sobota, 6 czerwca 2009

Ucierane ciasto z truskawkami



Miałam wielką ochotę na jakieś proste, ucierane ciasto z dodatkiem truskawek. Robiłam już jogurtowe i na maślance (obydwa bardzo dobre), ale kiedy zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że wart jest wypróbowania. I nie myliłam się - ciasto było pyszne ! Od siebie dodałam tylko kruszonkę, która okazała się wspaniałym dopełnieniem i aromat śmietankowy, który bardzo lubię, zwłaszcza w połączeniu z truskawkami.
 




Składniki:

- 200 g masła

- 160 g cukru

- 4 jajka

- 200 g mąki pszennej

- 40 g mąki ziemniaczanej (lub 1 torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- aromat waniliowy lub śmietankowy

- ok. 500 g truskawek


Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając (gdyby masa trochę się "zwarzyła", dodać nieco mąki i dalej ucierać, aż będzie jednolita). Na koniec dodać aromat i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm), na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, całość posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.


Kruszonka:

- 15 dag mąki

- 10 dag masła

- 5 dag cukru pudru


Masło drobno pokroić, rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.


36 komentarzy:

  1. Przed chwila wyjelam z piekarnika ucierane ciasto z truskawkami ( przepis z forum cincin) mialm zrobic do tego jeszcze kruszonke (choc nie bylo w przepisie) ale zrezygnowalam z braku czasu.Otwieram Durszlak i dopiero sie zdziwilam, wklejam jutro...i co Ty na to Podlasianko??? Zaczynam sie Ciebie bac...hahaha :)
    Pozdrawiam ! A Twoje ciasto wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do porannej kawy poproszę?Takie, jak z babcinej kuchni i do tego z kruszonką, pycha:)P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wygląda to ciasto:) Takie leciutkie:) No i ta kruszonka:) Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, też dodałabym kruszonkę bo bardzo tu pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Evenko, wspaniałe ciacho zrobiłaś! Baaardzo lubię takie pysze ciasta z truskawkami. Wygląda na takie puchate i pyszniuteńkie!:))
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada bosssssko! z tym, ze ja nie przepadam za ciastami ucieranymi, wlasnie ze wzgledu na pierwsze ucieranie masla...

    OdpowiedzUsuń
  7. Magoldie , nie bój się , mnie to się przytrafia dosyć często :-)) Choć zazwyczaj ktoś mnie uprzedza jeszcze zanim zabiorę się za jakieś ciasto - wtedy bywa , że zmieniam plany ;-)

    Szarlotku , Atinko , Gosiu , Magdo , Majanko , dziękuję :-) Widzę , że podobnie jak ja , macie słabość do ciast z kruszonką ;-)

    Cudawianko , cieszę się , że Ci się podoba :-) Jeśli chodzi o samo wykonanie ciasta , to zdecydowanie bardziej wolę ucierane , niż np. kruche - nie lubię upapranych w cieście rąk ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. droga Evenko!

    ciasto jest cudne.
    pozwoliłam sobie zacytowac przepis na moim blogu. mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko?

    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przypomina mi to ciasto owocowe mojej Mamy, które i ja robię - obowiązkowo z kruszonką. W tamtym przepisie jest jeszcze kwaśna śmietana.Ja tez wolę ciasta ucierane.

    OdpowiedzUsuń
  10. A kto ciast z kruszonką nie lubi? Ja nie znam nikogo kto nie lubiłby kruszonki :-)

    Tak jak Ty evenko lubię aromat śmietankowy, i tak jak Ty - do truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiejko , ależ jest mi bardzo miło , że przepis tak szybko "się przyjął" :-)

    Grażyno , ja wcześniej nie robiłam takiego ciasta , ale cieszę się , że je poznałam :-)

