poniedziałek, 20 grudnia 2010

Keks daktylowy



Wygląda jak piernik, nazywa się keks, a w smaku... nie przypomina ani jednego ani drugiego. Niemniej jednak jest bardzo smaczny i aromatyczny. Jak dla mnie mógłby być trochę bardziej wilgotny, ale może z mąką pełnoziarnistą i cukrem trzcinowym taki właśnie by wyszedł (ja dałam zwykłą mąkę i zwykły brązowy cukier). Na koniec ciasto polałam lukrem z małym dodatkiem syropu klonowego i tym oto sposobem jeszcze bardziej go dosłodziłam, ale nam to akurat odpowiadało.



Składniki:
- 150 g drobno pokrojonych suszonych daktyli
- 80 ml wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 90 ml syropu klonowego (lub 1/4 szkl., jeśli keks będzie lukrowany)
- 90 g miękkiego masła
- 75 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej (dałam zwykłą pszenną)
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Drobno posiekane daktyle zalać wrzątkiem, dodać sodę i odstawić na 5 minut. Następnie wymieszać z syropem klonowym.
Mikserem ubić masło i cukier, aż masa będzie lekka i jasna. Dodawać po jednym jajku , miksując po każdym dodaniu aż do połączenia składników. Do masy dodać daktyle z wodą, sodą i syropem klonowym. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta w dwóch porcjach, miksując na najniższych obrotach lub używając łyżki (mieszać tylko do połączenia składników). Przełożyć ciasto do keksówki (u mnie 21 x 11 cm), wyłożonej pergaminem i piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C. Studzić ok. 10 minut, a następnie wyjąć z formy do całkowitego ostudzenia.



Przepis zaczerpnięty z tego bloga.

16 komentarzy:

  1. Myślę, że z pełnoziarnistą mąką byłby jeszcze bardziej suchy... A ostatnio miałam przyjemność jeść ciasto z daktylami i byłam nim prawdziwie zachwycona,to więc jest na pewno także przepyszne.

    Ciepłych Świąt, Evenko!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie dosłodzony.

    pięknych Świąt Wam życzę..

    OdpowiedzUsuń
  3. Keks prezentuje się okazale :) Evenko, Tobie również życzę spokojnych, miłych, spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia.. Pozdrawiam serdecznie i przedświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny keks. Zapewne pysznie smakuje.

    Evenko,dziekuję za życzenia:) Zyczę Tobie i Twojej rodzinie pięknych, ciepłych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia :**
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wyglada:) az nabralam ochoty choc na kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenko, życzę Ci spokojnych i radosnych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak łatwo zapominamy o istocie tych Świat o tradycji...żal ,że ten czas zamienia się w nerwową bieganinę.....spokojnych ,zdrowych i ciepłych Świąt życzę Tobie i Twojej rodzinie....www.ja-w-kuchni.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha!! Wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyglada swietnie Evenko! :)

    I ja zycze Ci wspanialych, radosnych i pogodnych Swiat!

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto! Muszę o nim pamiętać:)
    Evenko życzę C i zdrowych, spokojnych i bardzo radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny!
    Radosnych i ciepłych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wesołych Świąt , Evenko !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Radosnego świętowania, rodzinnej atmosfery i dużo zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  14. szkoda, że nie potrafię robić keksów :( bo Twój jest taki apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  15. Evenko, ja dopiero teraz między Świętami a Nowym Rokiem. Niech zatem radość Bożego Narodzenia pozostanie w Tobie przez rok cały... A rok dzięki temu niech będzie piękniejszy!
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dziękuję za życzenia i komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń