poniedziałek, 22 października 2007

Bajaderka

Spotkałam się z pewną opinią , że PRAWDZIWĄ Bajaderkę robi się z dodatkiem “resztek suchych ciast”. Nie zamierzam temu przeczyć , bo wiem , że taka wersja przepisu istnieje , jednak ja wolę pokruszyć świeżo upieczony placek - brzmi bardziej apetycznie i na pewno jest lepszej jakości ;-)

Składniki:

- 50 dag mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. mleka
- kilka łyżek dżemu (u mnie czarna porzeczka z truskawkowym)
- bakalie
- kieliszek rumu lub aromat rumowy (wybrałam to drugie)

Wymieszać mąkę z proszkiem, posiekać z masłem, dodać cukier puder i jaja. Ciasto dobrze wyrobić i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażalniku 1/2 godziny (można tego nie robić, ale schłodzone lepiej się wałkuje). Następnie ciasto podzielić na połowę, rozwałkować i upiec dwa oddzielne placki w temp.180-200st.C. Czas pieczenia: ok.25 minut. Jeden placek (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, posiekane bakalie, mleko, aromat rumowy (ew. rum) i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę polać lukrem, polewą albo jednym i drugim, tak jak ja to zrobiłam ;-)


3 komentarze:

  1. Mniam, mniam. Oj, mam ochotę. Musze spróbować. A jak robisz polewę, bo wygląda znakomicie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę , no nie pamiętam , bo korzystam z różnych przepisów , ale możliwe , że był to ten:
    Polewa:
    - 1/2 kostki masła lub margaryny
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 łyżki kakao (moje było naprawdę ciemne)
    - 3 łyżki wody

    Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i mieszając gotować ok. 5 minut. Gdy polewa ostygnie i zacznie gęstnieć - polać nią ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z Twoich przepisów robiłam już kilka placków i wszystkie wyszły boskie! Dzisiaj właśnie zrobiłam bajaderkę- jest tak pyszna, że chyba w jeden dzień 2 kg do przodu:D

    OdpowiedzUsuń