niedziela, 21 października 2007

Bananowe ciasto z orzechami


Na początek coś łatwego - przygotowuje się w 5 minut , bez pomocy miksera. Co prawda , na efekt końcowy trzeba poczekać jeszcze przynajmniej 1 godzinę , ale ciasto samo się piecze , więc można tego czasu nie brać pod uwagę ;-)


Składniki:
- 3 banany
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 jajko
- 1/4 szkl. letniego mleka
- 1,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich
- zapach waniliowy


Jajko utrzeć łyżką z cukrem , dodać rozgniecione widelcem banany , a potem resztę składników (mąkę wymieszać najpierw z proszkiem do pieczenia i sodą). Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec ok. 1 godziny w temp. 180-200 st.C.

7 komentarzy:

  1. hm..w domu miałam mnóstwo orzechów i ero pomysłu na ciacho..a tu taki piekny blog odnalazlma...wprawdzie urzyłam iksera( czyste przyzwyczajenie..kocham ciasta ucierano ubijane) i zapomnialam dodac zapachu ale teraz za to unosi sie zapach orzeszkow a ciacho sie piecze dzielnie :) i sie brazowe robi calkiem powaznie...jak sie upiecze dam znac czy wyszlo...i te bananny...genijalne...panti

    OdpowiedzUsuń
  2. jest!!! wyjete z pieca i pieknie rumiane..wprawdzie gotowe bylo po 35 min !!! 30 nawet ale moj piekarnik jest chyba rozlegulowany bo pieklam na 180 stopni ..tyle ze to stary i elektryczny z termoobiegiem naraz to moze dlatego:) diekuje ci pieknie za tak cudny przepis ,,ja go zrobilam w tortownicy i te wyglada pieknie:) bede ten blog polecac znajomym :D panti

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się , że przepis przypadł do gustu :-)

    P.S. Z tego co wiem , termoobieg przyśpiesza pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, a może spróbujesz mojego zdrowego (bez odrobiny cukru) ciasta bananowego? Zapraszam tutaj: http://zdrowienaturalnie.blogspot.com/2011/07/na-miy-poczatek.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Postanowiłam dzielnie wykonywać wszystkie Twoje przepisy, bo blog jest strzałem w dziesiątkę! Tego właśnie szukałam, proste i pyszne przepisy, dostosowane do naszych polskich składników. Ciasto bananowe zrobiłam i jest przepyszne - moja skala dobra 8:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto z ananasem i cukrem brązowym - dodałam mniej cukru brązowego - około pół szklanki, i mniej mąki do ciasta, mięciutkie, puszyste pachnęce ciasto. Jestem mile zaskoczona:)W przyszłym tygodniu biorę się za żółwiki z masłem orzechowym.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli są ,,starsze ,, banany to jest to świetny sposób na ich wykorzystanie Ciast wilgotne,bardzo smaczne ,a przede wszystkim robi się błyskawicznie - 5 minut

    OdpowiedzUsuń