    Agatko , ano ludzie mają różne upodobania i sama czasem się dziwię jak można coś lubić , czy czegoś nie lubić , ale tak bywa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja dziś zjadłam chyba z 2 kilo truskawek bez jakichkolwiek dodatków ,tak że takie pięknie wyglądające ciasto jak twoje upiekę kiedy indziej :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Margot , bo takie pierwsze truskawki są najsmaczniejsze , a jak już najesz się nimi do syta , to wtedy pomyślisz o jakimś cieście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ta kruszonka sprawia, że mam ochotę skubnąć ekran ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Evenko to ciasto wygląda zniewalająco;) Jak większość Twoich ciast:) Często korzystam z Twych przepisów, ale zawsze musze je trochę przerobić, ponieważ jestem na diecie bezglutenowej. W większości przypadków da się pokombinować używając bezglutenowych mąk. Ale czasami piekę też w wersji oryginalnej, dla rodzinki.Będzie mi bardzo miło jeśli czasami wpadniesz na mojego bloga i zostawisz parę słów(chętnie przyjmę także rady profesjonalistki:))Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za źródło pasji i przepisów, jakim jest twój blog!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jul , bardzo Ci dziękuję za ten miły komentarz i oczywiście będę do Ciebie zaglądać :-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  17. niesamowite ciasto, koniecznie musze zrobic. Masz niesamowite przepisy, dodaje stronke do linków, bede czesto odwiedzac. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj, z tą kruszonką wygląda przecudnie. Aaaaaj!

    OdpowiedzUsuń
  19. próbowałam to ciasto, naprawdę przepyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam wczoraj wypróbowałam to pyszne ciasto i wyszło rewelacyjne. Chyle czoła prze przepisem i wykonawczynią. Pozdrawiam Dorcia

    OdpowiedzUsuń
  21. zrobilam. pyyyyyyyyszne. pol blaszki zjedlismy jeszcze na cieplo :)

    najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadlam :D
    dziekuje za przepis

    Ola

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam Twoje ciasto i było naprawde bardzo dobre:) Ta kruszonka jest nieodzowna. Bardzo dziękuję:)Zapisałam Twój przepis u mnie na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  23. nie wyszło mi! okropny zakalec!

    OdpowiedzUsuń
  24. cukiernik amator18 czerwca 2011 22:08

    Pięknie wyrosło! A smak, przepyszne, ten śmietankowy aromat z kruszonką, coś pysznego. Już pół blaszki nie ma. ;)
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  25. A mi wyszlo i bylo suuuuper:) dziekuje zazwyczaj cos mi nie wychodzilo jak robilam ciasta z owocami,a to wyszlo takie jak trzeba:)kazdemu smakowalo:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto jest przepyszne , piekę kolejny raz , piecze je moja rodzina i znajomi po prostu suuuuper

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis rewelacyjny!!
    Jeszcze dodalam platki migdalow.
    20 minut temu ciasto "wyszlo" z piekarnika i towarzyszy mi do kawy ;)
    Super, super, super.
    Robilam w prostokatnej blaszcze, dodalam czesc ciasta, posypalam platkami migdalow, potem druga czesc ciasta, truskawki i kawalki migdalkow pomiedzy. No i oczywiscie kruszonka :)) Mmm.. palce lizac! Dzieki za przepis.
    Pozdrawiam,
    patricia

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne!!! Zrobiłam je właśnie z rabarbarem i wyszło rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  29. A można dodać mrożone truskawki lub maliny?trzeba je wcześniej rozmrażać i obtaczać np w mące?😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki bym rozmroziła i odcedziła (bez obtaczania w mące), a maliny zostawiłabym zamrożone, ale być może wtedy trzeba by było podpiec ciasto nieco dłużej.

      Usuń
    2. Ok dziękuję🙂

      Usuń
  30. Ciasto bardzo dobre.
    Niestety cos zepsulam z kruszonka.
    Rozlala mj sie w piecu na caly placek.
    Ale zjadlo sie.
    Truskawki tez utopily sie i spadly na spod.

    OdpowiedzUsuń