sobota, 18 grudnia 2010

Piernik na śmietanie



Prosty i bardzo szybki piernik - nie musi leżakować i można go upiec w ostatniej chwili. Przepis znalazłam na tym blogu. Zmniejszyłam tylko porcję o połowę i dodałam jedną łyżeczkę sody (w oryginale był amoniak zamiast proszku do pieczenia).






Składniki:

- 250 g mąki

- 150 g miodu

- 75 g cukru

- 75 g masła

- 100 ml śmietany

- 2 jajka (białka oddzielnie)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 10 g przyprawy do piernika

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżka kakao


Miękkie masło utrzeć z cukrem i lekko podgrzanym miodem. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać śmietanę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Na koniec wsypać przyprawy i kakao. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej pergaminem) formy (u mnie 21 x 11 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).



23 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ! U mnie też dziś piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najważniejsze że nie musi leżakować... no i że puszysty jest... takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak cudownie wygląda! niczym pokryty śniegiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Uwielbiam takie pierniki :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny!!!!! a jak cudnie wygląda ta polewa:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny ten piernik! dobrze, że nie musi leżakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lukier wygląda bajkowo :) u mnie piernik na święta jeszcze NIE upieczony :)) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny. Ja też dzisiaj pierniczyłam i jakoś nie mam jeszcze dosyć.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie cudowny, wart poświęcenia chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki ładny, jak pod śniegową czapą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się ogromnie! Dodatek śmietany zapowiada naprawdę smaczne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały piernik :)
    wygląda czarująco.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ach, jak slicznie wyglada z tym lukrem:) bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. super wygląda taki bielusieńki.Jak zrobiłaś tak biały lukier?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj.
    Pyszny, smakował gościom- dziękuję i zapraszam na mój blog :)
    Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzekuje!!!

    http://svetilnik-m.livejournal.com/218514.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten przepis na piernik jest z nami od lat. Robię zawsze z podwójnej porcji. 😉 Czasem też lekko modyfikuje, ujmując miodu i dodając powideł śliwkowych. Zmieniam też gatunki miodów: czasem użyję gryki, czasem rzepaku a czasem akacji. Wychodzi zawsze przepyszny! Dziękuję za przepis. ❤️

    OdpowiedzUsuń