środa, 16 listopada 2016

Babka na bitej śmietanie





Robiłam już wiele ciast ucieranych i babek z dodatkiem śmietany, czy śmietanki, ale nigdy wcześniej w takiej postaci. Ubita wcześniej śmietana sprawia, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i lekkie. A do tego delikatnie wilgotne, a to już ideał :-)

Dodam jeszcze, że ciasto jest proste i szybkie do wykonania. Nie trzeba czekać, aż składniki się ogrzeją - wręcz przeciwnie, mają być zimne (oczywiście tylko te "lodówkowe"). Poza tym babka nie zawiera dodatkowego tłuszczu w postaci masła, czy oleju (śmietanka ma go wystarczająco dużo), a to z pewnością jeszcze jedna zaleta tego przepisu. Gorąco polecam !



Składniki:

- 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 300 ml schłodzonej śmietanki (30-36%)*

- 3 duże jajka

- 1 szklanka drobnego cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub aromatu waniliowego)




Zimną śmietankę ubić na sztywno.

W osobnej misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Następnie połączyć ze śmietanką za pomocą łyżki lub szpatułki. Do powstałej masy stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu mieszając łyżką. Na koniec dodać wanilię i jeszcze raz krótko wymieszać.

Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy babkowej (z kominkiem) i piec w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 10-15 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
 

*Osobom, które nie czują się pewnie w temacie ubijania śmietanki zalecam użycie 36%. Łatwiej się ubija i jest bardziej stabilna od 30%.


Na podstawie przepisu Rose Levy Beranbaum.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz