piątek, 10 października 2014

Marchewkowe ciastka z płatkami owsianymi




W oryginale nazwa tych ciastek to ‚Carrot Cake Breakfast Cookies’. Zależy co kto jada na śniadanie… Chociaż na pewno lepsze to, niż np. kawa i pączek ;-) 
Ogólnie ciasteczka bardzo dobre w smaku i bezproblemowe w wykonaniu – nie trzeba wałkować, wykrawać, podsypywać mąką, itd. Poza tym zawierają w sobie co najmniej dwa zdrowe składniki – marchewkę i płatki owsiane :-)






 Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej (można zastąpić pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szkl. oleju
- 6 łyżek białego cukru
- 2/3 szkl. ciemnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej (zastąpiłam odrobiną aromatu)
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 i 1/3 szkl. startej marchewki
- 1/2 szkl. rodzynków
- 2/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)


W małej misce wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.

W dużej misce zmiksować olej z cukrami i wanilią. Dodać jajka, skórkę pomarańczową i miksować jeszcze przez około minutę. Dodać mieszankę mączną i wymieszać. Następnie połączyć z płatkami owsianymi, marchewką, rodzynkami i orzechami. Ciasto nakładać łyżką na wyścieloną pergaminem blachę i piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.
Z podanej porcji wyszły mi 32 ciastka.




Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz