poniedziałek, 14 listopada 2016

Rogale z makiem





Rumiane i chrupiące rogale posypane makiem. Wspaniale by było zjeść takie na śniadanie... Niestety wiązałoby się to z bardzo wczesnym wstawaniem rano, więc będą na podwieczorek lub kolację ;-)
Na moich maku jest niewiele, ale jak ktoś lubi, to można posypać mocniej, a jeszcze lepiej dopiero po wyrośnięciu zamiast przed - zrobi się większa powierzchnia do posypania :-)




Składniki na 16 rogali:

- 450 g mąki pszennej (u mnie 550 g, typ 550)

- 250 ml letniego mleka

- 20 g drożdży

- 1 łyżka cukru

- 3 łyżki mleka w proszku

- 1 jajko

- 1 łyżeczka soli

- 50 g masła (rozpuszczonego)


- mak do posypania

- trochę mleka do posmarowania




Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku.

Mąkę z mlekiem w proszku i solą przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże i roztrzepane jajko, dobrze wyrobić dodając stopniowo masło.

Ciasto ma być gęste i sprężyste (przy wyrabianiu mikserem nie powinno przyklejać się do boków miski, tylko do spodu). W razie potrzeby dosypywać stopniowo mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji (ja dodałam jeszcze 100 g, czyli w sumie wyszło 550 g mąki na całą porcję).

Gotowe ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Następnie podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt dużego koła (30-40 cm), podzielić na 8 trójkątów, a każdy trójkąt zwinąć w rogalik. Posmarować mlekiem, posypać makiem i ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem posypanym mąką. Odstawić do wyrośnięcia (zależnie od temp. otoczenia może to potrwać od 30 do 60 minut).

Piec w temperaturze 200 st.C przez ok. 20 minut (ja piekłam trochę krócej).



Uwagi:
Jeżeli chcecie, aby rogale były bardziej "makowe", to radzę posmarować je mlekiem i posypać makiem dopiero po wyrośnięciu, tuż przed pieczeniem.


Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz