Ciasto japońskie to rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym cieście kakaowym i warstwą wiśniową na wierzchu. Przepyszne !
Nie jest trudne do wykonania, ani specjalnie czasochłonne (chyba, że używamy świeżych wiśni, które trzeba wydrylować ;-) Najpierw należy upiec spód, ale cała reszta nie wymaga już pieczenia, co jest dużym plusem w czasie upałów. Na wierzch można wykorzystać gotową frużelinę ze słoika lub przygotować ją ze świeżych (w sezonie) lub mrożonych owoców. Ja dodatkowo łączę ją z galaretką, aby ciasto było bardziej "stabilne" i nie mazało się podczas krojenia.
Ciasto:
- 150 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 3 jajka
Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia.
Kawę zalać 100 ml gorącej wody, wymieszać i także odstawić.
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać, po czym dodać jajka i przestudzony napar z kawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach. Przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blachy (24 x 36 cm) i piec w temp. 180 st.C przez 30-35 minut (do suchego patyczka).
Warstwa wiśniowa:
- 500 g (400 ml) frużeliny wiśniowej (owoców w żelu)
- galaretka wiśniowa + 100 ml wody
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody (naczynie z galaretką warto wstawić do garnka z gorącą wodą, wtedy łatwiej będzie ją rozpuścić). Wymieszać z frużeliną i odstawić do lekkiego stężenia.
Masa serowa:
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g)
- 500 ml śmietanki (30-36%)*
- 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka)
- 250 g cukru
- aromat waniliowy
Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Ser zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną. Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce (masa powinna dosyć szybko zacząć tężeć). Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić 4-5 niezbyt głębokich rowków wzdłuż formy. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Za pomocą patyczka zrobić wzorek, delikatnie mieszając z masą serową, po czym wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Uwagi:
Frużelinę wiśniową można przygotować samemu ze świeżych lub mrożonych owoców (np. według tego przepisu, ale z ok. 500 g owoców). W takim wypadku możemy użyć do ciasta 500 ml frużeliny (zamiast 400 ml + 100 ml wody) i rozpuścić galaretkę bezpośrednio w gorącej frużelinie (nie gotować).
Masa serowa dosyć szybko tężeje, więc nie należy jej przygotowywać zanim frużelina z galaretką nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Lepiej żeby stężała za mocno, wtedy naczynie wstawiamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, niż gdyby miała być zbyt rzadka.
*Użyłam 400 g śmietanki 36% i 200 g śmietanki 30%.
Jakie fajne ciacho :) muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :-)
UsuńPyszne ciasto! Wszystkim Smakowało! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńmrrr zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego japońskie ?
OdpowiedzUsuńCiasto pod taką nazwą można znaleźć w wielu cukierniach. Dlaczego je tak nazwano, tego nie wiem, mogę jedynie się domyślać. Japonia to Kraj Kwitnącej Wiśni, a ciasto jest z wiśniami :-)
UsuńMam tylko śmietanę 18%, mogę jej użyć? Czy muszę ją zagęścić żelatyną? I jeżeli tak, to jak to zrobić?
OdpowiedzUsuńKwaśna śmietana całkowicie zmieni smak ciasta, więc odradzam.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne! Od świąt jedno z moich ulubionych! 👍
OdpowiedzUsuńZrobiłam☺świetne bardzo proste szybkie
OdpowiedzUsuńZagości częściej u mnie w domku😘😍
Jakiej firmy sera użyć? Który macie sprawdzony?
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można zrobić w tortownicy 26cm?
OdpowiedzUsuńMożna, ale trzeba zmniejszyć składniki o ok. 1/3.
UsuńWypróbowałam. Przepyszne. Bardzo delikatna masa serowa. Wszystkie smaki doskonale wyważone.
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńA można zrobić frużelinę wiśniową z wiśni z kompotu?😉jak tak to jak to zrobić dokładnie?😉
OdpowiedzUsuńMożna zrobić coś, ale nie będzie to już frużelina, a po prostu wiśnie z kompotu w galaretce. W tym celu należy odmierzyć ok. 400 ml wiśni, zalać kompotem tylko tyle, aby zakryć wiśnie, odcedzić, kompot mocno podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę wiśniową, wymieszać z wiśniami i odstawić do stężenia (do konsystencji gęstego kisielu).
UsuńDziękuje bardzo😉
UsuńNa tak małą ilość składników za dużo proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńCiasto jest dosyć "ciężkie", więc taka ilość proszku jest uzasadniona, ale można próbować ją zmniejszyć (osobiście nie eksperymentowałam z tym).
UsuńA spod , ciasto trzeba dodatkowo nasączyć? Nie jest zbyt suchy..
OdpowiedzUsuńWłaśnie dlatego nie trzeba nasączać :-)
UsuńCiasto jest przepyszne. Zrobiłam je trzy razy i zawsze robiło furorę. Mam tylko jeden problem :ciasto czekoladowe po upieczeniu bardzo trudno oddziela się od papieru.Jest dobrze upieczone i bardzo smaczne ale przykleja się do dna blaszki. Czy jest na to jakaś rada?
OdpowiedzUsuńPapier można spryskać zimną wodą lub zwilżyć za pomocą pędzelka. Odczekać kilka minut i powinno pomóc.
UsuńWitam. Jeżeli zrobię fruzeline z 500 g owoców to należy również zwiększyć ilość cukru i mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy można zrobić spod ze sucharkow zmieszanych z nutella ? Cis mi się wydaje ze będzie mega połączenie
OdpowiedzUsuńSernik był pyszny, wszystkim smakował.
OdpowiedzUsuńTak, pyszny, ale... Kluchy z żelatyny ma, za dużo cukru i proszku do pieczenia. Ciasto suche i twarde, niestety. Szukam dalej porad, co do niego.
OdpowiedzUsuńRobiłam. Przepyszne jest. Pewnie zrobię na ten weekend 🙂
OdpowiedzUsuń