środa, 24 października 2007

Babka z majonezem



Jest bardzo prosta w wykonaniu, lekka i puszysta. Jedynym składnikiem różniącym tę babkę od zwykłego biszkoptu jest majonez. Kiedy pierwszy raz trafiłam na ten przepis, trochę się skrzywiłam, bo nie zwykłam dodawać majonezu do ciasta ;-) Jednak w końcu postanowiłam spróbować i nie zawiodłam się.



Składniki:

- 4 jaja

- 1 szkl. cukru

- 1/2 szkl. mąki pszennej

- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 duże łyżki majonezu

- aromat śmietankowy


Jaja ubić z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać majonez i aromat. Piec ok.35 minut w temp.180 st. C (piekłam w małej, wysokiej blaszce i zajęło mi to trochę więcej czasu - najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz