Gdybym miała stworzyć listę 10 najlepszych ciast na blogu, to „Kubanka” z pewnością by się tam znalazła. Przepyszne deserowe ciasto, wprost rozpływające się w ustach. Krem budyniowy z dodatkiem nutelli, dwa rodzaje herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi i bita śmietana. A to wszystko na cienkim, kakaowym biszkopcie, nasączonym kawą z rumem. Osobiście miałam zrezygnować z alkoholu ze względu na dzieci, a z pośpiechu w ogóle nie nasączyłam biszkoptu. Może to i dobrze, bo kawa dzieciom też nie wskazana, a ciasto i tak okazało się hitem :-) Bardzo polecam !
Biszkopt:
- 5 średnich jaj
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).
Masa:
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 (czubate) łyżki cukru
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (u mnie z dodatkiem nutelli ze śliwek)
- ok. 16 sztuk herbatników maślanych
- ok. 16 sztuk herbatników kakaowych
Nasączenie:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 2-3 łyżki rumu
Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.
Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.
Uwagi:
Biszkopt upiekłam w trochę większej formie niż jest podane w przepisie i musiałam go trochę okroić, żeby dostosować wielkość do ułożonych herbatników.
Źródło przepisu + moje, niewielkie zmiany
Witam
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto na imieniny teściowej i wyszło obłędne. Szczególnie przypadł mi do gustu krem z nutellą. Stąd moje pytanie: czy poleciłaby go Pani do tortu? Mój syn kończy w przyszłym tygodniu 4 lata i jeszcze nie wiem, jakiego kremu użyć. A że jest miłośnikiem nutelli, to chciałam chociaż jedną warstwę wykonać właśnie z nią. I tak się waham, czy bita smietana, czy budyń lepszy... Proszę o radę
Pozdrawiam ��
Ela
Kiedyś łączyłam nutellę z bitą śmietaną (częściowo, reszta pozostawała biała), a teraz albo robię jedną warstwę po środku z samej nutelli, albo robię dwie warstwy smarując jednocześnie nutellą i bitą śmietaną(śmietana idzie na dolny placek, a nutella na górny, odwrócony posmarowanym do dołu).
UsuńKrem z tego przepisu oczywiście też się nadaje do tortu, zwłaszcza, że już został wypróbowany i smakował. Tyle tylko, że jest z nim trochę więcej pracy.
Lubię te ciasto ito bardzo mocno będziemy robić je na wigilię
OdpowiedzUsuńukochane ciasto mojego chłopaka :) zawsze wychodzi, zresztą jak wszystkie przepisy z Twojej strony!! Bardzo dziękuję <3
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :-)
UsuńCiasto mistrzostwi swiata
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kremu typu Nutella mogę dać roztopioną czekoladę?
OdpowiedzUsuńSmak będzie już nieco inny, ale tak, może być czekolada.
UsuńDo biszkoptu nie daje sie proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie.
Usuń