Zapewne nieraz zostawały Wam białka i zastanawialiście się do czego je wykorzystać. Znowu bezy, czy piegusek…? Eee… nuda ;-)
Dziś zatem proponuję coś nowego (przynajmniej dla mnie) z wykorzystaniem dużej ilości białek.
Proste i pyszne ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, w smaku przypominające trochę ‚brownie’. Z wierzchu dodatkowo oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi.
Moje ciasto było typowo czekoladowe, ale można też użyć do niego kakao.
Składniki:
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 200 g cukru
- 50 g kakao lub 200 g czekolady gorzkiej*
- 100 g mąki*
- 8 białek
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- płatki migdałowe do posypania
*Użyłam czekolady. A w związku z tym, że po rozpuszczeniu ma ona półpłynną konsystencję (w przeciwieństwie do kakao, które jest sypkie), dodałam jeszcze 50 g mąki (czyli w sumie 150 g, zamiast 100 g).
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać kakao i mąkę, zmiksować.
Jeśli używamy czekolady, należy ją najpierw rozpuścić na parze, przestudzić i dopiero wtedy dodać do utartego z cukrem masła.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy kakaowej/czekoladowej.
Formę (okrągłą, o max. średnicy 20 cm lub podłużną keksówkę o wymiarach ok. 9×33 cm) wysmarować masłem i wyścielić na dnie papierem do pieczenia (albo posypać kaszką manną). Wlać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 30-40 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu ciasto oblać polewą czekoladową i od razu posypać płatkami migdałowymi (uprzednio uprażonymi na suchej patelni i wystudzonymi).
Swoją polewę przygotowałam z 50 g czekolady (po połowie mlecznej i gorzkiej) oraz 25 g masła (rozpuściłam na parze).
Źródło
Zrobiłam , przepyszne , będę wracać do tego przepisu
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-)
UsuńPozdrawiam !
I ja też.
OdpowiedzUsuńJak dam mleczną czekoladę, to zmniejszyć ilość cukru?
OdpowiedzUsuńTak, można trochę zmniejszyć.
UsuńMogę wmieszać tarte jabłko dla większej wilgotności?
OdpowiedzUsuńJa bym nie kombinowała. Ciasto jest bez proszku do pieczenia, więc może nie "udźwignąć" jabłka.
UsuńHmm, przepis na ciasto wygląda fajnie i już bym zrobiła, bo mam akurat dużo białek. Szkoda tylko, że nie podano przepisu na polewę czekoladową. Ja dużo piekę ale polew nie robię, zatem musiałabym najpierw przekopać się przez internet w poszukiwaniach, a przepisow na polewy jest zatrzęsienie, a który dobry?
OdpowiedzUsuńMój przepis jest zawarty w ostatnim zdaniu podanego przepisu.
UsuńO faktycznie, to świetnie, dziękuję!
Usuń