środa, 25 lipca 2018

Ciasto japońskie



Ciasto japońskie to rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym cieście kakaowym i warstwą wiśniową na wierzchu. Przepyszne !

Nie jest trudne do wykonania, ani specjalnie czasochłonne (chyba, że używamy świeżych wiśni, które trzeba wydrylować ;-) Najpierw należy upiec spód, ale cała reszta nie wymaga już pieczenia, co jest dużym plusem w czasie upałów. Na wierzch można wykorzystać gotową frużelinę ze słoika lub przygotować ją ze świeżych (w sezonie) lub mrożonych owoców. Ja dodatkowo łączę ją z galaretką, aby ciasto było bardziej "stabilne" i nie mazało się podczas krojenia. 



Ciasto:
- 150 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 3 jajka

Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia.
Kawę zalać 100 ml gorącej wody, wymieszać i także odstawić.
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać, po czym dodać jajka i przestudzony napar z kawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach. Przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blachy (24 x 36 cm) i piec w temp. 180 st.C przez 30-35 minut (do suchego patyczka).

Warstwa wiśniowa:
- 500 g (400 ml) frużeliny wiśniowej (owoców w żelu)
- galaretka wiśniowa + 100 ml wody

Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody (naczynie z galaretką warto wstawić do garnka z gorącą wodą, wtedy łatwiej będzie ją rozpuścić). Wymieszać z frużeliną i odstawić do lekkiego stężenia.

Masa serowa:
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g)
- 500 ml śmietanki (30-36%)*
- 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka)
- 250 g cukru
- aromat waniliowy

Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Ser zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną. Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce (masa powinna dosyć szybko zacząć tężeć). Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić 4-5 niezbyt głębokich rowków wzdłuż formy. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Za pomocą patyczka zrobić wzorek, delikatnie mieszając z masą serową, po czym wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Uwagi:
Frużelinę wiśniową można przygotować samemu ze świeżych lub mrożonych owoców (np. według tego przepisu, ale z ok. 500 g owoców). W takim wypadku możemy użyć do ciasta 500 ml frużeliny (zamiast 400 ml + 100 ml wody) i rozpuścić galaretkę bezpośrednio w gorącej frużelinie (nie gotować).

Masa serowa dosyć szybko tężeje, więc nie należy jej przygotowywać zanim frużelina z galaretką nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Lepiej żeby stężała za mocno, wtedy naczynie wstawiamy  na chwilę do garnka z gorącą wodą, niż gdyby miała być zbyt rzadka.

*Użyłam 400 g śmietanki 36% i 200 g śmietanki 30%.

30 komentarzy:

  1. Jakie fajne ciacho :) muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto! Wszystkim Smakowało! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. mrrr zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ciasto pod taką nazwą można znaleźć w wielu cukierniach. Dlaczego je tak nazwano, tego nie wiem, mogę jedynie się domyślać. Japonia to Kraj Kwitnącej Wiśni, a ciasto jest z wiśniami :-)

      Usuń
  5. Mam tylko śmietanę 18%, mogę jej użyć? Czy muszę ją zagęścić żelatyną? I jeżeli tak, to jak to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  6. Kwaśna śmietana całkowicie zmieni smak ciasta, więc odradzam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto przepyszne! Od świąt jedno z moich ulubionych! 👍

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam☺świetne bardzo proste szybkie
    Zagości częściej u mnie w domku😘😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakiej firmy sera użyć? Który macie sprawdzony?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ciasto można zrobić w tortownicy 26cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale trzeba zmniejszyć składniki o ok. 1/3.

      Usuń
  11. Wypróbowałam. Przepyszne. Bardzo delikatna masa serowa. Wszystkie smaki doskonale wyważone.

    OdpowiedzUsuń
  12. A można zrobić frużelinę wiśniową z wiśni z kompotu?😉jak tak to jak to zrobić dokładnie?😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić coś, ale nie będzie to już frużelina, a po prostu wiśnie z kompotu w galaretce. W tym celu należy odmierzyć ok. 400 ml wiśni, zalać kompotem tylko tyle, aby zakryć wiśnie, odcedzić, kompot mocno podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę wiśniową, wymieszać z wiśniami i odstawić do stężenia (do konsystencji gęstego kisielu).

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo😉

      Usuń
  13. Na tak małą ilość składników za dużo proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dosyć "ciężkie", więc taka ilość proszku jest uzasadniona, ale można próbować ją zmniejszyć (osobiście nie eksperymentowałam z tym).

      Usuń
  14. A spod , ciasto trzeba dodatkowo nasączyć? Nie jest zbyt suchy..

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto jest przepyszne. Zrobiłam je trzy razy i zawsze robiło furorę. Mam tylko jeden problem :ciasto czekoladowe po upieczeniu bardzo trudno oddziela się od papieru.Jest dobrze upieczone i bardzo smaczne ale przykleja się do dna blaszki. Czy jest na to jakaś rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier można spryskać zimną wodą lub zwilżyć za pomocą pędzelka. Odczekać kilka minut i powinno pomóc.

      Usuń
  16. Witam. Jeżeli zrobię fruzeline z 500 g owoców to należy również zwiększyć ilość cukru i mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można zrobić spod ze sucharkow zmieszanych z nutella ? Cis mi się wydaje ze będzie mega połączenie

    OdpowiedzUsuń
  18. Sernik był pyszny, wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak, pyszny, ale... Kluchy z żelatyny ma, za dużo cukru i proszku do pieczenia. Ciasto suche i twarde, niestety. Szukam dalej porad, co do niego.

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam. Przepyszne jest. Pewnie zrobię na ten weekend 🙂

    OdpowiedzUsuń