Rumiane i chrupiące rogale posypane makiem. Wspaniale by było zjeść takie na śniadanie... Niestety wiązałoby się to z bardzo wczesnym wstawaniem rano, więc będą na podwieczorek lub kolację ;-)
Na moich maku jest niewiele, ale jak ktoś lubi, to można posypać mocniej, a jeszcze lepiej dopiero po wyrośnięciu zamiast przed - zrobi się większa powierzchnia do posypania :-)
Składniki na 16 rogali:
- 450 g mąki pszennej (u mnie 550 g, typ 550)
- 250 ml letniego mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła (rozpuszczonego)
- mak do posypania
- trochę mleka do posmarowania
Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku.
Mąkę z mlekiem w proszku i solą przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże i roztrzepane jajko, dobrze wyrobić dodając stopniowo masło.
Ciasto ma być gęste i sprężyste (przy wyrabianiu mikserem nie powinno przyklejać się do boków miski, tylko do spodu). W razie potrzeby dosypywać stopniowo mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji (ja dodałam jeszcze 100 g, czyli w sumie wyszło 550 g mąki na całą porcję).
Gotowe ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Następnie podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt dużego koła (30-40 cm), podzielić na 8 trójkątów, a każdy trójkąt zwinąć w rogalik. Posmarować mlekiem, posypać makiem i ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem posypanym mąką. Odstawić do wyrośnięcia (zależnie od temp. otoczenia może to potrwać od 30 do 60 minut).
Piec w temperaturze 200 st.C przez ok. 20 minut (ja piekłam trochę krócej).
Uwagi:
Jeżeli chcecie, aby rogale były bardziej "makowe", to radzę posmarować je mlekiem i posypać makiem dopiero po wyrośnięciu, tuż przed pieczeniem.
Na podstawie tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz