Do -50% na wybrane produkty
wtorek, 12 sierpnia 2025

Muffiny kakaowo-bananowe z masłem orzechowym

 

Muffiny kakaowe z dodatkiem bananów i masła orzechowego. Szybki i prosty przepis na małe co nieco.

 

 Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany (ok. 200 g po obraniu)
- 2 jajka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g mąki 
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 łyżeczek masła orzechowego

Banany rozgnieść w misce za pomocą widelca. Dodać jajka, jogurt, olej, cukier brązowy oraz waniliowy, wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć zawartość obydwu misek i krótko wymieszać. Ciasto nakładać po równo do wyścielonych papilotkami foremek do muffinów (12). Na wierzch kłaść po łyżeczce masła orzechowego i delikatnie przemieszać patyczkiem tworząc marmurkowy wzorek.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz