Jest bardzo prosta w wykonaniu, lekka i puszysta. Jedynym składnikiem różniącym tę babkę od zwykłego biszkoptu jest majonez. Kiedy pierwszy raz trafiłam na ten przepis, trochę się skrzywiłam, bo nie zwykłam dodawać majonezu do ciasta ;-) Jednak w końcu postanowiłam spróbować i nie zawiodłam się.
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki majonezu
- aromat śmietankowy
Jaja ubić z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać majonez i aromat. Piec ok.35 minut w temp.180 st. C (piekłam w małej, wysokiej blaszce i zajęło mi to trochę więcej czasu - najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz