środa, 20 lutego 2008

Pain Polka

Jest to chlebek o miękkim i puszystym wnętrzu , z charakterystyczną głęboko naciętą w kratkę skórką (dodam , że wspaniale chrupiącą).
Do jego wykonania , jako zaczątka , używa się kawałka ciasta pozostawionego z bagietek. Nie jest to jednak konieczne , bo taki zaczątek można wykonać oddzielnie , niezależnie od tego , czy wcześniej piekliśmy bagietki , czy też nie :-)



Zaczątek (starter):
- 225 g 6-15 -godzinnego ciasta na bagietki francuskie

ALBO:

- 7 g świeżych drożdży

- 120 ml ciepłej wody

- 115 g mąki


Ciasto (dough):
- 7 g świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych)

- 280 ml ciepłej wody
- 450 g mąki pszennej chlebowej , plus dodatkowo na podsypywanie

- 1 łyżka soli (dałam niepełną)


Przygotowanie zaczątka (jeśli mamy już gotowy - pominąć):

Drożdże wymieszać z wodą , stopniowo dodawać mąkę (na początku należy mieszać dość energicznie). Zagnieść miękkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Włożyć do miski , przykryć posmarowaną olejem folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin lub do momentu , kiedy dobrze wyrośnięte zacznie opadać.


Wykonanie ciasta chlebowego:
W dużej misce wymieszać drożdże z połową wody , następnie dolać resztę. Dodać zaczątek i zagniatać , aż się rozpuści (a przynajmniej rozrzedzi). Stopniowo dodawać mąkę i sól. Wyłożyć na lekko posypany mąką blat i wyrabiać przez 8-10 minut do momentu , kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią (także posmarowaną olejem) i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 i 1/2 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Wyłożyć na lekko posypany mąką blat , lekko ugnieść i uformować kulę. Troszkę spłaszczyć i ułożyć na posypanej mąką blasze. Przykryć ponownie naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu , kiedy prawie podwoi swoją objętość. Następnie posypać mąką wierzch bochenka i , używając ostrego noża , naciąć dość głęboką kratkę. Pozostawić na 10 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. Piec 25-30 minut lub do zrumienienia. Wnętrze piekarnika spryskać wodą od razu po wstawieniu chleba do środka , a potem jeszcze 3 razy w ciągu pierwszych 10 minut pieczenia.

Uwagi:
Zaczątek można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni albo w zamrażalniku do 1 miesiąca (przed użyciem wystarczy go rozmrozić i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę).

17 komentarzy:

  1. Piękny ten chlebek...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Evenko, zazdroszczę. :) Zazdroszczę tego domowego pieczywa. Mnie strasznie brakuje zapachu gorącecgo bochenka, wyjętego z pieca. Wraz z powrotem do pracy - porzuciłam piekarzenie. Nie mam czasu. :( Ale tak bardzo miło jest pooglądać cudze dzieła. :) Twoje wypieki na odleglość pachną mi pod nosem. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo Wam dziękuję :-)
    Małgoś , na niektóre wypieki trzeba rzeczywiście poświęcić trochę czasu albo rozłożyć w czasie , co i tak oznacza , że trzeba być obecnym w domu , ale może znajdę jakieś przepisy , które robi się ekspresowo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny! Muszę się zabrać za chleb.

    OdpowiedzUsuń
  5. a teraz przeszłaś sama siebie! chlebek jest cudowny, śliczny, swojski, dopieszczony, uroczy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po takich komentarzach zaraz sama się zarumienię (jak ten bochenek)... Dziękuję ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Evanko ja teraz nie wiem co mam jutro najpierw piec?
    Bagietki czy Pain Polka?
    Jutro zdam relację jak wyszło(hm ,tylko który najpierw?) i jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot , wybór należy do Ciebie , ale jeśli masz zamiar i tak skorzystać z obu przepisów , to chyba lepiej zacząć od bagietek , żeby mieć gotowy zaczątek do Pain Polka.
    Czekam z niecierpliwością na relację :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. to bagietki ,pierwsze bagietki.....

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj. Właśnie Cię „ustrzeliłam”. Jeśli masz ochotę się pobawić w krótki kwestionariusz, to zapraszam na mojego bloga. Tam znajdziesz wszystkie informacje

    OdpowiedzUsuń
  11. Ustrzelilam Cie Arabesko Evenko :) To taka zabawa :) Jak masz ochote, zajrzyj do mnie :) Pozdrawiam.
    A chlebek jest bossski!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No i co ja Wam zrobiłam , że tak do mnie strzelacie ? - chyba wywieszę białą flagę... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie będę strzelać,ale melduję ,że w niedzielę piekę Pain Polka

    OdpowiedzUsuń
  14. ja też Cię ustrzeliam.
    ;)
    maluta-piecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Margot , jesteś niesamowita - nie nadążę dostarczać Ci nowych przepisów ;-))

    Malutka , no i co ja mam teraz biedna zrobić... ;-))

    OdpowiedzUsuń
  16. To upiekłam ,trochę zjedliśmy.....
    Pyszny!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Margot , bardzo się cieszę , że smakował :-)

    OdpowiedzUsuń