środa, 22 października 2025

Babka żyrafa

 

Lekka i puszysta babka  o atrakcyjnym wyglądzie. Może nie do końca w kolorach żyrafy, ale skoro ktoś ją tak nazwał, to niech już tak będzie, zwłaszcza, że swego czasu przepis pod takim właśnie tytułem stał się już dosyć popularny. 

W smaku ciasto przypomina mi lekko wilgotny biszkopcik waniliowy, z tym, że taki wyjątkowo dobry, z kakaową nutą. Natomiast niektórzy komentujący porównali tę babkę do sękacza. Ja co prawda tego podobieństwa nie dostrzegłam, ale być może, jeśli ciasto wyjdzie bardziej zwarte i mniej puszyste, to takie skojarzenie też się nasunie :-)

 

Składniki:
Ciasto żółte:
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie trochę kurkumy lub skórki cytrynowej 

Ciasto białe:
- 5 białek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 50 g mąki migdałowej*(zmielonych migdałów)
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kakao

Wykonanie:

1. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej miksować. Można dodać szczyptę kurkumy lub startej skórki cytrynowej (aby uzyskać bardziej intensywny kolor). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
2. Przygotować białe ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach.
3. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę z kominkiem dokładnie nasmarować tłuszczem. Najpierw włożyć do formy połowę ciasta żółtego. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać masy jajecznej. Na to ostrożnie wyłożyć połowę ciasta białego, znowu posypać kakao. Ponownie ciasto żółte, a na to kakao. Zakończyć ciastem białym, ale już bez posypywania kakao.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 st.C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

* Jeśli nie mamy mąki migdałowej, możemy zastąpić ją zwykłą (w sumie 150 g samej mąki pszennej, tak jak do ciasta żółtego).

Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz