Ciasto "Floryda" to połączenie smaków pomarańczy i migdałów oraz delikatnego, kruchego ciasta, polanego na wierzchu lukrem, również pomarańczowym. Taki zestaw bardzo mi odpowiada, czy komuś jeszcze…? :-)
Ciasto:
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,25 szkl. mąki
Oprócz tego:
- 12 dag mielonych migdałów
- 3/4 szkl. cukru
- sok z 1 pomarańczy
Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- ok.2 łyżek soku pomarańczowego
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i zagnieść (jeśli bardzo się klei - dosypać mąki, ale tylko tyle, aby dało się formować). Rozwałkować na dwa placki po ok.1/2 cm grubości. Jeden z nich wyłożyć do blaszki (20x30 cm), posmarować masą migdałową (zmielone migdały wymieszać z cukrem i dolać tyle soku pomarańczowego, aby dało się rozsmarować), a następnie przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć na brzegach. Piec ok.30 minut w temp.180-200 st.C. Jeszcze gorące ciasto posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym do uzyskania półpłynnej masy).
Uwagi:
Mogą być trudności z rozwałkowaniem ciasta, ale da się temu zaradzić - można je rozwałkować pomiędzy kawałkami folii (łatwiej je także potem przenosić) albo przed wałkowaniem schłodzić ciasto w lodówce.
Właśnie się za nie zabrałam. I nawet udało mi się nie wyżreć całej masy przed włożeniem ciasta do piekarnika:)
OdpowiedzUsuń