo dobre. Korzystając z Twojego bloga pozbyłam się obaw, że ciasto pieczone po raz pierwszy mi się nie uda. Do tej pory nie mam wprawy w ciastach drożdżowych ale Twoje przepisy są tak dokładne, że na nie również przyjdzie kolej w okresie kiedy pojawią się różne owoce.
    Pozdrawiam
    Barbara

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo się cieszę, że ciasta smakują, a ich przygotowanie nie sprawia problemów. Zawsze staram się, żeby przepis był jasny i czytelny, choć czasem w pośpiechu mogę coś przeoczyć - w takim przypadku proszę o komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń